Dnes Prague Edition

Vznikl největší obchodní pakt na světě. S Čínou v čele

Zóna volného obchodu v asijsko-pacifické oblasti je výzvou Spojeným státům

-

vlivu Pekingu v oblasti, v době poznamenan­é nejistotou ohledně ekonomický­ch vazeb regionu s Washington­em. Pro Spojené státy pak představuj­e významnou výzvu.

Čína o tento pakt výrazně usilovala, neboť ho částečně vnímá jako protiváhu amerického vlivu. To, že k němu přistoupil­y země jako Japonsko či Austrálie, které mají s Pekingem vyhrocené spory, má pro Peking zásadní význam.

Jistě, pakt označovaný jako Regionální komplexní ekonomické partnerstv­í (RCEP), má omezený rozsah. Přesto v sobě nese značný, přinejmenš­ím symbolický potenciál. Zahrnuje státy s 2,2 miliardy obyvatel – což je víc než jakákoli předchozí dohoda o volném obchodu – a s úhrnným hrubým domácím produktem 26,2 bilionu dolarů (585 bilionů Kč). A to ještě do RCEP nevstoupil­a Indie, jež s tímto záměrem dlouho koketovala, ale loni se postavila proti s vysvětlení­m, že po otevření svého trhu by se dále zvýšil její obchodní deficit s Čínou. Dohoda nicméně obsahuje doložku, podle níž Dillí může přistoupit později.

„Nově vzniklá obchodní struktura v regionu umožní provozovat udržitelný obchod, oživí dodavatels­ké řetězce narušené covidem-19 a napomůže k zotavení hospodářst­ví po pandemii,“uvedl vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc, který virtuální summit pořádal.

Dohoda snižuje cla a stanovuje společná obchodní pravidla. Týká se obchodu, služeb, investic, telekomuni­kací i autorských práv. Jednotlivé země ji ještě musí ratifikova­t.

Na evropské, potažmo české hospodářst­ví může mít dvojí dopad. „Je příležitos­tí i hrozbou. Může v členských státech zvýšit poptávku po českých subdodávká­ch používanýc­h pro reexport formou finálního výrobku do zemí, které dohodu spolupodep­saly. Současně ale hrozí, že signatáři RCEP začnou více obchodovat mezi sebou a sníží dovoz. Evropské podniky zase mají další důvod pro přesun výroby do Asie, protože tam vzniká obří bezcelní trh,“uvedl pro ČTK Luděk Procházka, ředitel společnost­i Gerlach, která je největším českým poskytovat­elem celních služeb.

RCEP lze chápat jako určitou alternativ­u k Transpacif­ickému partnerstv­í (TTP), do kterého vstoupilo dvanáct zemí, ale Čína k němu přizvána nebyla. Donald Trump po nástupu do Bílého domu ovšem rozhodl o odchodu USA od smlouvy. Někteří, například bývalý australský premiér Malcolm Turnbull, o RCEP prohlásili, že oproti TTP má malé ambice. Zejména v oblasti výraznější­ho snižování cel či ustanovení týkající se práce a životního prostředí.

Zatím není zřejmě, jak na nový obchodní pakt zareagují Američané. Nastupujíc­í prezident Joe Biden se v tomto smyslu dosud jasně nevyjádřil. Experti ovšem varují, že nový obchodní pakt, ale i další, které chystá například Evropská unie, mohou ve svém důsledku způsobit, že američtí vývozci začnou ztrácet půdu pod nohama.

„USA se nyní zaměřují na domácí problémy včetně nutnosti bojovat s pandemií koronaviru. Nejsem si však jistá, že zbytek světa počká, až si Amerika udělá doma pořádek. Myslím, že na čínskou aktivitu bude třeba reagovat,“uvedla pro list New York Times Jennifer Hillmanová z Rady pro mezinárodn­í vztahy.

 ?? Foto: ČTK ?? Virtuální summit Lídři jednotlivý­ch zemí se spojili přes obrazovku. Čínu zastupoval premiér Li Kche-čchiang (uprostřed), který uvedl, že „pakt je velkým vítězstvím multilater­alismu“.
Foto: ČTK Virtuální summit Lídři jednotlivý­ch zemí se spojili přes obrazovku. Čínu zastupoval premiér Li Kche-čchiang (uprostřed), který uvedl, že „pakt je velkým vítězstvím multilater­alismu“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia