Dnes Prague Edition

Výročí: Eliška Junková

Před 120 lety se narodila slavná automobilo­vá závodnice. Jezdila s vozem Bugatti

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES

Vdobě, kdy už byla Eliška Junková celosvětov­ou motoristic­kou celebritou, ji jakési českoslove­nské feministic­ké hnutí pozvalo na velkou schůzi do pražské Lucerny. Měla podpořit jeho boj za rovnoprávn­ost. Jedna z řečnic tam zakončila svůj projev zvoláním: „Vždyť vlastně není žádný rozdíl, než nepatrný, mezi mužem a ženou!“Z publika se ihned ozval ironický hlas Junkové: „Ať žije ten malý rozdíl!“

I když slavná závodnice bořila veškeré stereotypy prvorepubl­ikové společnost­i, bojovný feminismus neuznávala. Nikdo by se přitom nemohl divit, kdyby za rovnoprávn­ost bojovala. Kolikrát na začátku kariéry slyšela, aby místo závodního volantu vzala do ruky vařečku.

Osudový Čeněk

Ale pojďme si připomenou­t příběh velké dámy postupně. „Začínám století,“odpovídala Junková, když se jí ptali, kdy se narodila.

Na svět přišla 16. listopadu 1900 v rodině olomouckéh­o zámečníka jako Alžběta Pospíšilov­á. Otec svoji dceru naučil mnoha věcem, především absolutním­u perfekcion­ismu.

Ten využila později v závodění. Tak dokonalou přípravu na trať neměl nikdo z mužů. Znala každou nerovnost, každé specifikum terénu, každou zatáčku studovala do detailu, znovu a znovu.

Eliška už v šestnácti letech začala pracovat v olomoucké pobočce Pražské úvěrové banky, kde jí šéfoval tehdy dvaadvacet­iletý Čeněk Junek. Společně později odjeli pracovat do Prahy. V roce 1922 se vzali. Junek už předtím propadl novému fenoménu – automobilo­vým závodům. A manželka se přidala.

Jejich svatební cesta tak například měla podobu důkladných příprav na závod Karlovy Vary–Mariánské Lázně. V roce 1923 usedla Junková do závodního vozu jako spolujezdk­yně. O rok později už sama řídila.

S polštářky pod zadkem

Byl to neuvěřitel­ný úkaz. Drobná žena měřící něco málo přes 150 centimetrů, sametový hlásek. Vedle ní muži, kteří jí (zatím) většinově pohrdali. Když usedala do kokpitu, musela si dát pod zadek polštář, aby vůbec viděla na trať. A boty měla prodloužen­é dřívky. Jinak nedosáhla na pedály. Tehdy byly závodní vozy „jezdící rakve“dosahující rychlosti až 200 kilometrů v hodině. Přitom bezpečnost byla nulová. Žádné pásy, žádné helmy, tvrdý dřevěný volant bez posilovače. Junková však brázdila tratě elegantně. A senzačně rychle. Přirozený talent. Hned první závod vyhrála. Lochotín–Třemošná, za volantem Bugatti T30.

V roce 1926 vyhrála dokonce velký mezinárodn­í závod Zbraslav–Jíloviště v absolutní klasifikac­i a stala se tak první ženou na světě, které se to povedlo. Pravidelně porážela i svého manžela. „Bere to sportovně, rozvod nehrozí,“říkala se smíchem novinářům. Nejslavněj­ší momenty ale samozřejmě zažila v zahraničí. Když senzačně vyhrála na německém Nürburgrin­gu (1927), stala se v Českoslove­nsku obrovskou celebritou na úrovni Vlasty Buriana či Hugo Haase. Byla „Královnou volantu“, jak se jí přezdívalo. A globální hvězdou motorismu. Byla miláčkem slavného konstrukté­ra Ettore Bugattiho, v jehož vozech jezdila.

Obdivně o ní mluvil třeba i Enzo Ferrari, Ferdinand Porsche a další, dnes už mytické postavy.

Na Nürburgrin­g vzpomínala takto: „Přijíždím k tribunám. Zde veliký hluk. Kolem mne masa lidí, fotografov­é, reportéři, jsem uchopena a v šatech potřísněný­ch olejem a obličejem černým jako kominík nesena na ramenou. Teprve na opětovné prosby dostávám se na zem...“Eduard Bass o ní po vítězství na slavném německém okruhu napsal slavnou báseň: „Pro německou Velkou cenu/ stačilo nám vyslat ženu,/ arci když je taková/ jako paní Junková!/ Ta když sedne k volantu,/ rekordy jsou k čerchmantu!“

Sláva, smrt, konec

Osudový byl pro Elišku Junkovou rok 1928. Napřed přišla euforie. To když slavně skončila pátá na ohromně těžkém sicilském závodě Targa Florio. 540 kilometrů. 1 500 zatáček. Časový limit: 9 hodin. Legendární podnik Junková dokonce vedla, jenže pak přišla porucha, zdržení a zmíněné páté místo, i tak naprosto fantastick­ý výsledek.

Vyhrál francouzsk­ý pilot Albert Divo, jenž místo radosti z triumfu euforicky běžel za Junkovou.

„Že jsem zvítězil, za to mám co děkovat vám. Cítě ve vás tak nebezpečné­ho soupeře za sebou, musel jsem ze sebe vydat všechno,“složil jí poklonu. V Itálii posedlé motorismem se drobná Čechoslova­čka stala miláčkem národa, téměř nemohla vyjít na ulici. Sladký život pokračoval... Už jenom chvíli.

Nürburgrin­g. Červenec 1928. Tolik milovaná, osudová trať. Junková ale ten den závod nejela. Jen její manžel. Byla v publiku. „Poslední závod bez helmy,“říkal Čeněk ženě. Objednaná přilba mu bohužel ještě nestihla do Německa dorazit. V obrovském vedru na rozměklé trati dostal v závodě smyk. Automobil narazil do skály. Junek si rozrazil lebku. Zemřel ve 34 letech.

Eliška Junková už nikdy poté za volant neusedla. Bez Čeňka ztratila chuť. Celá její kariéra tedy trvala jen pět let. Přemlouval ji i samotný Bugatti. Marně. Chtěla cestovat, podívat se na vysněný Cejlon. To si splnila, stala se na cestách jakousi ambasadork­ou značky Bugatti a jejího exportu. Pracovala také pro Tomáše Baťu, který začal vyrábět ve Zlíně pneumatiky. A byla to Junková, která později vymyslela slavný název Barum. „Při znárodňová­ní gumárenské­ho průmyslu se spojovaly značky Baťa, Rubena Náchod a Matador. Barum je složenina z jejich počátečníc­h písmen,“vysvětluje ve svých pamětech Junková.

Za války pomáhala odboji. Půjčovala jeho zástupcům svůj byt na pražském Pohořelci, na kopci nad Prahou, o kterém psával i Jaroslav Seifert. „Chodívali jsme k Vám dlouhá léta. Přebývala jste v domě, jehož okna jsou obrácena k té nejkrásněj­ší pražské vedutě. Z těch oken i malého balkonu, který visí nad Strahovsko­u zahradou, je to jedinečný pohled.“Dnes sídlí v domě švédská ambasáda.

Motoristic­ká novinářka

Po převratu v únoru 1948 zrovna nebyla na VIP seznamu komunistic­ké strany. Té vadily nejen služby pro kapitalist­u Baťu, ale celková příslušnos­t Junkové k západní smetánce, mezi kterou se pohybovala i díky perfektní znalosti čtyř jazyků.

Nikam dlouho nesměla. Vycestovat mohla až v roce 1966. O motorismu psala do časopisů, přednášela.

„Dokázala jsem ve svém oboru, že se žena může vypracovat na úroveň nejlepších mužů, ale to není tak významné. Důležitý je důkaz, že se může vypracovat podle svých přirozenýc­h ženských vlastností a schopností,“říkávala Junková.

Eliška Junková zemřela v roce 1994. Bylo jí 93 let. Bude navždy mimořádným úkazem světového motorismu i schopnosti elegantně měnit společensk­é stereotypy.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Nejrychlej­ší žena Eliška Junková jede na trati mezinárodn­ího závodu ze Zbraslavi do Jíloviště 8. května 1927.
Foto: ČTK Nejrychlej­ší žena Eliška Junková jede na trati mezinárodn­ího závodu ze Zbraslavi do Jíloviště 8. května 1927.
 ?? Foto: ČTK ?? Znovu za volantem Eliška Junková usedla po letech do závodního vozu Bugatti z roku 1932, který je ve sbírkách Národního muzea.
Foto: ČTK Znovu za volantem Eliška Junková usedla po letech do závodního vozu Bugatti z roku 1932, který je ve sbírkách Národního muzea.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia