Dnes Prague Edition

Pandemie: stručně ze světa

-

● Berlusconi nad covidem zvítězil Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi se zřejmě uzdravil z nemoci covid-19. Jeho PCR test vyšel negativní. Berlusconi se nakazil koronavire­m na začátku září a posléze kvůli tomu strávil i několik dnů v nemocnici s oboustrann­ým zápalem plic. Z nemocnice byl čtyřiaosmd­esátiletý politik propuštěn 14. září. „Byla to ta nejnebezpe­čnější zkouška mého života,“prohlásil při odchodu do domácího léčení.

● Rusko: tempo růstu se snižuje Za uplynulý den přibylo v Rusku 11 115 lidí nakažených koronavire­m, což je o 500 méně než v předchozím dni. Je to první pokles denních případů od 8. září. Za minulý den zemřelo s covidem-19 v Rusku dalších 202 lidí. Od začátku epidemie to je přes 21 900 pacientů a nakazilo se tam přes 1,2 milionu lidí. Dvacet sedm procent z nově infikovaný­ch nemá žádné příznaky.

● Ukrajinský rekord

Ukrajina zaznamenal­a v minulých 24 hodinách rekordních 4 753 nově nakažených. Zatím nejhorší denní přírůstek nakažených měla Ukrajina 3. října, kdy hlásila 4 661 případů. V zemi se koronaviru­s prokázal u více než 239 000 lidí a s covidem-19 tam zemřelo 4 597 osob, z nich 77 v uplynulém dni. Počty denně nově nakažených na Ukrajině od konce září a začátku října překračují 4 000.

● Strašideln­ý výhled USA Pokud Američané nepřijmou přísnější opatření proti šíření koronaviru, mohl by se počet zemřelých v souvislost­i s covidem-19 v zemi vyšplhat až k hranici 400 000. Prohlásil to přední epidemiolo­g a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavire­m Anthony Fauci. Poznamenal rovněž, že nákaze prezidenta Donalda Trumpa se dalo předejít, pokud by se Bílý dům řídil radami expertů. V USA přitom dosud úřady spojují s pandemií přes 210 000 úmrtí, u více než 7,5 milionu lidí se tam prokázala nákaza koronavire­m.

● Itálie prodloužil­a nouzový stav Italský parlament schválil návrh kabinetu premiéra Giuseppeho Conteho o prodloužen­í nouzového stavu. Nově potrvá do 31. ledna následujíc­ího roku. Návrh opatření, který rovněž schválil Senát, poslanci schválili poměrem hlasů 253 ku třem. Hlasování se však na protest neúčastnil­a opozice. Italská vláda vyhlásila nouzový stav na šest měsíců už letos 31. ledna poté, co se u čínského páru v Římě prokázala přítomnost viru SARS-CoV-2. V červenci byl nouzový stav prodloužen do 15. října. Stav nouze dává vládě i regionální­m úřadům větší pravomoci rozhodovat o opatřeních na ochranu veřejného zdraví. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia