Dnes Prague Edition

Ve Strašnicíc­h platí modré zóny

- VH: VH: VH: VH: VH:

Ve Strašnicíc­h již od včerejšího dne platí parkovací zóny. Magistrát je spustil na žádost radnice Prahy 10, která plánuje placené parkování zavést na celém území. Ve Vršovicích a části Vinohrad, která spadá pod desátou městskou část, byl systém zón spuštěn 24. srpna a v Malešicích je to v plánu 2. listopadu. Za první auto rezidenti stejně jako v zónách ve zbytku Prahy zaplatí 1 200 korun ročně, druhé vyjde na 7 000 korun. Do systému se dosud zapojily Praha 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 16 a 22. (ČTK)

PRAHA I přes složitou situaci kolem šířícího se koronaviru vyrazilo při prvním kole senátních voleb v centru Prahy k urnám téměř čtyřicet procent voličů. Poslankyně ODS Miroslava Němcová (MN) s podporou TOP 09 a STAN v něm získala 48,6 procenta hlasů a do finálového kola ji doprovodí senátor a bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl (VH), který obdržel 20,5 procenta voličských preferencí. Toho podporují lidovci, Strana zelených, Praha sobě a Senátor 21.

V rozhovoru pro MF DNES oba kandidáti mimo jiné představil­i své plány před druhým kolem i to, zda se snaží získat podporu neúspěšnýc­h uchazečů. Volební obvod číslo 27 zahrnuje nejen Prahu 1, ale také Prahu 7, Troju, Suchdol a menší část Prahy 2, Prahy 6 a Prahy 5.

Jak hodnotíte překvapivě vysokou volební účast v prvním kole uprostřed koronaviro­vé pandemie?

MN:

Účast mě překvapila. Obávala jsem se, že kvůli epidemiolo­gické situaci bude nižší. Ukazuje se, že nás na cestě do volebních místností čínský virus nezastavil. To je skvělá zpráva. Všem, kteří přišli, moc děkuji a těm, kteří pro nemoc nevolili, přeji brzké uzdravení.

Vysokou účast si vysvětluji jako opravdový zájem o Senát a jeho roli v českém politickém systému. Často slýcháme, že Senát je zbytečný luxus. Není tomu tak a je zjevné, že voliči si to také nemyslí.

Jak vypadá vaše volební kampaň před druhým kolem, na co se soustředít­e a kde ji trávíte? MN:

Volební kampaň je jiná od samého začátku, právě kvůli různým omezením. Nyní se možnosti ještě zúží, v pondělí vstoupily v platnost další restrikce. Nebudeme pořádat besedy ve vnitřních prostorách ani větší mítinky venku. Budeme s dobrovolní­ky v ulicích rozdávat mé noviny a soustředím­e se více na sociální sítě. Jejich prostředni­ctvím lze komunikova­t, třebaže to nikdy nenahradí osobní kontakty.

Před druhým kolem voleb navazuji na aktivity z minulých týdnů. Volební kampaň hodně stojí na dobrovolní­cích a jejich úžasném nasazení. V pražských ulicích nabízíme program, naši představu moderního senátorské­ho programu. Je založen na tématech životního prostředí a řešení klimatické krize, na našem aktivním evropanstv­í, na dostupnost­i vzdělání, na kvalitě života ve městě. Snažíme se dohnat obrovský rozdíl ve viditelnos­ti mezi mnou a politickou značkou Miroslavy Němcové. Rozhodně neházíme ručník do ringu a uděláme vše potřebné pro úspěch našeho programu ve druhém kole.

Usilujete o podporu některých neúspěšnýc­h kandidátů z prvního kola v Praze 1, případně jste ji už získali?

MN:

Poděkovala jsem veřejně všem mým spolukandi­dátům za férovou soutěž v prvním kole. Jeden z nich, pan Robert Veverka (Piráti), mi popřál k výsledku. Budu ráda,

když mě voliči podpoří i ve druhém kole. Zda to bude na výzvu těch, kteří nepostoupi­li, nebo se pro to voliči rozhodnou sami, má pro mě stejný význam. Každého hlasu si vážím stejně.

Ano, máme za sebou první jednání s Robertem Veverkou a Piráty a přímou podporu od Jakuba Štědroně. S těmito kandidáty mám programovo­u shodu například v otázce dostupnost­i bydlení, řešení Airbnb a nesmyslnos­ti výstavby nové ranveje letiště blíže Suchdolu, ohledně Prahy 6 a centra, podpory kvalitního vzdělávání či ochrany životního prostředí.

Jak vidíte svoje šance ve 2. kole? MN:

Ve 2. kole začínáme znovu od nuly, výsledky z kola prvního se nepočítají. Chci poprosit, aby moji podporovat­elé šli opět volit. Nenechte se odradit možnými útoky, já si jich všímat nehodlám. V 1. kole jsem zažila sváteční pocit z velké vlny podpory. Jestliže se zopakuje, věřím, že společně zvítězíme.

Nic není rozhodnuto. Byť jsme s paní poslankyní oba takříkajíc z jedné strany barikády v otázce ochrany demokracie a ústavnosti, máme na řadu podstatnýc­h věcí odlišné názory. Druhé kolo už nebude, alespoň ne v našem obvodě, plebiscite­m proti Babišovi a Zemanovi. Nemyslím, že je to dlouhodobě produktivn­í strategie. Bude o tom, co chceme dělat dál pro budoucnost této země a tohoto města. Jsem si jistý, že v tomto ohledu mám oproti paní poslankyni daleko lepší představu a relevantně­jší program. A jak říká moje oblíbené zenovo-fotbalové přísloví: Míč je kulatý a zápas trvá 90 minut.

Členy jakého výboru byste se chtěli stát v případě zvolení? MN:

Je mi blízká oblast kultury, médií a podpory drobného podnikání. Ráda bych pracovala ve výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva, petice, s důrazem na kulturu. Dále mě zajímá komise pro sdělovací prostředky.

Rozhodně bych jako dosavadní předseda evropského výboru Senátu chtěl pokračovat právě v tomto výboru. Je to hodně specifická agenda, kde jsem musel vstřebat spoustu znalostí, které nebývají standardní výbavou senátora. Mám v této oblasti spoustu zkušeností, úspěchů a blízkých vztahů se špičkami Evropy, které bych i nadále rád využíval pro zlepšování naší pozice v EU. I díky mé dosavadní práci jsme s naší „horní komorou“jedni z nejaktivně­jších z celé EU.

 ??  ?? Senátní duel
Senátní duel
 ??  ?? Bývalá předsedkyn­ě Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS se střetne s bývalým rektorem Univerzity Karlovy a senátorem Václavem Hamplem v souboji o křeslo v horní komoře parlamentu za volební obvod Praha 1. 2x foto: Michal Růžička, MAFRA
Bývalá předsedkyn­ě Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS se střetne s bývalým rektorem Univerzity Karlovy a senátorem Václavem Hamplem v souboji o křeslo v horní komoře parlamentu za volební obvod Praha 1. 2x foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia