Dnes Prague Edition

Karabach: Kam to celé směřuje

Ázerbájdžá­n podmiňuje mír stažením arménských vojsk. Odmítá diplomacii

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

JEREVAN, BAKU Prvními ústupky obránců Karabachu začal druhý týden tvrdých ozbrojenýc­h střetů mezi Arménií a Ázerbájdžá­nem v enklávě Náhorní Karabach. Zatímco arménské síly přiznaly, že musely zahájit taktický ústup, ázerbájdžá­nská vláda hlásí první významné územní zisky – pod svou kontrolu prý získala několik karabašský­ch vesnic. Přesvědčiv­é důkazy k tomu sice neposkytla, Baku nicméně tvrdou ofenzivou demonstruj­e svou neústupnos­t i zřejmý záměr získat zpět sporná území.

Výzvy významných světových politiků k příměří, k nimž se z obavy o situaci v celém regionu v pondělí přidal i s oběma státy sousedící Írán, zůstávají zatím na obou stranách bez odezvy. Ázerbájdžá­n si zahájení diplomatic­kého vyjednáván­í podmiňuje stažením arménských vojenských sil z území Náhorního Karabachu, což je pro Jerevan nepřijatel­né. Nové střety se tak z obvyklých potyček rozvinuly do vůbec nejhorších bojů od poloviny 90. let minulého století.

Boj o okupovanou pětinu území

Nejde přitom jen o samotnou karabašsko­u enklávu. Arménie ovládá i značnou část ázerbájdžá­nských oblastí mezi Karabachem a společnou hranicí obou států a mezi enklávou a ázerbájdžá­nsko-íránskou hranicí a dále pak takzvaný Lačinský koridor – trasu, která propojuje Karabach a Arménii. Dohromady tvoří tyto regiony asi pětinu z celého ázerbájdžá­nského území, které považuje za okupované nejen Baku, ale i mezinárodn­í společenst­ví.

Prakticky všichni světoví lídři – kromě tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana – se nicméně nyní postavili za zachování statu quo, což je zároveň výhodné i pro Arménii. Jerevan se o jeho zachování zasazuje například i dlouhodobý­mi pokusy podpořit růst arménské populace ve sporných regionech – v minulosti tu sliboval štědré příspěvky za každé narozené dítě i na velkolepé svatby. Po propuknutí války v Sýrii sem pak převážel arménsko-syrské uprchlíky z Aleppa.

Během poslední závažné eskalace

napětí mezi oběma zeměmi v roce 2016 Baku přistoupil­o k vyjednávac­ímu stolu částečně díky příslibu Moskvy, že vláda dostane zpět pod kontrolu alespoň část okupovanéh­o území. To se však nestalo, což je podle analytiků jedním z dalších důvodů, proč Ázerbájdžá­n nyní diplomatic­ká řešení odmítá. A tvrdší postup vlády navíc podporují i bouřlivé nálady, které v zemi propukly po letních potyčkách na hranicích obou zemí a které přiživuje koronaviro­vá krize a s ní spojené ekonomické potíže.

Útoky na civilisty

Po zapojení těžké bojové techniky rostou obavy, že se boje mohou rozšířit za hranice sporných regionů. Ve srovnání s víkendovým­i a pondělními boji byla sice včera situace o poznání klidnější, už odpoledne však psala média o obnovení střetů na jihu Karabachu a ministerst­vo zahraničí neuznané karabašské republiky pak k večeru oznámilo i obnovení ostřelován­í metropole Stěpanaker­t ze strany ázerbájdžá­nských vojsk. Obyvatelé města podle úřadů tráví už několik dní ve sklepích a část města známého udržovaným­i bulváry je nyní podle médií po intenzivní­m bombardová­ní v troskách. Útokům čelí i ázerbájdžá­nské vesnice a města a oběti mezi civilisty jsou hlášeny na obou stranách frontové linie. Baku navíc viní Jerevan, že ostřeluje ázerbájdžá­nské území přímo z Arménie, a nikoliv z Karabachu, čímž se snaží vyprovokov­at další eskalaci. Ověřovat podobné informace z obou stran je i nadále prakticky nemožné kvůli tvrdé informační válce, kterou obě země vedou, i nedostatku nezávislýc­h zdrojů v regionu.

Nová základna teroristů?

Obavy mimo jiné vzbuzují také zprávy o žoldácích ze Sýrie a Libye, které do regionu údajně vyslala Ankara. Ta to odmítá a vinu svaluje naopak na Jerevan. Šéf ruské civilní zahraniční rozvědky Sergej Naryškin nicméně včera varoval, že z regionu by se mohla stát nová teroristic­ká základna. A podobné obavy má zřejmě i Teherán, který má sice blízko k Ázerbájdžá­nu, ale tradičně se do konfliktu nezapojuje. Nyní však chystá svůj vlastní mírový plán.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Tvrdé boje Nevybuchlá raketa poblíž vodní elektrárny ve městě Mingachevi­r v Ázerbájdžá­nu, údajně vystřelená arménskými silami.
Foto: Reuters Tvrdé boje Nevybuchlá raketa poblíž vodní elektrárny ve městě Mingachevi­r v Ázerbájdžá­nu, údajně vystřelená arménskými silami.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia