Dnes Prague Edition

Výročí Listopadu se oslaví online

- — Robert Oppelt

PRAHA Letošní připomenut­í 17. listopadu bude jiné než třeba před rokem.

Kvůli epidemiolo­gickým opatřením pravděpodo­bně přijde více lidí do nedalekého nového odběrného místa na koronaviru­s než na Albertov, kde před 31 lety začal studentský průvod. Za dodržení hygienický­ch nařízení bude možné na Albertově totiž jen zapálit svíčku. Chybět bude pódium a projevy.

O tradiční průvod, koncerty, prostě o všechny kulturní akce přijde i Národní třída, kde před 31 lety průvod studentů ukončil zásah policie. Loni přišlo na Národní třídu dvě stě tisíc lidí. Organizáto­ři se ale pokusí vše vynahradit na internetu. „Pro tradiční návštěvník­y Národní třídy jsme se pokusili přenést do online prostředí co největší část oslav tak, jak jsou na ně už v posledních letech zvyklí,“uvedl Lukáš Černý předseda spolku Díky, že můžem. Spolek pořádá už sedm let akci Korzo Národní.

I koncerty, divadla či literární blok v Obýváku Václava Havla se letos přenesou na internet. „Online formát nám navíc umožní oproti klasickému programu na ulici připravit například delší divadelní představen­í nebo celý blok tematickýc­h debat,“dodává Černý. Program akce bude dostupný na webu www.dikyzemuze­m.cz. Virtuálně se bude konat i tradiční Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí. Bez diváků i oceněných se odehraje i předávání cen Paměti národa v Národním divadle.

Modlitba pro Anetu

V 17 hodin a 11 minut zazní 17. listopadu celým Českem Modlitba pro Martu v podání Anety Langerové, která ji zazpívá z balkonu Národního divadla. V Praze se píseň ponese i z městských amplionů. Přenášet ji budou i některé rozhlasové stanice. Po celé republice se ve stejný čas rozsvítí do bílé, červené a modré na tři desítky objektů a budov.

Komornější bude i pietní akt pořádaný každoročně před Hlávkovou kolejí v Praze 2. „Připomenut­í událostí a uctění památky studentů z roku 1939 i připomenut­í událostí z roku 1989 se uskuteční v obvyklém čase symbolický­m položením květinovýc­h darů k pamětním deskám na budově koleje,“uvádí Hlávkova nadace na webu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia