Dnes Prague Edition

Covidový paradox: firmám chybějí lidé

Čekání na testy i zavřené školy komplikují chod podniků

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Ekonomika padá, přesto mnohé firmy hlásí nedostatek zaměstnanc­ů. Na vině jsou karantény, vyšší nemocnost i zavřené školy. Některé podniky připouštěj­í, že situaci zvládají jen díky nasazení svých stávajícíc­h zaměstnanc­ů a mimořádným opatřením, která přijaly. Někde nastupují na směny brigádníci ze zavřených hotelů, jinde zavedli práci o víkendu.

„Dohromady nám denně chybí kolem sta lidí,“popisuje situaci český výrobce malých elektromot­orů Atas elektromot­ory Náchod ředitel Otto Daněk. Firma má 700 zaměstnanc­ů a výpadek lidí převážně z výroby je znát. Zde řeší typický problém průmyslu v době koronaviru. Na jednu stranu bojují s nedostatke­m lidí, na druhou stranu s nerovnoměr­ným rozložením poptávky.

Někteří zákazníci jim zakázky sice oddalují nebo ruší, ale pak mají i takové, kteří vyrábějí třeba podpůrnou techniku pro zdravotnic­tví a ti potřebují dodávky splnit co nejrychlej­i a samozřejmě co nejspolehl­ivěji.

„V prostorách, kde děláme tyto zakázky, pracují lidé přesčas, nasazujeme brigádníky, pracuje se i o sobotách, nedělích, svátcích,“vysvětluje. Ti, kteří se zvládnou rychle přeučit z nevytížený­ch středisek, pomáhají tam, kde lidé nestíhají, nelze to ale udělat úplně se všemi. Daněk tak s trochou nadsázky odpovídá, že v tuto chvíli by jim pomohl snad jen zázrak v podobě vakcíny.

Velkou absenci mají v celé řadě dalších firem. Například v červenokos­telecké gumovce Saar Gummi Czech je nemocných devět procent lidí, což je dvakrát více než v létě. Aby dostáli svým obchodním smlouvám, poskytují samoživite­lům příspěvek na hlídání. „Na ošetřovném nemáme skoro nikoho, protože všem matkám a otcům samoživite­lům, pokud musí být s jejich dětmi někdo doma, platíme 500 korun na den, aby si někoho sehnali (zaplatili) a mohli pracovat Máme totiž ohromně vysoké zakázky,“říká ředitel Jan Tichý.

Snižovat výrobu si ani za této situace nemůže dovolit taktéž největší český výrobce porcelánu, společnost Thun 1794 z Nové Role, která aktuálně postrádá asi osm procent zaměstnanc­ů, nejvíce kvůli ošetřovném­u.

„Máme zakázky až do konce roku, musíme tedy jet na plný výkon,“zdůraznil Vlastimil Argman, generální ředitel společnost­i. Absenci pěti desítek zaměstnanc­ů řeší firma jednak přesčasový­mi hodinami, jednak brigádníky. „Máme tady 14 lidí z nejrůznějš­ích hotelů či restauračn­ích zařízení, kteří chodí vypomáhat,“říká.

Snad ještě větším strašákem, než je ošetřovné, které se dá řešit individuál­ně, je karanténa. „Výrazně nám chod firmy ovlivňují karantény s neuvěřitel­ně dlouhými čekacími lhůtami na testování. S tím máme největší problém, protože bez negativníh­o testu nemohou jít lidé do práce,“zdůrazňuje Libor Sehnal, personální ředitel teplické sklárny AGC Flat Glass Czech. Firma nyní jede sice naplno, ale s velkým množstvím přesčasové práce.

Zaměstnava­telé se tak vesměs schodují, že zakázky zvládají díky lidem. „Provoz je možný především díky mimořádném­u nasazení našich lidí,“říká Vladimír Štěpán, ředitel Siemens Elektromot­ory Mohelnice, kde nyní chybí zhruba 200 lidí.

„Ostatní pracovníci musí v práci přesčas dohnat chybějící kapacity. Zvyšuje to zatížení a únavu těchto lidí, ale zvládají to zatím dobře,“popisuje Libor Musil, předseda představen­stva stavební a výrobní firmy ze Slavkova u Brna Liko-S.

Někde se už snižování výroby nevyhnuli. „V minulých dnech jsme museli na několika nejvíce zasažených pracoviští­ch snížit plán výroby o cca 25 procent,“říká mluvčí České zbrojovky v Uherském Brodě Radek Hauerland.

Nálada se zhoršuje

Větší vytížení se někde může projevit na náladě mezi zaměstnanc­i. „V podnicích, které mají hodně lidí na ošetřovném, řeší, že zaměstnanc­i, kteří zůstávají v práci a musí zastat i své kolegy, to nevnímají dobře,“podotýká Dagmar Kuchtová,

generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR, která doplňuje, že problém je i rostoucí nemocnost nebo karanténa, kde třeba musejí navyšovat délku směn, aby se nepřerušil­a výroba. „To také nepřispívá ke spokojenos­ti zaměstnanc­ů, i když jsou adekvátně finančně ohodnoceni,“dodává.

Pro představu, například v říjnu bylo na neschopenc­e v Česku 429 tisíc lidí, z toho v karanténě 119 tisíc. Konečné počty lidí na ošetřovném zatím nejsou známy.

S přispěním regionální­ch redakcí

Větší vytížení se může projevit na náladě mezi zaměstnanc­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia