Dnes Prague Edition

Signal Festival letos nebude

- — Martin Bajtler

PRAHA Osmý ročník Signal Festivalu měl podle původních plánů začít už příští týden ve čtvrtek. Včera ale jeho pořadatelé po jednání s ministrem zdravotnic­tví Romanem Prymulou (za ANO) oznámili, že se akce, která každoročně do pražských ulic přináší videomappi­ng a umělecké instalace, v říjnu konat nebude. V úvahu připadá přesun festivalu na jaro příštího roku.

Podle pořadatelů chystaná přísnější opatření, která hodlá vláda ohlásit v pátek, neumožní konání akce. Tato opatření začnou podle Romana Prymuly platit od pondělí 12. října.

„Téma osmého ročníku Signal Festivalu znělo Plan B. Náš vlastní plán B teprve hledáme,“uvádí ředitel Signal Festivalu Martin Pošta. Organizáto­ři podle něj do poslední chvíle hledali scénáře, jak by festival mohl hladce proběhnout. Veškerá opatření se připravova­la ve spolupráci s odborníky a letošní ročník mělo provázet heslo #signalsrou­skou.

Zároveň pořadatelé plánovali zkrácení času pobytu návštěvník­ů na jednom místě na minimum. Podle krizového plánu byli organizáto­ři v případě porušování rozestupu připraveni instalace vypnout.

„Máme nyní několik možností. Můžeme festival přesunout na nový termín, v úvahu přichází jaro příštího roku. Musíme zvážit, co pro nás každá varianta znamená z pohledu spolupráce s umělci, produkce, fundraisin­gu, spolupráce s městem i partnery či bezpečnost­i návštěvník­ů. Není to jednoduché rozhodnutí,“říká Pošta s tím, že své plány oznámí v následujíc­ích týdnech.

Prymula: Odložte své akce

Ministr Roman Prymula závěry včerejšího jednání s pořadateli kulturních akcí oznámil na Twitteru. „Požádal jsem organizáto­ry akcí o odložení jejich aktivit. Je mi líto, že se musí odložit Signal Festival, ale čísla nakažených známe. Je dohoda na pravidelné komunikaci. Kultura je jistě výrazně postižena, udělám vše pro to, aby dostala pomoc,“uvedl ministr zdravotnic­tví.

Ve svém původním termínu se měl Signal Festival zaměřit na ekologii a pandemii koronaviru. Letos pořadatelé plánovali umístit umělecká díla kromě Karlína a Starého Města také do Holešovic. Festivalu se v minulých letech během čtyř dnů zúčastnilo odhadem půl milionu lidí.

 ?? Foto: Signal Festival ?? 2019 Kostel na Karlínském náměstí se loni rozhýbal videomappi­ngem od tureckého studia Nohlab.
Foto: Signal Festival 2019 Kostel na Karlínském náměstí se loni rozhýbal videomappi­ngem od tureckého studia Nohlab.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia