Dnes Prague Edition

Vary chtějí zaplašit strach

Místo zahraniční­ch hvězd Iva Janžurová a Jaromír Hanzlík, kteří uvedou restaurova­ný Kočár do Vídně, místo doprovodný­ch akcí pouze projekce, roušky a nejvýš pět set lidí v sále. Takový bude mimořádný „půlročník" karlovarsk­ého festivalu. Pokud vůbec bude.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

KARLOVY VARY Ani prezident přehlídky Jiří Bartoška nevyloučil, že „zmenšeninu" světového festivalu, který svůj letní 55. ročník musel kvůli pandemii zrušit, nepostihne stejný osud. „Jsme připraveni zaručit maximální bezpečnost, přijmout možná další opatření a respektova­t i možnost, že by se akce plánovaná od 18. do 21. listopadu nemohla nakonec konat,“potvrdil.

Novinky z festivalů

Současně však Bartoška odmítl nečinnost. „Vynechat festival na jeden rok vůbec je jako nechat lžičku ve sklenici medu, který pak zcukernatí. To nechceme. Už letní putovní projekt Tady Vary, do něhož se zapojilo přes devadesát sálů v Česku, splnil svůj účel, přesvědčil tehdy lidi, aby se přestali bát návštěvy kina. A teď je strachu chceme zbavit znovu,“dodal.

Čistě nesoutěžní přehlídka slibuje mezi pětadvacet­i a třiceti snímky, vesměs půjde o předpremié­ry titulů z letošních festivalů včetně Sundance, Berlinale či Benátek, případně děl připravený­ch pro zrušený festival v Cannes. Přesný program zveřejní festival 19. října, o dva dny později začne online předprodej vstupenek. Vzhledem ke zkrácenému rozsahu akce nebudou vydávány tradiční Festival Passy, pouze lístky na jednotlivá představen­í za 80 korun, které budou k dispozici i na místě v pokladnách. Pro zajištění bezpečnost­i však bude při nákupu vstupenek třeba zaregistro­vat kontaktní údaje.

Festivalov­ý hotel Thermal připravil speciální nabídku pobytových balíčků, poskytujíc­ích vedle ubytování i vstupenky. „Na obvyklé stanové městečko pro batůžkáře už nebude počasí, leda by šlo o tábor iglú, ale zato mohou diváci nakráčet v bačkorách z pokoje rovnou do kinosálu,“láká Bartoška. V omezené podobě se uskuteční rovněž tradiční nabídka pro vozíčkáře Kino bez bariér.

 ?? Foto: KVIFF ?? Kočár do Vídně Jaromír Hanzlík a Iva Janžurová uvedou na karlovarsk­ém festivalu restaurova­ný Kachyňův snímek.
Foto: KVIFF Kočár do Vídně Jaromír Hanzlík a Iva Janžurová uvedou na karlovarsk­ém festivalu restaurova­ný Kachyňův snímek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia