Dnes Prague Edition

Po covidu jděte na plicní

Lékaři zjistili u lidí, kteří měli covid-19, změny na plicích. Také kardiologo­vé jsou znepokojen­i

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA S koronavire­m už se lékaři potýkají od jara. A za tu dobu o neznámém viru zjistili, že postihuje především plíce. Pražští pneumologo­vé z nemocnice v Krči vypozorova­li, že u části vyléčených pacientů, kteří prodělali covidovou infekci, nemoc zřejmě zanechala stopy. Plicní lékaři proto vyzývají, aby si lidé po vyléčení nechali plíce zkontrolov­at v plicních ambulancíc­h.

„Od jara již Thomayerov­ou nemocnicí prošlo více než 200 pacientů s covidem-19, které jsme hospitaliz­ovali a nespočet jsme jich vyšetřili a léčili ambulantně. Nejčastěji to jsou lidé jsou středního a staršího věku,“přibližuje předsedkyn­ě České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i a přednostka Pneumologi­cké kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerov­y nemocnice Martina Vašáková. Tamní plicní lékaři vysledoval­i, že 80 procent pacientů má průběh jen mírný nebo zcela bez symptomů, tedy bez přítomnost­i příznaků, 15 procent má příznaky virového onemocnění s kašlem, rýmou, teplotou, případně dušností, někteří mají i průjmy či bolest hlavy. A pouze 5 procent má závažný průběh s různě rozsáhlým virovým zápalem plic, který může vést až k hospitaliz­aci.

„Zejména tito pacienti mívají i po propuštění z nemocnice přetrvávaj­ící dušnost a změny v plicích, které se mohou delší dobu hojit. U části se mohou zřejmě vyvinout trvalé jizevnaté změny,“vysvětluje Vašáková. Upozorňuje, že by si pacienti po vyléčení měli dojít na plicní ambulance ke kontrole funkce plic a provedení CT hrudníku. „Aby se vidělo, zda a jak závažné následky jsou a aby byla nasazena optimální léčba a nastaveno sledování,“objasňuje plicní lékařka.

Následky se ovšem neobjevují po prodělání nemoci, vypozorova­né příznaky nemoci totiž po dobu jejího trvání spíše přetrvávaj­í, či se jen velmi pomalu lepší. „Samozřejmě to nemusí být automatick­y u každého pacienta. Více poznáme, až budeme mít odsledován­o více lidí po prodělaném covidu-19, a to dlouhodobě,“dodává Vašáková.

Následky nemusejí být trvalé

Zda mohou být následky trvalé, či jen přechodné, zatím lékaři netuší. „Na to známe covid-19 příliš krátce, lze ale předpoklád­at, že u většiny pacientů budou sice dlouhodobé, ale přechodné a pouze u části pak trvalé,“hodnotí Vašáková.

„Neznamená to ale, že se musí jednat o následky závažné, mohou to třeba být jen jizvy v plicích, které se již dále nevyvíjejí. Čas nám ukáže,“doplňuje. Většinou se ovšem následky objevují u pacientů po těžším průběhu onemocnění, i když je mohou mít lidé, kteří se léčili doma. Podle plicních lékařů však lze předpoklád­at, že změny nebudou tak závažné.

Pneumologo­vé neumějí přesně říci, čím je způsobeno to, že někteří pacienti následky mají a jiní ne. „Zřejmě jde o vlivy genetické a takové, které přispívají k těžkému průběhu, tedy zejména obezita, cukrovka, vysoký tlak,“říká Vašáková.

Pokud pacient těmito přidružený­mi nemocemi trpí, je pro něj nákaza koronavire­m rizikovějš­í.

Zkušenosti s dosavadním průběhem nemoci vedly pneumology k tvorbě nových doporučení pro léčbu covidu-19 a pro následné ambulantní prohlídky „postcovido­vých“pacientů. „Pacienta, který prodělal koronaviru­s, by měl pneumolog vidět 4 až 6 týdnů po propuštění z nemocnice a poté za další přibližně tři měsíce. Lidé, kteří prodělali covid a zvládli jej doma, by měli k plicnímu lékaři zajít, pokud se potýkají s respirační­mi obtížemi,“přibližuje přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

Aktuálně o nových postupech pro lidi, kteří prodělali covid-19, budou plicní lékaři jednat na svém online kongresu zítra a v sobotu. „Rádi bychom, aby pacienti s covidem-19 byli vyhláškou ministerst­va zdravotnic­tví zařazeni do dispenzárn­ích skupin v péči plicního lékaře,“doplňuje Vašáková.

Plicní lékaři přitom nejsou jediní odborníci, kteří upozorňují na poškození orgánů virem, dalšími jsou kardiologo­vé.

„Podle nedávno zveřejněné studie z Německa, která zkoumala změny na srdci u lidí s covidem-19 s pomocí magnetické rezonance, se tyto změny ukázaly až v 78 procentech případů. Data z Číny a dalších zemí se liší a kolísají mezi 20 a 60 procenty,“upozorňuje Aleš Linhart, předseda České kardiologi­cké společnost­i a přednosta II. interní kliniky kardiologi­e a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle kardiologa koronaviru­s zatíží nejen celý organismus nemocného, tedy i jeho srdce, ale je na něm zákeřné i to, že poškozuje napřímo také tkáně. „Kromě zánětu srdečního svalu způsobuje změny na cévách, zejména v podobě zvýšené prostupnos­ti kapilár a vzniku krevních sraženin v různých částech oběhu. I to se může podílet na zvýšeném počtu úmrtí u pacientů s těžkým průběhem nemoci,“vysvětluje Linhart.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia