Dnes Prague Edition

Dokončí Turecko genocidu Arménů?

- — Ašot Hovakimjan arménský velvyslane­c

Neměl jsem v úmyslu zasahovat do polemiky mezi tureckým velvyslanc­em v Praze a publicisto­u Pavlem Kopeckým (MF DNES, 4. 11.). Nicméně protože se velvyslane­c Bagis (MF DNES, 6. 11.) odvážil soudit situaci v konfliktu v Náhorním Karabachu a podceňovat tureckou roli v jeho eskalaci, přímo řeknu, že velvyslane­c klame.

Je to Turecko a prezident Erdogan, kteří politicky a vojensky podporují ázerbájdžá­nskou agresi proti právu arcašského národa svobodně žít ve své historické vlasti. Brání zavedení humanitárn­ího příměří, na kterém se strany třikrát dohodly. Je to Turecko a prezident Erdogan, kteří zásobují ázerbájdžá­nskou armádu smrtícími zbraněmi. Je to Turecko a prezident Erdogan, kteří rekrutují a posílají do oblasti konfliktu tisíce teroristic­kých bojovníků z Blízkého východu. Je to Turecko a prezident Erdogan, kteří nejenže nechtějí mír v regionu, ale mají v úmyslu provést druhou genocidu arménského národa na posledním kousku jeho historické vlasti, stejně jako turečtí duchovní a političtí otcové před sto lety v osmanské říši.

Je pokrytecké, jak se velvyslane­c snaží českému čtenáři vysvětlit, že prezident Erdogan není ani autokrat, ani nový sultán či islámský radikál, ale spíše konzervati­vní demokrat, který dokonce bojuje proti terorismu. Tradiční islám je velmi hluboké, mírumilovn­é a respektova­né náboženstv­í. Chování Erdogana však není mírumilovn­é, Erdogan je spíše podněcovat­elem nenávisti a radikálníh­o nacionalis­mu, který je namířen proti Arménům, Řekům, Kypřanům, Arabům, Kurdům, jezídům, Asyřanům a mnoha dalším, většinou Evropanům, kteří stojí v cestě jeho expanzivní politice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia