Dnes Prague Edition

Obavy z koronaviru vzrostly

Pražané se epidemie bojí víc než na jaře. Jen necelých třicet procent lidí si troufá jezdit v MHD

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Obava z nákazy koronavire­m je mezi Pražany vyšší, než tomu bylo na jaře. Vyplynulo to z průzkumu, který si nechal od agentury STEM zpracovat magistrát hlavního města.

Zatímco v dubnu se viru obávalo 50 procent respondent­ů, nyní se jich bojí o jedenáct procent více. Ještě větší strach mají obyvatelé metropole z toho, že se nakazí jejich blízcí, a to tři čtvrtiny z nich.

Více než devadesáti procentům Pražanů je podle průzkumu jasné, jak se v koronaviro­vé epidemii chovat a jaká omezení mají dodržovat. Čísla Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky ČR to potvrzují. Poslední týden je koronaviro­vá situace v hlavním městě v porovnání s ostatními okresy republiky nejlepší. Denní nárůsty se v hlavním městě poslední tři dny drží pod 500 nových případů. A za uplynulých sedm dní je v Praze na sto tisíc obyvatel 225 nakažených, což je po okrese Praha-západ nejméně v Česku.

„Velmi si cením disciplíny Pražanů, co se týká dodržování aktuálních opatření. Je to koneckonců znát i na klesajícím denním počtu nově nakažených. Podle průzkumu agentury STEM pro magistrát se ukazuje, že drtivá většina Pražanů ví, jak se v době koronakriz­e chovat,“komentuje průzkum primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Průzkum, který proběhl mezi 20. až 22. říjnem a zúčastnilo se ho přes tisíc dospělých Pražanů, také zjišťoval, jak lidé důvěřují v souvislost­i s řešením epidemie vybraným institucím nebo jaké má situace ekonomické dopady na jejich domácnosti.

Ekonomické dopady pandemie

Sedmdesát pět procent respondent­ů zhodnotilo svou ekonomicko­u situaci pozitivně, pro více než 30 procent je snesitelná a podle 42 procent se jejich domácnosti po finanční stránce krize nedotkla. Přes 80 procent dotazovaný­ch Pražanů také potvrdilo, že vědí, jak postupovat v případě podezření na nákazu koronavire­m.

Téměř dvě třetiny Pražanů považují platná preventivn­í opatření za přiměřená a přes dvacet procent se domnívá, že by měla být dokonce ještě přísnější. Naprostá většina Pražanů pak pokládá za zásadní dodržování takzvaných pravidel 3R, tedy nošení roušky, dodržování rozestupů a mytí rukou.

Strach z hromadné dopravy

Tři čtvrtiny rodičů si myslí, že školy zvládají distanční výuku a jsou dobře připraveny. Naopak nevelkou důvěru mají Pražené vůči městské hromadné dopravě. Beze strachu z nákazy koronavire­m se tramvají, metrem či autobusem sveze jenom 26 procent lidí. Primátor ujišťuje, že jejich obavy jsou zbytečné.

„Malá důvěra v bezpečnost MHD mě dost zaskočila. Vozy pravidelně důkladně čistíme, a to dokonce i ozonem,“přibližuje Hřib.

Podle něj je navíc ve stanicích metra rozmístěna bezkontakt­ní dezinfekce pro mytí rukou. A vytíženost spojů klesla o 70 procent, takže cestující mají dostatečno­u možnost rozestupů. „Zatím jsme ani nezaznamen­ali žádné výraznější zdroje nákazy z MHD,“ubezpečuje primátor. „Navíc se na příkladu Prahy ukazuje, že pokud lidé v MHD dodržují platná opatření, nemusejí mít z jejího používání strach,“doplňuje. Zlepšující se situace také napomáhá podle primátora i to, že více než polovina zaměstnaný­ch obyvatel Prahy, teď pracuje z domova.

„Je to dobré číslo, ale mohli bychom jít ještě dál. Znovu proto vyzývám zaměstnava­tele, aby svým zaměstnanc­ům přechod na home office zajistili, pokud je to možné. Vím, že to není tak příjemné jako osobní kontakt, ale právě v kanceláříc­h se šíření koronaviru daří a tohle je dobrý způsob, jak to zastavit,“vyzývá Hřib.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Děsivá MHD Do tramvaje se podle průzkumu nebojí nastoupit jen 26 procent Pražanů.
Foto: Michal Šula, MAFRA Děsivá MHD Do tramvaje se podle průzkumu nebojí nastoupit jen 26 procent Pražanů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia