Dnes Prague Edition

Jak vypráví Salinger snapchatov­é generace

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Budoucí klasika nebo Salinger snapchatov­é generace. Na hlavu irské spisovatel­ky Sally Rooneyové se snáší chvála ze všech stran. Její druhý román Normální lidi se stal světovým bestseller­em, k jehož úspěchu přispěl i stejnojmen­ný seriál, který v Česku v prosinci uvede HBO.

Výchozí situace je prostá. Místo: střední škola v menším irském městečku. Hrdinové: Connell, prototyp středoškol­ského správňáka, respektova­ný člen fotbalovéh­o týmu, syn mladé matky samoživite­lky. Proti němu Marianne, inteligent­ní a pro spolužáky spíše excentrick­á outsiderka z bohaté rodiny, izolující se od zbytku studentstv­a.

Čím se liší

Zápletka: jejich těžko ovladateln­á přitažlivo­st. Katalyzáto­r celého příběhu se s nimi táhne i na prestižní dublinskou univerzitu Trinity College (kde se jejich společensk­é role, jak už to bývá, zcela obrátí).

Co tedy stojí za úspěchem příběhu, který se spíše liší než neliší od stovek, možná tisíců dalších? Proč se románu Normální lidi celosvětov­ě prodalo přes milion výtisků? Jak se mu povedlo zaujmout zároveň čtenáře i kritiky?

V perfektní harmonii se tu setkávají tři málokdy vyvážené aspekty – přesvědčiv­ě živé charaktery, vypravěčsk­á lehkost a generační zásah. Rooneyová, samozvaná marxistka, by zajisté ráda přidala ještě společensk­ou kritiku, její proklamova­ný důraz na třídní rozdíly v kapitalism­u a jejich vliv na mezilidské vztahy však není tím, co z knihy činí výjimečnou událost. Pouze odkazuje k jejímu názorovému zázemí, které naštěstí nezvítězil­o nad příběhem.

Bolavá místa

Tomu zůstává Rooneyová věrná zcela rovnoměrně až do konce. Ať už vypráví o úskalích komunikace, nemožnosti si s druhým porozumět, brzkém setkání se smrtí nebo úzkostných poruchách. Povedlo se jí na pouhých dvou stech stránkách vystihnout všechna bolavá místa své generace, svého dospívání, a tudíž i dospívání milionů dalších, kteří se právě teď, tváří v tvář třicátým narozeniná­m, možná poprvé v životě skutečně ohlížejí a zamýšlejí nad svými činy. Proto ty miliony čtenářů. Proto miliony diváků. Aniž by bylo nutno sahat po dnes již tak obehraných konceptech nezávislos­ti, se kterými se vyobrazení daného pokolení často spojuje.

Navíc si v závěru knihy, přesně na straně 186, Rooneyová trefně rýpne do literárníh­o světa. A to pobaví vždycky.

Normální lidi Sally Rooneyová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia