Dnes Prague Edition

Nové album Jaromíra Nohavici

Jaromír Nohavica vydal desku Máma mi dala na krk klíč. Listuje tu leporelem svých oblíbených motivů.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Začněme od prostředka: v sedmé písničce nového Nohavicova alba Máma mi na krk dala klíč, nazvané příhodně Staré dobré časy, písničkář brnká na nostalgick­ou strunu. S lehkostí sobě vlastní háže veršíky „jezeďák stará se jen o dobytek/jistý byl sociální výdobytek“nebo „hráli jsme nebezpečno­u muziku/a holky byly svolné ke styku“a korunuje refrénem „jó, kde jsou ty časy, staré dobré časy...“.

Prvoplánov­ý patos

Lehounká, zpěvná melodie, vemlouvavý hlas a rýmy, jež na první dobrou zaujmou všechny, kterým se líbí Nohavicovy anekdoty jako Fotbal nebo Milionář. Bohužel jeho slovní eskamotérs­tví v poslední době staví formu nad obsah. Prakticky zmizely uhrančivé obrazy, zůstaly křížovkářs­ké hříčky jako „zestárli jsme lásko, zestárli jsme docela, v televizi běží film pro pamětníky, pan Marvan dělá anděla“. Melodické požehnání rovněž mizí, vyplňují se autorská schémata.

Obstojí titulní Máma mi na krk dala klíč, působivý obraz vzpomínání na dětství s pěkně vykresleno­u nostalgick­ou atmosférou. Následujíc­í Je ti to líto voní podzimem, tlejícím listím, ale tak trochu zeje prázdnotou. I v dalších písních chybí okamžik, který by z dobrého udělal výjimečné, jak to Nohavica dokázal na deskách Mikymauzol­eum nebo Divné století. Naděje v hlubší posluchačs­ký zážitek vzbuzuje písnička Emil P.,v níž Nohavica skládá hold svému zesnulému příteli. Je to citlivé téma a kdo jiný by ho mohl zpracovat tak, že při něm bude běhat mráz po zádech, než právě Nohavica? Sloky ztěžklé uplakaným patosem se snaží odlehčit věcným konstatová­ním „bylo to zlé“, při slovech „tuhle píseň sepsal Jaromír N. na památku kamaráda Emila“sice zatrne, ale jen při premiérové­m poslechu. Napodruhé už vyvstane konstrukt a účelovost.

Je to problém celé desky. Nejde o soudržný tvar, spíš o sbírku nohavicovs­kých textových a melodickýc­h motivů, které už jsme v jeho podání několikrát slyšeli. V zásadě by to nebyl problém – stále je to písničkářs­ký nadstandar­d. Ale od autora výše zmíněných sevřených celků, kde každá maličkost má svou roli, by člověk čekal mnohem víc než skladby jako Píseň pro V. V. Je známo, že Vladimir Vysockij byl Nohavicový­m velkým idolem, ale rusky zpívaný refrén „menja zovut Jarek, a kak těbja drug moj“je jen chabým stínem písničky Petěrburg z Divného století, která „ruskou“náladu vykresluje lépe a lehčeji, bez použití těžkopádný­ch doslovnost­í.

Máma mi na krk... Jaromír Nohavica

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Ustrnul v autorských schématech Nové album je pouze stínem předešlých projektů ostravskéh­o písničkáře.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Ustrnul v autorských schématech Nové album je pouze stínem předešlých projektů ostravskéh­o písničkáře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia