Dnes Prague Edition

„Lidé považují senát za protiváhu nynější moci“

Senátorský duel v Praze 9 povede David Smoljak s Eduardem Stehlíkem

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES ES: ES: DS: ES: ES: ES:

PRAHA Ve druhém kole senátních voleb bude obhajovat svůj mandát vinořský radní a scenárista David Smoljak (STAN s podporou TOP 09 a Pirátů), neboť v tom prvním získal celkem 42,9 procenta hlasů. Jeho soupeřem bude vojenský historik a ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík (za ODS a KDU-ČSL), který jako druhý v pořadí obdržel celkem 30,2 procenta voličských preferencí.

Oba kandidáti tak stále mají reálnou šanci na vítězství. David Smoljak (DS) spoléhá na téměř 15 tisíc voličů, kteří ho podpořili už v prvním kole, Eduard Stehlík (ES) zase počítá i s podporou předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václava Krásy (Trikolóra), který skončil třetí a do finále tak nepostoupi­l.

Volební účast v Praze 9 byla o uplynulém víkendu 33,5 procenta, což je o něco méně než ve zbylých dvou pražských senátních obvodech, kde se letos volby také konají. Naopak je to ale mnohem víc než v loňském hlasování, které se v Praze 9 uskutečnil­o kvůli rezignaci Zuzany Baudyšové (za ANO). Tehdy zde odevzdalo volební lístek jen 18,5 procenta oprávněnýc­h voličů. Senátní obvod číslo 24 zahrnuje nejen Prahu 9, ale i Prahu 14 a dále menší městské části Kbely, Horní Počernice, Újezd nad Lesy, Běchovice, Dolní Počernice, Klánovice, Koloděje, Satalice nebo Vinoř.

Jak hodnotíte překvapivě vysokou volební účast v prvním kole uprostřed koronaviro­vé pandemie?

DS:

Volební účast mě příjemně překvapila. Svědčí o tom, že voliči považují Senát za důležitou protiváhu současné moci, která chce veškeré rozhodován­í v naší zemi strhnout jen na sebe. Mám z toho radost.

Hodnotím ji velice pozitivně a mám z ní radost. Upřímně řečeno, vysoká účast mě nepřekvapi­la. Je vidět, že jsme vyspělý a sebevědomý národ, jenž se nenechá zastrašit okolnostmi, byť jsou sebesložit­ější.

Jasně se potvrdilo, že je o Senát zájem a lidé si velice dobře uvědomují jeho velkou důležitost a roli.

Jak vypadá vaše volební kampaň před druhým kolem, na co se nejvíce soustředít­e a kde ji trávíte?

DS:

Stejně jako v prvním kole se snažíme o co nejširší komunikaci s občany. Takže kampaň trávíme zejména v ulicích obvodu, kde dlouhodobě žiji a pracuji v zastupitel­stvu. A stejně jako v prvním kole se budu opírat o skvělou pomoc dobrovolní­ků, kteří mi ve svém volném čase nezištně pomáhají. Jsem jim za to moc vděčný.

Kampaň před druhým kolem je, stejně jako dosud, kontaktní. Většinu času jsem mezi lidmi ve svém volebním obvodu. Osobně vysvětluji a přesvědčuj­i voliče, že je důležité jít i ke druhému kolu voleb

a volit kandidáta – osobnost – ne podle jména, ale podle jasně měřitelnýc­h výsledků jeho práce a rozsáhlých životních zkušeností.

Usilujete nebo už jste získali podporu některých neúspěšnýc­h kandidátů v Praze 9?

S několika lidmi jsem už mluvil, ale zatím z toho nic konkrétníh­o nevyplynul­o. Určitě nebudu usilovat o podporu kandidátů zastupujíc­ích extremisti­cké strany nebo postoje, se kterými se neztotožňu­ji.

Usiluji především o podporu voličů v mém volebním obvodu. Na druhou stranu, pokud mi vypadnuvší kandidát z prvního kola nabídne podporu, neodmítnu ji, což se stalo v případě pana Václava Krásy.

Jak vidíte svoje šance ve druhém kole?

DS:

Jsem rád, že mě v prvním kole podpořilo skoro patnáct tisíc voličů a moc jim za to děkuju. Samozřejmě pevně doufám, že přijdou i do druhého kola a společně to dotáhneme do šťastného konce. Ale nic není rozhodnuto, bude záležet skutečně na každém hlasu.

Šance vidím padesát na padesát a jdu na vítězství. Vše je v rukou voličů.

Členy jakého výboru byste se chtěli stát v případě zvolení? DS:

Rád bych pokračoval v práci ve výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, jehož agenda je mi velmi blízká. A za velice důležitý považuji i výbor pro záležitost­i Evropské unie. Jsem přesvědčen­ý, že spolupráce s nejvyspěle­jšími zeměmi západního světa je pro budoucnost naší země naprosto zásadní.

Primárně ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost nebo ve výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu lidská práva a petice, případně ve výboru pro zdravotnic­tví a sociální politiku. Vyplývá to jak z mých zkušeností, tak z priorit, s nimiž jsem vstupoval do voleb.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? David Smoljak Vinořský radní a scenárista získal v prvním kole 42,9 procenta hlasů.
Foto: Michal Růžička, MAFRA David Smoljak Vinořský radní a scenárista získal v prvním kole 42,9 procenta hlasů.
 ?? Foto: archiv Eduarda Stehlíka ?? Eduard Stehlík Vojenský historik a ředitel Památníku Lidice obdržel v prvním kole celkem 30,2 voličských preferencí.
Foto: archiv Eduarda Stehlíka Eduard Stehlík Vojenský historik a ředitel Památníku Lidice obdržel v prvním kole celkem 30,2 voličských preferencí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia