Dnes Prague Edition

Německo čeká až pět měsíců přísných opatření

-

BERLÍN Němci by se měli připravit na čtyři až pět měsíců přísných opatření proti šíření koronaviru a neměli by očekávat rozvolnění nynějších pravidel. V rozhovoru s nedělníkem Bild am Sonntag to řekl ministr hospodářst­ví Peter Altmaier. Německo také plánuje v prosinci zřídit stovky center po celé zemi, aby se připravilo na hromadné očkování proti koronaviru.

Země za uplynulých 24 hodin ohlásila 16 947 nových případů nákazy koronavire­m. Počet mrtvých s nemocí covid-19 se zvýšil o 107. Informoval o tom berlínský Institut Roberta Kocha (RKI). Počet infikovaný­ch byl nižší než předchozí den, kdy institut informoval o 22 461 nakažených. Počet zaznamenan­ých případů je však v neděli obvykle nižší, částečně proto, že během víkendu se méně testuje.

Německo si podle Altmaiera nemůže dovolit soustavné zavírání a otevírání ekonomiky. Země by se podle něj měla vyvarovat rychlého uvolňování opatření. „Všechny země, které opatření zrušily příliš brzy, zaplatily vysokou cenu v podobě ztrát lidských životů,“konstatova­l německý ministr hospodářst­ví.

Zima bude náročná

Nedělník Welt am Sonntag, který se ve své zprávě odvolává na ministerst­va zdravotnic­tví 16 spolkových zemí, napsal, že klíčovou roli budou během masového očkování hrát výstaviště. Jednání s logistický­mi firmami ohledně distribuce vakcíny teprve začínají. Ministr zdravotnic­tví Jens Spahn dříve uvedl, že se Berlín pokouší zajistit si 100 milionů dávek vakcíny. Ta by podle něj měla být k dispozici patrně v prvním čtvrtletí příštího roku.

Kancléřka Angela Merkelová v sobotu uvedla, že jako první budou očkováni pracovníci ve zdravotnic­tví a ti, kteří vyžadují péči, včetně osazenstva domovů pro seniory. Varovala, že přečkat zimní měsíce bude náročné. V Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, se od počátku epidemie přítomnost koronaviru potvrdila u 790 503 lidí, 12 485 lidí po nákaze zemřelo.

Merkelová má v pondělí jednat s ministersk­ými předsedy jednotlivý­ch spolkových zemí o stávajícíc­h opatřeních proti šíření koronaviru. Německo od pondělí 2. listopadu do konce měsíce zavedlo rozsáhlou karanténní uzávěru. Zavřené jsou hospody, bary, restaurace, divadla či kina; otevřené zůstaly školy a obchody. Zdravotnic­ký expert vládní Sociálněde­mokratické strany Německa (SPD) a epidemiolo­g Karl Lauterbach očekává, že stávající opatření budou prodloužen­a. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia