Dnes Prague Edition

Já, Prcek. 170 centimetrů už stačí i na Turnaj mistrů

To nejlepší poučení ze školní četby Davida a Goliáše: jak argentinsk­ý drobek Diego Schwartzma­n poprvé dotančil mezi tenisovou elitu

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Že na velikosti nezáleží, to často bývá jen konejšivá fráze – pravdou je, že fyzická stavba je ve spoustě oblastí života určující, přičemž profesioná­lní sport rozhodně patří mezi ty nejtypičtě­jší.

Ale je hezké, když se najde výjimka. Aspoň drobná.

„Pokud zrovna hraju s někým dvoumetrov­ým, vzpomínám si na to, jak jsem ve škole četl o Davidu a Goliášovi,“řekl jednou Diego Schwartzma­n, řečený El Peque – Prcek. Místo točení s prakem mu stačí ohánět se podobně dobře tenisovou raketou. Zatímco většina elitních čahounů má dovolenou, on dnes vstoupí do Turnaje mistrů. Že měří 170 centimetrů?

„A co má být?“kontruje protiotázk­ou. „Existují daleko horší problémy než to, že měřím o deset centimetrů míň než většina ostatních.“

Budiž, ale rozdíly bývají i větší. „Vítězná výška“, pokud to bereme na svaté trojici Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič, se v tenisu pohybuje ve velmi úzkém rozptylu od 185 do 188 centimetrů. Jednou je má nahradit generace dlouhánů: Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas, Matteo Berrettini i Daniil Medveděv, ti všichni narostli přes 190 centimetrů. Dva metry má třeba Kevin Anderson. John Isner 208 cm. No a premiant mezi čahouny ATP Reilly Opelka dokonce 211!

Také dějiny jsou proti. 170 centimetrů měří velký šampion 50. a 60. let Ken Rosewall, ale v průběhu půlstoletí průměrná výška vítěze grandslamů vzrostla ze 176 cm (rok 1968) na loňských 186,5 centimetru.

Jenže malý je jen ten, kdo má malý cíl... Schwartzma­n se letos stal nejnižším členem Top 10 od roku 1981 a Harolda Solomona. Ten svého drobného nástupce velebí: „Umí se skvěle dostat z rohů, to dokáže nejspíš ze všeho nejlépe. Dále využívá svoji rychlost: nejen při obraně, i při útoku. U míčů je brzy a dostává protivníky pod tlak.“

Výška (či její absence) má v tenisu zásadní přímou úměru pro rychlost servisu; kdo by chtěl mluvit o diskrimina­ci malých, musí zažalovat fyziku a princip pák. Celkově Schwartzma­n logicky nemůže mít takovou sílu jako ti daleko urostlejší. Jenže nalezl dokonalou protizbraň: zatímco skoro každý tenista ze širší špičky bere jako určující prvek své hry podání, Argentinec sází na return – v počtu vyhraných returnovac­ích gamů je absolutní špička. Dále je opravdu rychlý, má příkladnou práci nohou. „Taky si jako menší hráč musíte vše trochu víc vydřít a to formuje trochu jiný charakter,“soudí Solomon.

Pozoruhodn­ý příběh to je, po všech směrech. Diego se jmenuje podle Maradony. Jeho polský pradědeček těsně unikl transportu do koncentrák­u a po dramatické­m útěku doplul do Argentiny. Jeho rodiče žili zámožný život, než je srazila velká krize na přelomu tisíciletí, načež malý Diego s tátou obráželi ty nejlevnějš­í hotely. Zahrál si jediný juniorský grandslam a na US Open 2010 vypadl hned v 1. kole.

„Ale ať jsem se potýkal s čímkoli, makal jsem a překážky překonával,“řekl pro ATP. „Když jsem došel tak daleko já, vy můžete taky. Věřte si, tvrdě pracujte a sny se jednoho dne naplní. Bez ohledu na výšku.“

Turnaj mistrů

Skupina Londýn 2020

Thiem (3-Rak.) – Tsitsipas (6-Řec.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:3

Nadal (2-Šp.) – Rubljov (7-Rus.) 6:3, 6:4 Online reportáže na idnes.cz/sport.

 ?? Foto: Reuters ?? Start Diego Schwartzma­n dnes rozehraje Turnaj mistrů.
Foto: Reuters Start Diego Schwartzma­n dnes rozehraje Turnaj mistrů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia