Dnes Prague Edition

Dvě třetiny Čechů odmítají očkování

Vakcína proti covidu bude patrně už v lednu, lidé jí však zatím nedůvěřují

- Karolina Bulisová Kateřina Vaníčková

Odmítavý postoj k očkování, dva nesmiřitel­né tábory v otázce nošení roušek či pocit omezení osobní svobody. Taková nálada nyní panuje mezi Čechy. Ukazuje to exkluzivní průzkum pro MF DNES od společnost­i STEM/MARK.

Mezi Čechy se nyní nejvíce mluví o očkování. A to i kvůli pokrokům firmy Pfizer, která oznámila účinné výsledky své vakcíny proti covidu-19. Ač by se pro vybrané skupiny lidí mohlo očkování spustit už koncem roku a mezi většinu populace by se vakcína mohla dostat na jaře, hned dvě třetiny Čechů by se očkovat nenechaly. „Nevěřím vakcíně, která vznikne takhle narychlo. Za pár let možná, teď se rozhodně očkovat nenechám,“popisuje svůj názor na očkování Marie Tesařová z Olomouce. Potvrzuje tak i to, že očkování odmítají spíše ženy než muži.

Pro očkování jsou hlavně lidé, kteří mají s koronavire­m přímou zkušenost, zejména pak ti, kterým někdo zemřel. Ostatně někoho, kdo koronaviru podlehl, zná podle průzkumu každý sedmý Čech. „Ochota k očkování je vyšší u lidí, kteří osobně znají někoho, kdo zemřel na covid-19 a naopak. Mezi největší příznivce očkování proti covidu-19 patří starší lidé nad šedesát let,“komentuje analytik agentury STEM/MARK Bohumil Hurda.

Právě očkování a vakcína, v jejímž vývoji je daleko kromě Pfizeru i britská AstraZenec­a, by mohly znamenat konec epidemie či její výrazné zpomalení. „Myslím, že budeme nuceni se dostat na proočkovan­ost kolem 60 procent, jinak virus bude intenzivně cirkulovat dál,“řekl před časem epidemiolo­g Roman Prymula. Sám připustil, že až se schválená vakcína objeví, očkovat by se nechal.

Vakcína pro 4,5 milionu Čechů

První vakcína proti covidu-19 by se podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného měla do Česka dostat na začátku ledna. Ministr chce prosadit, aby byla všem občanům hrazena ze zdravotníh­o pojištění. Jeho resort má aktuálně v různých fázích rozjednáno dodání celkem sedmi milionů dávek vakcíny. Očkovat by se tak mohlo až 4,5 milionu obyvatel.

Ač velké množství vědeckých studií dokazuje účinnost roušek a respirátor­ů, ve společnost­i jsou stále hlasitě slyšet jejich odpůrci. Z průzkumu vyplývá, že roušku či respirátor nenosí vůbec nikdy šest procent Čechů. Třiačtyřic­et procent uvedlo, že roušku či respirátor nosí všude mimo domov, dalších 51 procent jen tam, kde musí.

36 % lidí v Česku zvažuje, že se nechá očkovat proti covidu-19 9,7 % Čechů zná někoho, kdo na chorobu covid-19 umřel

Část populace si pak sice ústa a nos zakrývá, mnohdy ale pouze tak, aby neměla problém s ostrahou v obchodě. „Nikdo nespecifik­uje, jak má zakrytí vypadat. Nosím uháčkovano­u síťku,“popisuje svůj fígl na obejití pravidla s rouškou Markéta Hudečková.

Kdo zná oběť viru, chrání se

Odpůrci roušek jsou častěji muži. Roušku nosí všude mimo domov 38 % mužů a 46 % žen.

Častěji si roušky nasazují lidé, kteří znají někoho, kdo koronaviru podlehl. Tady je to obzvlášť výrazné. Celkem 56 procent lidí, kteří znají oběť epidemie, nosí roušku i tam, kde nemusí. Pro srovnání, ve skupině lidí, kteří nemají tak blízkou zkušenost s úmrtím na covid–19, nosí dobrovolně roušku jen 40 procent. „Stejnou závislost můžeme sledovat i u otázky na zákaz nočního vycházení a omezení vycházení během dne. Ti, kteří znají někoho, kdo umřel na covid-19, jsou spíše pro tyto zákazy, a naopak,“uvádí Bohumil Hurda ze společnost­i STEM/MARK.

Odmítači roušek se často odvolávají na názor, že jejich nošení zdraví spíše škodí, než že by chránilo. „Na internetu najdete hodně studií, které vám ukážou, že v roušce se hromadí bakterie a spíš onemocníte, než kdybyste žádnou roušku neměli,“píše v diskusi na Facebooku diskutér Petr Sobotka.

Zákaz vycházení nevadí

Naopak, překvapivě krotce a bez emocí přijímají Češi nedávno zavedený zákaz nočního vycházení od deváté večer do páté hodiny ráno.

Téměř 40 procentům Čechů zákaz vycházení nevadí, dalším 27 procentům je to jedno a třetině lidí vadí. K nočnímu zákazu se vztahovala ještě druhá podobná otázka: Působí vám zákaz nočního vycházení nějaké komplikace? Výsledek je výmluvný. Jen šesti procentům lidí to komplikuje život, naproti tomu víc než 93 procentům nikoli.

Se zákazem vycházení v noci souhlasí zejména starší lidé nad 60 let (60 procent). Naopak nejmenší souhlas se zákazem projevuje logicky skupina lidí do 29 let – tedy mladí, kteří se chtějí večer bavit (jen 27 % z této skupiny se zákazem vycházení v noci souhlasí).

„Nejčastěji komplikace vznikají, když chce někdo večer navštívit partnera či partnerku. Dále pak lidé zmiňují problemati­cké cestování do práce na brzkou ranní nebo noční směnu kvůli omezení v městské hromadné dopravě,“doplňuje analytik Bohumil Hurda k průzkumu, kterého se účastnilo 1 500 lidí. Do práce a z práce sice lidé smějí kdykoli, jenže zákazu se přizpůsobi­ly jízdní řády a spojů ubylo.

Svoboda lidem chybí

Necelých třicet procent Čechů se i přes vládní nařízení alespoň jednou za týden stýká i s lidmi, se kterými nesdílí domácnost a nejsou rodina. Navštěvují se doma, mnohdy i přes noc. Zakázáno to přímo není, ale epidemiolo­gové lidem doporučují to moc nedělat. Ovšem 71 procent lidí dodržuje z principu sociální izolaci. „Národ Čechů je vynalézavý a někteří z nás jsou schopni si třeba i vypůjčit od souseda psa jen proto, aby mohli jít na chvíli v noci ven,“komentuje výzkum Hurda.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Pramen: Výzkum agentury STEM/MARK na 1 500 respondent­ech
Foto: Shuttersto­ck Pramen: Výzkum agentury STEM/MARK na 1 500 respondent­ech

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia