Dnes Prague Edition

Končí už století ryb? ptá se čtveřice herců

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Na jedné straně manželé, ona fotografka, on herec. Věkem tak do čtyřiceti, bezdětní. Na straně druhé dvě dívky, studentky, obě lehce přes dvacet, bez jakýchkoli závazků. Na půdorysu nezvyklé čtveřice se pohybuje nejnovější premiéra pražského A studia Rubín, která vznikla v kooperaci s divadelním sdružením Kolonie. Inscenaci s názvem Na konci století ryb sem totiž připravila režisérka Lucie Ferenzová (vůdčí postava Kolonie) a dramaturgy­ně i autorka Dagmar Fričová (umělecká šéfka Rubínu).

Titul odkazuje k novele Století ryb Ödöna von Horvátha, který se tak v první polovině minulého století pokoušel pojmenovat odosobněno­u generaci schopnou přijmout myšlenky nacismu. Tvůrci tak částečně polemizují s otázkou, nakolik je dnešní generace jiná a nakolik je stále schopna segregovat ostatní, třebaže téma rasy nyní nahrazuje problemati­ka odlišných názorů.

Zní to možná komisně, ovšem tak velké zadání dokáže Na konci století ryb vyprávět neobyčejně poutavě skrze obyčejnou vztahovou pěnu dní. Zatímco si vyhořelá umělkyně (Anita Krausová) ujasňuje díky jedné radikální vysokoškol­ačce (Jana Kozubková) své sexuální a emoční preference, její manžel (Šimon Krupa) si vnitřně obhajuje, že stále ještě není pozdě a nevhodné romanticky vzplanout (Michaela Skalová).

Dort i pěvecké dispozice

Tvůrcům přitom stačí minimalist­ická scéna s jedním rozšlápnut­ým dortem (Adriana Trpković), pasující hudba (Markéta Ptáčníková) podtržená pěveckými dispozicem­i Kozubkové a Skalové a především skvělé herecké výkony. Jen funkčním proudem dialogů i monologů se diváci přenesou do pražského klubu, na domácí párty či třeba chatu kdesi v lesích.

A když se všichni herci po svém vyrovnají s raným hitem Creep britských Radiohead, je jasné, že Na konci století ryb patří k tomu nejlepšímu, co zatím rozbíhajíc­í se sezona na poli činohry přinesla.

Na konci století ryb A studio Rubín 80%

 ?? Foto: A studio Rubín ?? Anita Krausová si zahrála vyhořelou fotografku.
Foto: A studio Rubín Anita Krausová si zahrála vyhořelou fotografku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia