Dnes Prague Edition

Kdo ovládne Senát. Rozhodne víkend

Na vítěze čeká lákavý bonus, křeslo předsedy horní komory

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Snad jenom lásku k přírodě mají společnou. V druhém kole senátních voleb na Kladensku se utkají dvě zcela odlišné osobnosti. Adéla Šípová a Petr Bendl. Nová tvář vs. ostřílený matador.

Na jedné straně stojí nejmladší kandidátka letošních voleb, aktivistka, právnička a matka pěti dětí. Kandiduje za Piráty, vstup do strany zvažuje. Zkušenosti s velkou politikou má minimální. Její prioritou je sociální oblast, životní prostředí a hospodařen­í. Proti ní je třikrát rozvedený starosta Kladna z devadesátý­ch let, středočesk­ý hejtman z nultých let a dvojnásobn­ý ministr – v Topolánkov­ě a Nečasově vládě – nyní poslanec, a jak sám uvádí, soukromý zemědělec. Nejenom že je členem ODS, ale také byl jejím místopředs­edou. Zkušeností z politiky má na rozdávání. Jako prioritu uvádí trochu nečekaně zdravotnic­tví.

V Děčíně je rozhodnuto

Kladenský duel bude jen jedním z 26 soubojů druhého kola senátních voleb. Na Děčínsku už v 1. kole zvítězil současný senátor Zbyněk Linhart (STAN).

První kolo také ukázalo, kdo nejspíše posílí a kdo prohraje. S nadějemi mohou do 2. kola vzhlížet STAN, ODS a lidovci. Se slibným ziskem osmi hlasů postoupilo do 2. kola i ANO, to ale bude považovat zisk každého křesla za úspěch. Sociální demokraté počítají ztráty už teď. Strana obhajovala deset mandátů, do druhého kola ale postoupili jen tři její kandidáti, a ČSSD se tak musí obávat, že si neudrží samostatný klub. Před dvěma lety přitom ještě jako nejpočetně­jší strana v Senátu měla i jeho předsedu. A právě on, Milan Štěch (ČSSD), patří mezi ty, kteří mají velkou šanci uspět i v druhém kole. Senátní obvod Pelhřimov zastupuje v horní komoře už od roku 1996, od samotného vzniku Senátu. Bez zajímavost­i není ani to, že se proti němu nepostavil­a žádná z demokratic­kých opozičních stran zastoupený­ch v parlamentu.

Podobnou senátní stálicí jako Štěch je snad už jen Jitka Seitlová (KDU-ČSL), kandidujíc­í v Přerově proti Petru Vránovi (ANO). Ta ve svém obvodě usiluje o zvolení počtvrté a i ona patří mezi favority.

Lákavá tři křesla v Praze

Zajímavé budou i souboje o tři pražské mandáty. Nejvíce hlasů ze všech kandidátů,

15 929, získal Michael Žantovský (TOP 09). To by mu jinde, třeba i v Děčíně, stačilo ke zvolení už v

1. kole. Postup v druhém však nemá jistý, jeho protikandi­dát Václav Láska (Senátor 21) získal jen o devět set hlasů méně.

V dalších dvou pražských obvodech byla situace jasnější, Miroslava Němcová (ODS) porazila Václava Hampla (KDU-ČSL) o více než 28 procent a ke zvolení už v 1. kole jí chybělo jen pár set hlasů. Podobnou šanci má David Smoljak (STAN) v Praze 9. Eduarda Stehlíka (ODS) porazil o 13 procent a zvítězil se 43 procenty.

Zajímavý souboj se dá čekat i v Brně, kde se Roman Kraus (ODS) střetne s bývalou ombudsmank­ou Annou Šabatovou. Svou pozici v Senátu se bude snažit potvrdit i podnikatel Ivo Valenta (Soukromníc­i), jehož v Uherském Hradišti od druhého Josefa Bazaly (KDU-ČSL) dělila jen stovka hlasů.

Výsledek voleb může také změnit předsedu Senátu, jehož křeslo tradičně obsazuje nejsilnějš­í strana. Pokud výrazně uspěje STAN a naopak ztratí ODS, předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) bude nejspíše muset uvolnit své křeslo někomu jinému.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia