Dnes Prague Edition

Slečna Zavilá se těší na nákupy. Ale ráda si na ně počká

Sokyně Petry Kvitové? Američanka narozená v Moskvě, která před zápasy někdy brečí. Na kurtu se ovšem rve do padnutí. Nenávidí porážky

- — Karel Knap

Dcera ruských emigrantů na Floridě odmalička snila s bezbřehou odvahou. Potkala se s Kurnikovov­ou, Courierem či Clijsterso­vou. Prohlašova­la, že se stane světovou jedničkou. Dychtila po pozornosti, které se jí navzdory mládežnick­ým triumfům – také kvůli drobné postavě – nedostával­o.

Sofii Keninovou, jíž její nejbližší říkají Soňa, popohání za úspěchem vroucí touha. Po lednovém triumfu na Australian Open už sice není přehlíženo­u děvenkou, nicméně její šílená chuť vítězit neochabuje.

Petru Kvitovou čeká v semifinále Roland Garros tuze krušná šichta. Keninovou jen tak něco nezlomí.

Její rodiče Alex a Lena se v roce 1998 vrátili z USA do Moskvy, aby se holčička narodila do širšího kruhu příbuzných. Načež se nadobro odstěhoval­i za oceán.

Útlá Soňa se záhy chopila rakety a umně se s ní oháněla. „Nejděsivěj­ší malé stvoření, jaké jsem kdy viděl,“pronesl trenér Rick Macci, jenž ji vedl od pěti do dvanácti.

Do míčů bušila zázračná dívka hned po odskoku soustředěn­ě a zarputile. Když náhodou prohrála, okamžitě žádala odvetu, protože nesnesla ten protivný pocit.

Tato vlastnost jí zůstala dodnes. Pro výhru by podstoupil­a cokoliv.

Letos v Melbourne se v šatně několikrát rozplakala, než se vydala do boje. Na kurtu však přemohla krajanku Gauffovou, domácí modlu Bartyovou či Španělku Muguruzaov­ou ve finále. Když v něm ve třetí sadě čelila třem brejkbolům, zachránila se troufalými peckami, po nichž se z tribun ozývaly obdivné a užaslé vzdechy.

V rozhovoru pro stránku WTA si pak libovala, že se jí konečně dostává kýženého uznání. A svěřila se, že se chystá utratit pár dolarů v klenotnict­ví Cartier.

Taky teď se jí stýská po nákupech. V Paříži nesmí do ulic, a tak je zatím odkládá. A ráda.

Slečnu, která nechodila do školy a učila se doma, od dvanácti koučuje táta Alex. Baví ji módní návrhářstv­í a nejradši poslouchá rap.

Ve čtvrtek odpoledne narazí v Paříži na Kvitovou, s níž má zatím naprosto odpornou bilanci 0-2. Podlehla jí na betonu v Miami a na antuce v Římě.

Právě nejpomalej­ší povrch jí dřív neseděl. Loni však na něm ve městě nad Seinou přemohla Serenu Williamsov­ou, a tak ho vzala na milost.

Na Roland Garros 2020 absolvoval­a už čtyři třísetové partie. V deblu s Mattekovou-Sandsovou navíc postoupila do čtvrtfinál­e.

Na dvorcích tak při turnaji strávila přes patnáct hodin, zatímco Kvitová stihla svých pět výher za sedm hodin a dvacet minut.

Na únavu Keninové ovšem nelze spoléhat. Ani na lehké zranění stehna, jež v Paříži utrpěla při rozcvičce. Vydrží leccos. Provokace francouzsk­ých diváků při mači s Ferrovou přijala jako motivaci. Hbitá běžkyně s výtečným bekhendem ráda mučí rivalky stopbaly.

„Nedá balon zadarmo, Peťa musí atakovat její servis, který není nejrychlej­ší,“odhalil jednu ze slabin zuřivé válečnice Jiří Vaněk, trenér Kvitové.

I českou levačku na kurtu žene statečné srdce, takže se schyluje k velké bitvě.

 ?? Foto: Reuters ?? Nevzdává se Sofii Keninovou jen tak něco nezlomí.
Foto: Reuters Nevzdává se Sofii Keninovou jen tak něco nezlomí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia