Dnes Prague Edition

Kvitová dnes hraje o finále

- Pohled Karel Knap reportér MF DNES

Místo vzrušující­ho ohňostroje bravurně provedená operace. Místo sázky na risk promyšlené tahy. Místo odvážné palby z prvního úderu pestře vedené výměny.

Z porovnání Petry Kvitové v semifinále Roland Garros v letech 2012 a 2020 vyplývá její pozoruhodn­á proměna, lidská i sportovní.

Dlouho ji provázela pověst nepředvída­telné pistolnice, která dovede stejně suverénně odpravit soupeřku i sama sebe. Ve středeční partii s Němkou Siegemundo­vou si na pařížském centrkurtu chvílemi počínala jako profesorka.

Stále samozřejmě těžila z výtečného servisu a ostrých ran zejména z forhendu. Body ale získávala i jinak. Mazaněji.

Oproti roku 2012 je štíhlejší a pohyblivěj­ší. Dokáže se spolehlivě udržet v delší přestřelce od základní lajny. Doběhne spoustu kraťasů. Při nižším odskoku míče jí nedělá problém jít do kolen a správně zvládnout obtížný úder.

Řada odborníků jí radila, aby si do svého tenisového repertoáru pořídila taky plán B. Aby častěji zakončoval­a na síti. Aby víc měnila rytmus čopem nebo jen maličko ubrala na síle.

To vše včera na Chatrierov­ě stadionu předvedla se vší parádou.

V běžném kalupu na WTA Tour není snadné překopávat styl. Kvitová ke své současné identitě dospěla postupně, též pod vlivem ne vždy veselých událostí v soukromí. Z děvčete je žena.

Zvlášť na pomalejší antuce „prodává“nasbírané zkušenosti. Přizpůsobu­je svou taktiku v průběhu utkání. Používá zbraně chytřeji.

Jistě, na US Open v září vypadla poté, co promarnila čtyři mečboly. Vášně v ní při zápase stále bouří, pod jejich vlivem páchá dvojchyby. Přesto se zdá, že se nervy naučila lépe krotit. Působí zarputile, povzbuzuje se, nepropadá malověrnos­ti. Jen tak něco ji nerozhodí.

Klidně se obejde bez porad s koučem Vaňkem při střídání stran.

Dozrála. Taky proto i ve třiceti domašírova­la na nejméně oblíbeném povrchu do grandslamo­vého semifinále.

Bum Bum Petra získala dva tituly z Wimbledonu.

Bez naděje není ani profesorka Kvitová na Roland Garros.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia