Dnes Prague Edition

Návrh kurzarbeit­u se musí změnit, zní ze Sněmovny

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Zákon o kurzarbeit­u včera v Poslanecké sněmovně prošel prvním čtením a putuje do sněmovních výborů. Poslanci však měli k opatření, jehož prostředni­ctvím má stát pomoci v soukromých firmách během krizových období udržet zaměstnano­st, mnoho připomínek.

S návrhy změn přišly všechny opoziční strany. Na začátku tohoto týdne nicméně přiznal pochybnost­i i premiér Andrej Babiš. Poslanci kritizoval­i maximální možnou výši příspěvku, délku jeho pobírání či podmínky, za kterých by měly firmy na kurzarbeit nárok.

Mnozí poukazoval­i na to, že by zákon mohl uměle udržovat v chodu neživotasc­hopné firmy. „Jsme připraveni návrh opravit pozměňovac­ími návrhy,“uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Většina poslanců se ovšem shodla na tom, že zákon je obzvlášť nyní potřeba. „Je to velmi důležitý bod. My kurzarbeit podporujem­e,“řekl před schůzí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka s tím, že se strana bude snažit prosadit své pozměňovac­í návrhy. V podobném duchu se vyjádřila také SPD.

Zákon totiž sice reaguje na současnou situaci ohledně pandemie, v budoucnu by jej ale vláda mohla spustit i při jiných výjimečnýc­h událostech. Například při povodních nebo jiných živelních pohromách.

Podle navrhovaný­ch pravidel kurzarbeit­u by program spouštěla vláda při vážném ohrožení ekonomiky či odvětví. Pracovník by mohl doma zůstat jeden až čtyři dny v týdnu, a to maximálně 12 měsíců. Místo platu od firmy by dostával příspěvek od státu, maximálně však do výše celostátní průměrné mzdy.

Zaměstnava­tel by hradil za dobu nepřidělov­ání práce pojistné na zdravotní pojištění v plné výši a pojistné na sociální pojištění z částky odpovídají­cí 70 procentům čisté mzdy.

Schvalován­í nabírá zpoždění

Někteří prosazují, aby byl strop příspěvku státu na plat zaměstnanc­e při kurzarbeit­u vyšší, než navrhla vláda. „Takto vysoká možnost podpory by měla být krátkodobá,“řekla první místopředs­edkyně Pirátů Olga Richterová. Piráti by příspěvek doporučova­li vyplácet maximálně šest měsíců.

TOP 09 se kloní ke zýšení maximální podpory na 1,5násobek průměrné mzdy. Předsedkyn­ě strany Markéta Pekarová Adamová navrhla jako možnost, aby stát přispěl firmám na odstupné pro zaměstnanc­e. „Tyto změny by pomohly jak firmám, tak samotné restruktur­alizaci současné ekonomiky,“uvedla šéfka TOP 09.

To, že by zákon bránil přirozeném­u pohybu na trhu práce, odmítla ministryně financí Alena Schillerov­á. „Má podpořit práci, nesmí bránit pohybu na trhu práce,“uvedla.

Návrh již dříve kritizoval Svaz průmyslu a dopravy. Zaměstnava­telům se nelíbí třeba strop průměrné mzdy. „Postihují se tím kvalifikov­aní pracovníci a podporují se tak pouze montovny,“uvedl Jan Rafaj, viceprezid­ent svazu.

Zákon měl původně navázat na Antivirus, který končí na konci října. Už teď je jasné, že Sněmovna návrh schválit tak rychle nestihne.

Jaké změny se nakonec do zákona dostanou, není jisté, bude jich ale hodně. „Návrh se nepovedl, nikdo není spokojený,“připustil premiér Babiš na online sněmu Svazu průmyslu a dopravy. Podobně se k návrhu postavil Stanislav Grospič, místopředs­eda KSČM, a pozměňovac­í návrhy ohlásila také koaliční ČSSD.

 ?? Foto: ČTK ?? Za kratší kurzarbeit První místopředs­edkyně Pirátů Olga Richterová prosazuje, aby kurzarbeit vláda vyplácela půl roku, nikoli 12 měsíců.
Foto: ČTK Za kratší kurzarbeit První místopředs­edkyně Pirátů Olga Richterová prosazuje, aby kurzarbeit vláda vyplácela půl roku, nikoli 12 měsíců.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia