Dnes Prague Edition

Šampioni z Liverpoolu si utrhli ostudu

Bláznivý fotbal

- Jan Palička David Čermák

Fotka vpravo to celé vlastně vystihuje dokonale. Fotbalový Liverpool, poslední anglický šampion mnohými považovaný za nejlepší tým současnost­i, je v šoku.

Sbírá se z nejhorší porážky od roku 1963, v neděli večer senzačně prohrál 2:7. Ne s Manchester­em City nebo jiným konkurente­m z anglické špičky, ale s Aston Villou, loňským nováčkem!

„Ve fotbale nikdo nemá výsadní právo být úspěšný,“ťukal na Twitter Gary Lineker, anglická legenda a oblíbený glosátor. „Takhle ta hra nefunguje, a je to dobře!“

Souhlas, podobné dny dělají fotbalový svět pestřejší. Místo aby teď znovu opěvoval liverpools­ké hvězdy, učí se nová jména. Co třeba Ollie Watkins, říká vám to něco? Zřejmě už ano, střelec Aston Villy totiž stihl za pouhých 35 minut dokonalý hattrick: gól pravačkou, levačkou i hlavou.

To, co se v prvních kolech děje v Anglii, zavání kolapsem mocných a vzpourou těch, kteří dlouho stáli v pozadí. Ostudu si v neděli utrhl nejen Liverpool, ale i Manchester United, který doma totálně vybouchl proti Tottenhamu a prohrou 1:6 vyrovnal nejhorší výsledek v historii Premier League.

I proto má tabulka v úvodu sezony překvapivé lídry: vede Everton, druhá je Aston Villa, třetí Leicester. A to zdaleka není jediná bizarnost, kterou bláznivá neděle přinesla.

Juventus proti nikomu

Zdánlivě bylo všechno jako jindy. Fotbalový Juventus, i s Cristianem Ronaldem a dalšími hvězdami, dorazil na stadion, před ním se hromadili fanoušci, vše nachystané na očekávanou bitvu s Neapolí.

Tedy skoro. Na televizníc­h obrazovkác­h v době, kdy měla probíhat rozcvička, blikala zpráva: „Čeká se na příjezd hostujícíh­o týmu.“

Čekalo se marně, hosté v tu dobu seděli doma, 890 kilometrů od Turína. Vlastně se ani nečekalo, protože všichni zúčastnění věděli, že hrají podivné divadlo.

I když byla v posledních dnech Neapol na webu a sociálních sítích tajemná, dopředu oznámila, že má v týmu dva nakažené koronavire­m. Do Turína na doporučení místních zdravotníc­h úřadů necestoval­a, jenže Serie A v covidové éře jede podle jiných pravidel: nakažení do izolace, zbytek hraje.

Juventus se regulí držel, i když věděl, že se soupeře nedočká. Předpoklád­al, že když k zápasu přistoupí jako obvykle, dočká se kontumační­ho vítězství 3:0, takže i na sociálních sítích hlásal: Matchday! Nalákal i zhruba stovku fanoušků, hlasatel četl sestavu... Ale jen tu domácí.

Zápas zatím skončil ve složce „odloženo“, ale Juventus zřejmě bude skutečně slavit výhru bez boje.

A pozor, ještě jedna pozoruhodn­á story by neměla zapadnout.

Lewa a góly: Pořád mě to baví

Aby měl ten příběh správnou pointu, muselo to skončit přesně takhle. Byť Robert Lewandowsk­i nastřílel mraky gólů a v hromadě získaných trofejí by se mohl dlouze přehrabova­t, teprve ve čtvrtek ho poprvé v kariéře vyhlásili nejlepším fotbalisto­u Evropy. Konkrétně za sezonu 2019/20.

V hlasování elitních trenérů byl lepší než Ronaldo, Messi, De Bruyne i klubový parťák Neuer. A když zase přišel do práce, spláchl Herthu Berlín čtyřmi góly.

Ten vítězný si připsal ve třetí minutě nastavení.

„Celý tenhle rok je úžasný. Vyhráli jsme úplně všechno, dost možná jsme hráli nejlepší fotbal v historii Bayernu. A pořád nás to nepřestává bavit,“usmíval se polský hrdina po vítězství 4:3. Lewandowsk­i se roky udržuje na vrcholu, ovšem teď se zdá, že je ještě výš. Stal se z něj démon, kterého prakticky nelze bránit. „A to není na sto procentech toho, co umí,“překvapil trenér Hansi Flick při hodnocení posledního utkání.

V neděli si mnichovský útočník před druhým gólem pošmákl na Vladimíru Daridovi. Lewandowsk­i se mu na hraně pokutového vyhnul dokonalým zpracování­m a druhým dotekem pálil křížně k tyči. Darida jen bezmocně rozhodil rukama a koukal kolem sebe, proč mu ostatní nepřiběhli na pomoc. A když Lewandowsk­i v posledních vteřinách suverénně proměnil penaltu, kterou navíc sám vybojoval, sesunul se Darida na kolena a vztekle plácnul dlaněmi o trávník. Tahle ztráta bude Herthu dlouho mrzet. Trenér Labbadia skákal u čáry jako čertík, protože tušil, že Bayern je v osiřelé Allianz Areně zranitelný. To obhájce německého titulu i vítěz Ligy mistrů skutečně byl, jenže v útoku měl zbraň hromadného ničení.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x ČTK ?? Lekce Šampioni z Liverpoolu dostali od Aston Villy výprask 2:7. Vyučoval i Robert Lewandowsk­i (dole) z Bayernu, Herthě nasázel čtyři góly.
Foto: 2x ČTK Lekce Šampioni z Liverpoolu dostali od Aston Villy výprask 2:7. Vyučoval i Robert Lewandowsk­i (dole) z Bayernu, Herthě nasázel čtyři góly.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia