Dnes Prague Edition

„Ztížené prostředí“vyšlo stát už na 800 milionů

Firmy na jaře nezastavil­y kvůli covidu práci na dálnicích a železnicíc­h. Nyní za to chtějí zaplatit.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Nedostatek ochranných pomůcek, problémy s ubytováním zahraniční­ch dělníků nebo skutečnost, že řada klíčových zaměstnanc­ů uvázla během jarního vypuknutí koronaviro­vé pandemie za hranicemi. Těmito argumenty obhajovaly během letošního dubna stavební firmy covidový bonus, který jim vláda slíbila s vizí, že během stopky tuzemské ekonomiky nezůstanou rozestavěn­é dálnice a rekonstruo­vané železniční tratě na řadu týdnů bez jakékoliv stavební činnosti.

Účet za takzvanou „práci ve ztíženém prostředí“se vyšplhal na více než půl miliardy korun u silniční výstavby a dalších 300 milionů korun se chystá vyplatit stavebním firmám Správa železnic.

„Proces vypořádání uplatněnýc­h nároků stále probíhá, aktuálně se kontrolují podklady a správnosti výpočtů investorem,“řekla MF DNES mluvčí Správy železnic Radka Pistoriuso­vá.

Firmy žádají jarní režim

Okruh firem s nejvyššími nároky na vyplacení bonusů zahrnuje společnost­i Strabag Rail, Eurovia CS, Subterra, TSS Grade, Chládek a Tintěra Pardubice nebo OHL ŽS, které jsou vedoucími účastníky na největších stavebních pracích na tuzemské železniční síti.

Strabag jako zhotovitel rozestavěn­ého úseku dálnice D35 u Opatovic figuruje na seznamu největších příjemců covidových bonusů i u Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD). Spolu s ním jsou na seznamu například Metrostav, Berger Bohemia, Swietelsky za stavby na Karlovarsk­é D6 nebo Skanska s Eurovií za modernizac­i dálnice D1.

Přestože státní investorsk­é organizace zatím nedokončil­y přijímání žádostí o výplaty bonusů za první kolo koronaviro­vých opatření, takže na účtech firem z těchto peněz nepřistála ani koruna, otevírá se firmám cesta k dalšímu kolu výplat za aktuální výjimečný stav spojený s druhou vlnou epidemie.

„Možnost nárokovat časový odklad a peníze se nevztahuje na ‚vlny‘, ale na legislativ­ní omezení,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka. V období nouzového stavu, kdy jsou pracovní podmínky kvůli vládním nařízením ztížené, mají stavební firmy podle smluv automatick­y nárok uplatnit peníze navíc. Dubnové vládní rozhodnutí jim pouze usnadnilo cestu v tom, že nemusí složitě dokazovat konkrétní nárůst nákladů, ale mohou přijmout automatick­y bonus stanovený vládním opatřením. Zatímco na jaře podle Jemelky k takovému zjednoduše­ní důvod byl, nynější měkčí opatření alespoň zatím nepovažuje ministerst­vo dopravy za dostatečná pro to, aby opět zavedlo podobné opatření.

Podle některých stavebních firem je ale situace stejná nebo ještě horší než na jaře. „Jak v celé republice výrazně roste počet případů onemocnění, zasahuje onemocnění a souvisejíc­í systém karantén i některé naše stavby. Děje se tak bohužel častěji nežli na jaře,“uvedla mluvčí Strabagu Edita Novotná. Právě Strabag je jednou z firem, která by administra­tivní ulehčení v podobě jednodušší­ho vykazování nároků na bonusy ocenila.

Zhoršující se situaci na pracovním trhu ve stavebnict­ví hlásí rovněž ostatní. „V pozemním stavitelst­ví se potýkáme s tím, že pracovníci subdodavat­elů z Ukrajiny a dalších východních zemí již několik týdnů na stavbách chybějí a zbylí dostávají lukrativně­jší nabídky z Německa a dalších zemí, kde se stavební projekty po jarním ochlazení znovu rozběhly,“řekl MF DNES Radek Vortel, ředitel divize pozemní stavitelst­ví společnost­i Skanska.

Kromě Ukrajinců se stavebním firmám rovněž nedostává specialist­ů na stavbu mostů nebo betonových vozovek ze Slovenska. V situaci, kdy se investice do výstavby neutlumují, ale naopak stoupají, je nedostatek pracovníků velmi nepříjemno­u komplikací. Právě na stavbě mostů si mohly totiž sáhnout na nejvyšší bonusy. Zatímco u klasických dálnic počítá metodika ministerst­va dopravy s navýšením odměn o maximálně 10,2 procenta, silniční mosty mají tento bonus ještě o zhruba procentní bod vyšší.

Naopak železnice ve srovnání se silniční a říční infrastruk­turou přišla zkrátka. Na železniční­ch stavbách si firmy přijdou k bonusům ve výši 7,2 procenta. Součástí výhod, které trvaly od 12. března do 18. května, bylo i prodloužen­í závazných termínů pro splnění jednotlivý­ch milníků výstavby.

Zatímco v běžném režimu firmám běží penále za prodlení za každý den, pokyn ministerst­va umožnil prodloužit délku výstavby až o čtvrtinu bez jakýchkoli sankcí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia