Dnes Prague Edition

Nelítostné Giro. Thomas najel na bidon a je mimo hru

Černý den britské cyklistiky, dva největší favorité závodu nabrali při stoupání na sicilskou Etnu velkou ztrátu, zaostal i Simon Yates

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Copak je Giro pro mě prokleté, říkal si včera Geraint Thomas. Bylo to tu znovu. Deja vu. Přijel vyhrát celý závod a najednou se, aniž by pořádně věděl jak, ocitl na zemi a naděje se rozplynuly.

V roce 2017 o ně přišel před stoupáním na Blockhaus kvůli nešetrně odstavené motorce policisty, která způsobila hromadný pád.

A letos? Velšan upadl už dva kilometry po slavnostní­m startu 3. etapy z Enny na Etnu. „Kdosi z pelotonu odhodil nebo ztratil bidon a ten dopadl přímo před Geraintovo kolo,“popisoval Matteo Tossato, sportovní ředitel stáje Ineos. „Geraint si pak stěžoval na velké bolesti. Během etapy sice polevovaly, jenže jakmile se tempo 45 kilometrů před cílem navýšilo, už ho nebyl schopný akcepovat.“

Na levé straně těla měl Thomas roztrhaný dres na rameni i na boku a viditelné odřeniny. Když odpadl, stáhl se k němu dosavadní lídr závodu Filippo Ganna. Tak kuriózní obrázek: růžový muž se snaží dotáhnout bývalého vítěze Tour zpět do pelotonu. Ale marná byla snaha třeba jen limitovat ztráty. Přijel s mankem 12 minut.

Tak moc se na Giro těšil. Shodil přebytečná kila, která ještě v srpnu měl, nabral sebevědomí na Tirrenu-Adriatiku (druhý) a v časovce na mistrovstv­í světa (čtvrtý).

To vše teď přišlo vniveč. Ve 34 letech ztratil možná poslední šanci bojovat o titul z Grand Tour.

Byl to trpký den britské cyklistiky na prvním horském dojezdu Gira.

Nebe nad Etnou se zatáhlo a její svahy skrápěl déšť, přesto dokázal vulkán spálit naděje dvou hvězd. Protože i Simon Yates, šampion Vuelty 2018, ztratil kontakt s dalšími favority devět kilometrů pod vrcholem a nabral tříminutov­é manko.

Přitom Yatesovi parťáci z Mitchelton­u-Scott předtím navyšovali tempo pelotonu. „Neměli jsme žádné náznaky, že je na tom Simon zle,“tvrdil jeho šéf Matt White.

„Thomas a Yates se dnes převtělili v Liverpool a Manchester United," glosoval Felix Lowe, expert Eurosportu, s připomínko­u víkendovýc­h výbuchů slavných klubů.

Dva cyklisté, kteří byli u bookmakerů největšími favority Gira, na Etně selhali. A naopak po celou sezonu takřka neviditeln­ý starý harcovník Vincenzo Nibali se držel s nejlepšími. Jakoby nevyzpytat­elná covidová sezona znovu chtěla dokázat: Letos je možné cokoliv.

 ?? Foto: ČTK ?? Konec nadějí Thomas spadl a nabral velkou ztrátu.
Foto: ČTK Konec nadějí Thomas spadl a nabral velkou ztrátu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia