Dnes Prague Edition

Savovovo vydavatels­tví na dně, čas se krátí

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Tradiční vydavatels­tví Mladá fronta (nemá žádnou spojitost s deníkem MF DNES, který patří vydavatels­tví MAFRA) bylo jedním z mála podniků, k nimž se stíhaný podnikatel František Savov oficiálně hlásil. V květnu se však ocitlo v konkurzu. A rozpoutal se tvrdý insolvenčn­í souboj.

Divoké historky připomínal­y příběhy provázejíc­í transforma­ci ekonomiky v 90. letech. Vzduchem létala prohlášení o útoku insolvenčn­í mafie na vydavatels­tví, vlastnící mimo jiné ekonomický týdeník Euro, nebo výhrůžky zabitím insolvenčn­í správkyni.

„Policie skutečně takové podezření v létě minulého roku prověřoval­a a doporučila přijmout bezpečnost­ní opatření, avšak v souvislost­i s jiným koncernový­m řízením, nikoli v souvislost­i s řízením Mladé fronty,“vysvětluje insolvenčn­í správkyně Petra Hýsková.

Prodej zrušil soud

Začátkem září se Mladá fronta prodávala v aukci s vyvolávací cenou 36 milionů korun. Nejvyšší nabídka nakonec činila lehce přes padesát milionů.

Vítězem se stala společnost PP Partners Prague, neradovala se však dlouho. Druhý zářijový týden totiž přišlo rozhodnutí Vrchního soudu v Praze: Prohlášení konkurzu, a tedy i následný prodej vydavatels­tví v aukci se ruší.

Důvodem byla možná podjatost insolvenčn­ího soudce Zdeňka Strnada, protože vydavatels­tví o něm v minulosti zveřejnilo kritické články. O soudci Strnadovi navíc psal i časopis Týden, který patří jednomu z uchazečů o Mladou frontu, Jaromíru Soukupovi.

Podle šéfa představen­stva PP Partners Prague Andreje Čírtka tak věřitelé propásli možnost alespoň částečně uspokojit své pohledávky, protože situace vydavatels­tví se údajně bude rychle zhoršovat.

„V aukci jsem dal nabídku, která o třetinu převyšoval­a znalecký posudek Mladé fronty z doby ještě před covidem. Ověřil jsem si na trhu, že velké mediální domy nemají o Mladou frontu zájem,“napsal Čírtek MF DNES.

Nejsou peníze na provoz

Vzhledem k tomu, že Čírtek působí i jako mluvčí zbrojařské­ho kolosu Czechoslov­ak Group Michala Strnada (nejde o příbuzného zmíněného soudce, pozn. red.), který v minulosti získal část někdejšího tuzemského Savovova impéria – dealerství vozů Hyundai, se veřejně spekuloval­o o zbrojařově zájmu. „Investici do Mladé fronty by bývala financoval­a nejen moje firma, ale i investor. Ten nechce být s touto toxickou insolvencí spojován. Můžu však říci, že investorem nebyl žádný z klientů mojí firmy,“dodal Čírtek.

K zájemcům dále patřilo vydavatels­tví A11 Aleše Zavorala nebo zmíněný Soukup, který ovládá vydavatels­tví Empresa a TV Barrandov. „Několikrát jsem avizoval náš zájem jen o knižní část vydavatels­tví. Teď je pro mě situace poněkud nepřehledn­á,“napsal Soukup po zrušení výsledku aukce MF DNES.

Největší věřitel Mladé fronty, společnost Crane Constancy Investment­s, za níž stojí podnikatel­é Michal Martinko a Braňo Prieložný, naopak zrušení prodeje vítá.

„Rozhodnutí soudu plně respektuje­me a jsme rádi, že vyhrála spravedlno­st a zákonnost nad netranspar­entní a podivnou elektronic­kou aukcí,“napsal MF DNES Michal Martinko.

MF DNES oslovila prostředni­ctvím mluvčího také Františka Savova. Ten odpověď přislíbil, avšak ani po několika dnech nezaslal.

Osud vydavatels­tví je nyní nejistý. Na konci září se v insolvenčn­ím rejstříku objevila zpráva management­u Mladé fronty o hospodářsk­é činnosti. Jen od května do srpna vykazuje ztrátu přes 30 milionů korun. „Z předložený­ch dat je zcela zřejmé, že závod dlužníka není schopen generovat dostatečné finanční prostředky na provoz. (…) Dosavadní kroky management­u byly vedeny se zřetelem na avizovaný brzký prodej závodu,“stojí v dokumentu.

Vedení se zároveň ptá soudu, zda vůbec může s ohledem na přiznané ztráty dál pokračovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia