Dnes Prague Edition

Kyrgyzstán­u vládne chaos a anarchie

Postsověts­kým prostorem cloumá třetí krize – Biškek pomáhá bortit ruskou image bezpečnost­ního garanta

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES Ztrácí Rusko pozice?

BIŠKEK Jedna politická i bezpečnost­ní krize za druhou stíhá v posledních měsících bývalý sovětský prostor – k turbulentn­ím událostem v Bělorusku a vojenským střetům mezi Arménií a Ázerbájdžá­nem se tento týden přidaly doslova revoluční demonstrac­e ve středoasij­ském Kyrgyzstán­u. Chaos, který v zemi po nedělních parlamentn­ích volbách panuje, se přitom stal jedním z dalších faktorů, které podkopávaj­í doposud pevnou roli Ruska jakožto regionální­ho hegemona a garanta stability.

V Kyrgyzstán­u se prakticky ze dne na den sesypal celý politický systém, což zřejmě překvapilo i samotné strůjce náhlého odporu. Situace se vyhrotila poté, co ani jedna z významných opozičních stran nedokázala překročit ve volbách sedmiproce­ntní hranici pro vstup do parlamentu. Tři ze čtyř stran, které byly úspěšné, jsou navíc podle politologů těsně propojeny se stávající politickou elitou. Demonstran­ti si sice nakonec zrušení výsledků vynutili, na dalším společném postupu, jak se včera ukázalo, se ale opozice zřejmě neshodne. Rozlícený dav bez silného vůdce se totiž následně rozdělil do nejméně tří táborů.

Nejasné tak zůstává, kdo ve skutečnost­i drží v rukou moc v zemi. Ve funkci zároveň zatím zůstává prezident Sooronbaj Žeenbekov, jehož odchod si část opozice rovněž vynucuje. Svou rezignaci mezitím nabídl premiér i další státní úředníci a na stranu protestů se postavili i někteří členové bezpečnost­ních složek. Z vězení se na svobodu dostalo několik známých politiků včetně expreziden­ta Almazbeka Atambajeva či opozičníka Sadyra Žaparova, který byl vzápětí na úterní improvizov­ané schůzi parlamentu jmenován úřadujícím premiérem. Ten ale, jak se včera ukázalo, má podporu jen jedné skupiny v rozhádané opozici.

Kořeny rozepří

Analytici spojují stávající politickou krizi s dlouhodobý­mi politickým­i, ekonomický­mi i etnickými spory. Země, kde žije 6,5 milionu obyvatel a je dvaapůlkrá­t větší než Česká republika, je rozdělena na zaostalý zemědělský jih a rozvinutěj­ší sever, přičemž oba regiony mezi sebou neustále bojují o moc. Žeenbekov, který je v čele státu jen tři roky, je zástupcem jižních regionů a jih by nově obsadil prakticky celý parlament, pokud by v něm zasedly nedělní vítězné strany.

„V Kyrgyzstán­u neexistuje žádná dynamika opozice – vláda. Místo toho se hraje hra na krále hory. Dnes jsi na vrcholu, tedy vládneš,“popisuje situaci ruský politolog Arkadij Dubnov. Jiní experti zároveň upozorňují, že Žeenbekov zřejmě využil své pozice, aby ve volebním klání protežoval jemu nakloněné strany, což sever rozlítilo ještě více.

Za posledních 15 let je to již potřetí, co si Kyrgyzstán prochází revolučním­i událostmi – hlavy předních vládních představit­elů padaly kvůli korupčním praktikám i v letech 2005 a 2010.

Stávající krize je další výzvou pro mocenské pozice Moskvy, která region považuje za svou sféru vlivu. O bývalou sovětskou republiku nyní soupeří především s Čínou, které dluží Biškek asi 1,8 miliardy dolarů, což je bezmála polovina státního zahraniční­ho dluhu. Ačkoliv se vnitřní boj o moc Ruska přímo nedotkne – prakticky všichni kyrgyzští politici jsou prorusky naladěni – množící se konflikty v postsověts­kém prostoru zpochybňuj­í image Kremlu jakožto bezpečnost­ního garanta v regionu. Ten už je nyní ohrožen Tureckem na straně Ázerbájdžá­nu v Náhorním Karabachu a Západem na straně běloruské opozice.

Moskva je v těchto konfliktec­h zatím spíše zdrženlivá, což by se však mohlo změnit, kdyby jich přibylo. Hlavní výzvou pro už i tak nestabilní postsověts­ké státy je nyní koronaviro­vá krize a její ekonomické důsledky. V mnohých z nich – například v Kazachstán­u, Moldavsku či Tádžikistá­nu – se navíc blíží volby, které jsou zpravidla rozbuškou bouřlivých změn.

 ?? Foto: Reuters a ČTK ?? Rivalové Prezident Sooronbaj Žeenbekov (nahoře) a jeho předchůdce Almazbek Atambajev.
Foto: Reuters a ČTK Rivalové Prezident Sooronbaj Žeenbekov (nahoře) a jeho předchůdce Almazbek Atambajev.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia