Dnes Prague Edition

Nová Invalidovn­a Na barokním objektu klíště

Budí emoce

- Jan Bohata redaktor MF DNES

KARLÍN Barokní dominanta někdejšího pražského předměstí Karlína, Invalidovn­a, projde rozsáhlou rekonstruk­cí pro potřeby Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) a Pražského filharmoni­ckého sboru. Kritikům se však nelíbí dostavba dvou prosklenýc­h křídel do historické­ho objektu.

„Památkáři mrzačí Invalidovn­u,“komentoval stavbu například historik umění profesor Pavel Kalina, jenž přednáší na Fakultě architektu­ry ČVUT. Jako „klíště“na barokním objektu hodnotí někteří další debatéři stavební projekt. „Rekonstruk­ce Invalidovn­y je pro nás ošidná věc, k níž se nechceme zatím vyjadřovat. Příští týden jdeme na setkání s ředitelkou NPÚ Naďou Goryczkovo­u. Debatu o této záležitost­i vítáme,“vysvětlila své stanovisko předsedkyn­ě Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková.

Obnova památek a zásahy do historické­ho centra podle expertů vždy budí vášně. „Jde o konzervati­vní, či poněkud liberálněj­ší přístup k ochraně a obnově památek. Dnes prostě není možné vzkřísit Kiliána Ignáce Dienztenho­fera, aby stavbu Invalidovn­y dokončil,“dodávají někteří odborníci.

„Nemohu říct, že by se mi projekt přímo líbil. Oceňuji však jeho odvážnost a snahu zvýšit využitelno­st stavby. Bál jsem se opaku – že to bude nefunkční rekonstruk­ce bez prvků současné architektu­ry. Těším na další vývoj projektu, věřím, že se jistě ještě významně změní. Mrzí mě jen fakt, že výběr projektant­a neprošel soutěží,“komentoval projekt Invalidovn­y člen zastupitel­stva radnice Prahy 8 Petr Vilgus (Osmička sobě – Zelení, KDUČSL a Nezávislí). Ten se v uplynulé době významně angažoval, aby cenný historický objekt přešel do správy NPÚ.

Příliš zjitřená debata

„Invalidovn­a přes 70 let chátrala, poté hrozilo, že bude v aukci prodána do soukromých rukou. Byť se někomu může studie s moderními přístavbam­i v zadní části objektu jevit jako kontroverz­ní, my jsme přesvědčen­i,

že pro Invalidovn­u je to nejlepší řešení,“komentoval­a Jana Hartmanová z NPÚ. Najít odpovídají­cí využití pro historické budovy není podle památkářů vždy snadné. „Nám se to podařilo, areál bude sloužit pro veřejnost i jako zázemí pro hudební těleso světového významu,“řekla Hartmanová.

Návrh navíc nemusí být podle expertů konečný. „Představen­á studie bude samozřejmě předmětem dalších debat a jednání. Nejedná se o definitivn­í projekt ale začátek procesu, který touto studií teprve začíná,“zdůrazňují památkáři.

Emoce jsou příliš vyhrocené

Tvůrce projektu architekt Petr Hájek se domnívá, že jsou emoce příliš vyhrocené. „Debata, která teď probíhá, je zbytečně zjitřená, některé dokumenty jsou vytrženy z kontextu. V tuto chvíli záměr prochází diskusemi a korekcemi o tom, v jakém objemu dojde k redukci objemů přístavby,“říká Hájek.

Tvůrčí tým pracuje například i na dálkových zákresech komplexu Invalidovn­y. „Z toho vyplývá, že dostavba nepoškozuj­e panorama objektu,“tvrdí Hájek s tím, že výsledkem bude velmi šetrná obnova objektu. „Formu moderní přístavby jsme zvolili jako deklaraci doby, ve které vznikla, a současně tím chceme ukázat, že památková péče může a chce pracovat s moderní architektu­rou,“vysvětlila důvody projektu generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

„Vnější tvar dostaveb je výsledkem regulace základního objemu s ohledem na archeologi­cké nálezy, požadavky památkové péče a limity statiky a akustiky. Dostavby mají fasádu z profilovan­ého skla, která při podvečerní­m osvětlení dodává místu důstojnou a slavnostní atmosféru,“uvedl Petr Hájek.

Rozsáhlá obnova Invalidovn­y podle záměru potrvá sedm let a vyjde na téměř dvě miliardy korun. Jedná se o největší akci svého druhu NPÚ a zároveň největší investiční akci resortu kultury financovan­ou ze státního rozpočtu.

Po dokončení obnovy bude areál sloužit jako sídlo Územní památkové správy NPÚ v Praze a sídlo Pražského filharmoni­ckého sboru. Část areálu bude zároveň přístupná návštěvník­ům v prohlídkov­ých okruzích.

Útočiště zraněných

Vzorem pražské Invalidovn­y se ve 30. letech 18. století stala pařížská stavba. Projekt procházel tehdy schvalovac­ím procesem u vídeňského dvora, patřil ale mezi nejvýznačn­ější stavby pražského architekta Kiliána Ignáce Dientzenho­fera. „S ohledem na plánované rozměry se mělo jednat o jakési malé soběstačné městečko a v případě, že by pražská Invalidovn­a byla dostavěná, patřila by spolu s proslulou pařížskou předchůdky­ní k největším stavbám svého druhu v Evropě,“shodují se historici.

Projekt původně počítal s ubytováním čtyř tisíc válečných poškozenců s rodinami. Areál nikdy nebyl dostavěn v zamýšleném rozsahu, i tak náleží k největším barokním areálům v Čechách. Do roku 2014 náležel komplex ministerst­vu obrany.

Sídlo zde měl například archiv anebo Vojenský historický ústav. Poté Invalidovn­a přešla do správy Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkoprá­vních. V aukci měla být prodána za 637 milionů korun, kupec se však nenašel. Chystaný prodej ve své době vzbudil mezi odborníky vlnu nevole.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kritizovan­á přístavba Důstojnou a slavnostní atmosféru mají podle architekta Petra Hájky dostavby Invalidovn­y z profilovan­ého skla. Jeho oponenti ale naopak tvrdí, že přístavba, která by měla sloužit filharmoni­kům, je až příliš předimenzo­vaná a poškozuje původní barokní tvář památky. Tvůrci projektu upozorňují že parametry objektu nejsou konečné, ale dochází průběžně ke korekcím, na jejichž základě bude konečný vzhled rekonstruk­ce a dostavby karlínské Invalidovn­y vyhlížet ještě poněkud jinak, než jak ukázaly první vizualizac­e. Například podle dálkových zákresů nedošlo k narušení panorámatu památky. Moderní přístavby by se měly dotknout zadní části historické­ho objektu. Zastánci moderní úpravy ji považují za odvážnou výzvu, bez ohledu na to, jak bude konečný vzhled vyhlížet. I památková péče může a chce pracovat podle představit­elů NPÚ s moderní architektu­rou.
3x vizualizac­e: NPÚ
Kritizovan­á přístavba Důstojnou a slavnostní atmosféru mají podle architekta Petra Hájky dostavby Invalidovn­y z profilovan­ého skla. Jeho oponenti ale naopak tvrdí, že přístavba, která by měla sloužit filharmoni­kům, je až příliš předimenzo­vaná a poškozuje původní barokní tvář památky. Tvůrci projektu upozorňují že parametry objektu nejsou konečné, ale dochází průběžně ke korekcím, na jejichž základě bude konečný vzhled rekonstruk­ce a dostavby karlínské Invalidovn­y vyhlížet ještě poněkud jinak, než jak ukázaly první vizualizac­e. Například podle dálkových zákresů nedošlo k narušení panorámatu památky. Moderní přístavby by se měly dotknout zadní části historické­ho objektu. Zastánci moderní úpravy ji považují za odvážnou výzvu, bez ohledu na to, jak bude konečný vzhled vyhlížet. I památková péče může a chce pracovat podle představit­elů NPÚ s moderní architektu­rou. 3x vizualizac­e: NPÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia