Dnes Prague Edition

Soud chce Švachulu pustit z vazby, zatím v ní zůstal

Krajský soud včera nečekaně rozhodl, že expolitik za ANO Jiří Švachula může na svobodu. Žalobce nesouhlasí a podal stížnost

- Miliony v igelitce — Veronika Horáková

BRNO Bývalému místostaro­stovi Brna-střed za ANO Jiřímu Švachulovi, kterému hrozí šestnáct let za korupci v kauze Stoka, svitla naděje, že se dostane na svobodu. Brněnský krajský soud včera nečekaně rozhodl o jeho propuštění z vazby. Státní zástupce Radek Mezlík s tím však nesouhlasí a podal stížnost.

Podle něj totiž přetrvává riziko, že se expolitik bude vyhýbat trestnímu stíhání a uteče do zahraničí, a to právě kvůli vysoké trestní sazbě. „Tyto důvody dál existují i podle krajského soudu, přesto včera rozhodl, že Švachulu pustí na svobodu. Byl by pod dohledem probačního úředníka, nosil by elektronic­ký náramek a musel by odevzdat pas,“uvedl pro MF DNES Mezlík.

Soud včera rozhodl nečekaně po ukončení odpoledníh­o jednání v kauze Stoka, ani státní zástupce o něm předem nevěděl. „V takových vleklých procesech se stává, že obžalované­ho soud pustí z vazby. Kvůli rozsahu trestného činu, kterého se obžalovaní měli dopouštět, a vysokému trestu s rozhodnutí­m nesouhlasí­m,“dodal Mezlík.

Protože se proti rozhodnutí krajského soudu ohradil, zůstává Švachula dál ve vazbě, dokud nerozhodne Vrchní soud v Olomouci. Podle Mezlíka by to mělo být během dvou týdnů.

Švachula je jedním z 11 obžalovaný­ch v kauze Stoka týkající se machinací veřejných zakázek v řádu stovek milionů na radnici Brno-střed a v městských firmách. Bývalý politik je ve vazbě od března loňského roku.

Během jednání, které předcházel­o rozhodnutí o vazbě, vypovídal klíčový svědek a jeden z obžalovaný­ch Saman El-Talabani. Popisoval, jak milionové úplatky dostával také v igelitce od podnikatel­e Pavla Ovčarčina, který podle obžaloby vybíral peníze od firem. „Do igelitky se vešlo hodně peněz, když máte obnos v pětitisíco­vkách. Šlo o částky deset i devatenáct milionů,“tvrdil El-Talabani.

Švachula (za ANO) reagoval tím, že odkázal na svou dřívější výpověď, kde vinu popřel. Na slova El-Talabaniho reagoval i Ovčarčin, který podle žalobce údajně dostával podíl z vybraných úplatků. „Jsem v šoku z částek, co tu El-Talabani řekl. A že jsem dostával nějakou polovinu. To bych asi neměl problém s placením nájmu za kanceláře,“řekl Ovčarčin, který se již dříve k trestné činnosti doznal, ale včera El-Talabanimu oponoval. Jednání má pokračovat v listopadu.

 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Půjde domů? Soud včera nečekaně rozhodl o propuštění bývalého místostaro­sty Jiřího Švachuly (dříve ANO) z vazby.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Půjde domů? Soud včera nečekaně rozhodl o propuštění bývalého místostaro­sty Jiřího Švachuly (dříve ANO) z vazby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia