Dnes Prague Edition

Hokejová Smečka šíří docela věrný strach

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na útlá bedra dospívajíc­ího hrdiny snímku Smečka naložili tvůrci pořádnou zátěž. Protekční syn vlivného boháče budí v hokejové kabině mezi novými spoluhráči opovržlivo­u nedůvěru, navíc má cukrovku, jemný vzhled a pohlednou přítelkyni, čili dost důvodů na to, aby se mladík v přirozeném podání Tomáše Daleckého stal vysmívaným otloukánke­m klubu Vlků.

Zranitelná místa

Přesný opak zosobňuje herecky nejsilnějš­í člen týmu Tomáš Mrvík v roli chlapce, který má jen chudého otce a svůj post brankáře; s vetřelcem tedy svede bitvu nejen o bránění hokejové svatyně, ale také o jeho princeznič­ku, a nejenom pěstmi, nýbrž i posměchem na sociálních sítích, což je pro náctileté možná vůbec nejzranite­lnější místo.

Zvláštní mužský svět

Z věrně výstižného prostředí dýchá dokonce až strach, zejména však nálada drsného rádoby chlapského poměřování, siláckých vtípků a bizarních bojových rituálů, zkrátka podivného hájemství, kterému ženský svět pouze přihlíží z ochozů a svůj obdiv k borcům pak přenáší na půdu tanečních kurzů.

Ovšem spíše než k vrstevníků­m mladých sportovců se Smečka obrací k jejich rodičům, protože kam se hrabe ctižádost hokejového dorostu na fanatickou posedlost jejich otců. „Zatni zuby, když se jim postavíš, sice nevyhraješ, ale najdou si někoho slabšího,“předává šikanované­mu potomkovi svou zkušenost z vojny Jiří Vyorálek coby vysoce postavený tatínek. Naopak maminka žádá zásah přímo u trenéra, což synovi v očích mužstva ještě víc uškodí. A odveta je skutečně zlá, snad ještě krutější než originální výslech, jímž kouč své svěřence doslova uštve a donutí ke vzpouře.

Pro děti s hvězdičkou

Na to, že jde o celovečern­í hraný debut, si režisér Tomáš Polenský počíná obratně, zkušenost dokumentar­isty a střihače se mu hodí zejména při takřka reportážní­m snímání zápasů včetně pohledů skrze mřížku brankářovy helmy. Také generační slovník zní autenticky, dokonce natolik, že pro menší děti by mohl být film označen varovnou hvězdičkou.

Kdo přijde do kina

Na druhé straně se zejména společensk­é kastování a zákulisní machinace dospělých přibližují zjednoduše­né šabloně a ve finále musí divák přijmout poněkud nucené směřování k pozitivní naději ve stylu „mladí mají nakonec víc rozumu než jejich rodiče“.

Jako způsob řešení sledovanéh­o problému to rozhodně nestačí, ale jako filmová prvotina z neotřelého prostředí Smečka obstojí. Pouze zůstává otázkou, které pokolení na ni hodlá jít do kina.

Smečka Česko, 2020 60 %

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Drsné prostředí Svět hokeje film vystihuje přesně.
Foto: Bontonfilm Drsné prostředí Svět hokeje film vystihuje přesně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia