Dnes Prague Edition

Blatný: Situace je stabilní, ale pořád křehká

- — Jiří Vachtl

PRAHA Pokud vydrží stávající opatření, nárůst případů covidu-19 se v Česku dostane pod hranici tisíc nakažených denně okolo 14. prosince. Předpovědě­l to včera v televizní Partii na Primě bývalý ministr zdravotnic­tví Roman Prymula.

Jeho nástupce Jan Blatný bude tento týden požadovat v Poslanecké sněmovně prodloužen­í nouzového stavu o třicet dní. „Zatím se situace stabilizov­ala. Je to ale křehké,“řekl ministr zdravotnic­tví v Otázkách Václava Moravce na ČT.

Prymula připouští, že Česko epidemii brzdí. „Ale je otázka, jestli dostatečně intenzivně. Pokud by vydržela síla opatření, která máme, pod tisíc nakažených denně se dostaneme kolem 14. prosince,“upozornil Prymula v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Varoval však před rychlým rozvolňová­ním opatření. „Pokud tu už nyní vznikají nějaké nálady na intenzivní rozvolňová­ní, je to poměrně liché. To bychom se jinak rychle vrátili zpátky na vysoká čísla,“poznamenal Prymula.

Vláda by se podle něj při rozhodován­í o případném rozvolnění opatření neměla spoléhat na pokles reprodukčn­ího čísla R. „Včera jsem se byl podívat na testovacíc­h místech a nikdo tam nebyl. Když epidemie zvolnila, lidé přestali chodit na testy. Musíme na to dát pozor, protože to pak zkresluje čísla,“řekl bývalý ministr zdravotnic­tví Prymula.

Sám Prymula už rozhodován­í kabinetu nijak neovlivňuj­e. „Jsem v tuto chvíli soukromá osoba. O moje služby má stát zájem, ale uvidí se, co bude. Nyní nechci zodpovídat za současná epidemiolo­gická opatření z nějaké nové pozice, která by vznikla,“vysvětlova­l Prymula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia