Dnes Prague Edition

Rakousko bude plošně testovat

-

VÍDEŇ Rakousko plánuje hromadné testování obyvatel na koronaviru­s, podobně jako to nedávno udělalo Slovensko. Mezi prvními budou v Rakousku testováni učitelé, řekl včera rakouský kancléř Sebastian Kurz. Důvodem je podle něj umožnit relativně normální vánoční svátky.

Plošné testování, jehož detaily má rakouská vláda oznámit v týdnu, by se mělo uskutečnit před Vánocemi, ale také už před koncem přísných karanténní­ch opatření. Ta začnou platit v úterý a skončit mají 6. prosince. Kromě prodejen potravin, lékáren či drogerií se po tu dobu v Rakousku zavřou obchody, školy přejdou na distanční výuku, vycházení bude omezeno na nezbytné důvody, jako je nákup základního zboží, cesta do práce, péče o blízké osoby či zdravotní procházky.

Nové zpřísnění nařídila vláda proto, že ke zpomalení šíření epidemie covidu-19 nepomohla předchozí opatření. Od 3. listopadu zavedla noční zákaz vycházení od osmé hodiny večerní do šesté hodiny ranní a restaurací­m povolila fungování jen přes výdejová okénka. Od téhož data se zavřela muzea, divadla či bazény a v hotelech se směli ubytovat jen cestují za prací.

V Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, se dosud potvrdilo 203 956 nákaz koronavire­m SARS-CoV-2, z toho 1 829 pacientů v souvislost­i s nemocí covid-19 zemřelo. Podle údajů z dnešního rána je v rakouských nemocnicíc­h nyní 4 178 pacientů s covidem-19, z toho 599 na jednotkách intenzivní péče. Za poslední den se potvrdilo 5 665 nákaz koronavire­m, o den dříve to bylo 7 063 infikovaný­ch a v pátek ráno bylo oznámeno 9 586 nových nákaz, což bylo nejvíce od počátku pandemie. (ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Rakouský lockdown Před „zbytnými“obchody, které měly být v rámci karantény zavřeny, se tvořily na poslední chvíli dlouhé fronty.
Foto: Reuters Rakouský lockdown Před „zbytnými“obchody, které měly být v rámci karantény zavřeny, se tvořily na poslední chvíli dlouhé fronty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia