Dnes Prague Edition

Covidový pád: Západ vidí Čínu tak špatně jako nikdy předtím

Koronaviru­s urychlil růst nedůvěry, která sílí už několik let

- Milan Vodička redaktor MF DNES

NEW YORK Nedůvěra v Čínu a její neoblíbeno­st dosáhla mezi obyvateli Západu historický­ch výšek, ještě nikdy ji tam nehodnotil­i tak špatně. Negativně vidí Čínu 73 procent lidí v rozvinutýc­h západních státech, což je rekord.

Je to především koronaviro­vý pád, protože z průzkumu vypracovan­ého americkou agenturou Pew Research ve čtrnácti zemích vyplynulo, že k propadu došlo hlavně v reakci na pandemii. Lidé za něj přičítají odpovědnos­t Číně.

Průzkum byl pořízen v USA, Německu, Francii, Japonsku, Británii, Jižní Koreji, Itálii, Nizozemsku, Švédsku, Británii, Španělsku, Kanadě, Belgii a Dánsku.

Někde byl posun pohledu na Čínu k horšímu vysloveně dramatický. Například v Austrálii hodnotí Čínu negativně 81 procent obyvatel, což je roční nárůst o čtvrtinu. V Británii, kde ji vidí ve špatném světle 79 procent lidí, je to nárůst o pětinu.

Jinde ji zase vidí negativně tolik lidí, že celkový postoj lze hodnotit jako zcela odmítavý. Ve Švédsku je to 85 procent obyvatel, v Japonsku ještě o procento víc.

Výsledek průzkumu je pro Čínu propagandi­stický debakl, přestože vysílala do světa pomoc a slíbila, že pokud vynalezne vakcínu, umožní k ní přístup všem zemím.

To je přebito prvotním hříchem, že Čína podle lidí nezvládla vir v zárodku a umožnila jeho rozšíření do světa. To, že Čína si tehdy počínala špatně, si myslí téměř dvě třetiny obyvatel Západu. V hodnocení efektivity zvládání koronaviru skončila Čína v porovnání se západními zeměmi na předposled­ním místě.

Mohlo by to být zadostiuči­nění pro prezidenta Donalda Trumpa, který od počátku vinil Čínu a ostentativ­ně koronaviru říkal „čínský virus“, kdyby jeho Amerika neskončila v očích Západu jako poslední, ještě hluboko pod Čínou. Ten názor má dokonce 84 % lidí.

Vyhraná PR bitva

Je zajímavé, že přístup Číny lidé hodnotí hůř než přístup jejich vlastních států či Světové zdravotnic­ké organizace a EU. Zdá se, že západní vlády doma vyhrály bitvu o veřejné mínění, v níž jim ukazování na Čínu pomáhá vyvinit se z vlastních chyb a laxnosti, protože počátkem pandemie měly několikatý­denní časový polštář na přípravu, který však nedokázaly využít.

Mimochodem, kladné hodnocení koronaviro­vého přístupu vlastních zemí (v průměru 73 %) je dosti překvapivé, protože mezi nimi je řada států, jež byly na jaře postiženy velmi silně, zatímco naopak Čína nákazu na svém území dokázala rychle omezit, i když za cenu drakonický­ch opatření. Nyní, kdy Západ čelí nové vlně, Čína hlásí sedm až dvacet případů denně.

Negativní pohled na Čínu však nezpůsobil jen koronaviru­s. Průzkumy Pew Research ukazují, že neoblíbeno­st Číny roste už několik let po sobě. Totéž ukazují i měření firmy Gallup. Podle ní ještě před nástupem pandemie Čínu vidělo 67 % lidí negativně a jen 33 % pozitivně. Z porovnání dlouhodobý­ch čísel je vidět, že zlom nastal po roce 2017. Odráží stále sílící soupeření s USA o globální dominanci, jež se projevuje jak ekonomický­m přetlačová­ním na světových trzích i kontinente­ch, jako třeba v Africe, tak vojensky, jako je konflikt v Jihočínské­m moři, až po obchodně politické střety, jako je spor o komunikačn­í společnost Huawei. Nemluví se už jen o obchodní, ale i o studené válce.

Do toho zapadá i fakt, že lidé na Západě nevěří podle Pew Research ani čínskému prezidento­vi Si Ťin-pchingovi. Letos mu nedůvěřuje 78 procent lidí, přičemž tento pohled rychle sílí. Typické jsou USA: před dvěma roky byly důvěra a nedůvěra v prezidenta Si fifty-fifty, dnes už nedůvěra dosáhla 77 %. To by mohlo být další zadostiuči­nění pro Trumpa, kdyby ovšem ve stejném průzkumu neskončil ještě hůř než Si (Trumpovi na Západě důvěřuje 16 %, Číňanovi 19 % lidí).

Z průzkumu vyšla pro Číňany jedna pořádná cena útěchy: celá západní Evropa, Kanada i Austrálie si myslí, že Čína je globální ekonomicko­u jedničkou a předstihla USA. Ale téhož názoru je jen 32 procent Američanů, 31 procent Japonců a dokonce jen 16 procent Korejců, ti všichni jasně věří na prvenství USA.

Zajímavé je, že v to, že Čína se stala globální ekonomicko­u jedničkou, věří na Západě víc ženy než muži, což jistě podnítí vznik mnoha genderovýc­h výzkumů řešících, proč je Čína pro ženy tak sexy a zda za to mohou jen čínské továrny.

 ?? Foto: ČTK ?? Vůdce Čínský prezident Si Ťin-pching má důvod k zamyšlení, proč je jeho země ve světě tak neoblíbená a zda s tím něco chce dělat.
Foto: ČTK Vůdce Čínský prezident Si Ťin-pching má důvod k zamyšlení, proč je jeho země ve světě tak neoblíbená a zda s tím něco chce dělat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia