Dnes Prague Edition

Krajina ve stínu, Havel, Šarlatán. Favorité Českého lva

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Samy nominace na filmovou cenu Český lev sice nepřekvapi­ly, ale že nepůjde o běžný ročník, naznačilo už jejich vyhlášení, které předznamen­ala mimo jiné trofej filmových fanoušků.

Se vší slávou bez diváků

A když ji za dokument V síti, mimochodem nejnavštěv­ovanější titul loňských kin, přebíral Vít Klusák, omluvil nepřítomno­st spolurežis­érky snímku Barbory Chalupové příznačně pro současnou situaci: „Nemohla bohužel přijít, volala mi, že je v karanténě.“

Podobná nejistota se týká slavnostní­ho vyhlášení vítězů, které se uskuteční 6. března. Sice jako vždy v přímém přenosu ČT z pražského Rudolfina a potřetí s Václavem Koptou v roli moderátora, nicméně bez diváků v sále, jichž tam ještě loni bylo kolem tisícovky. A to včetně členů České filmové akademie, kteří o cenách hlasují.

Televizní tváře

Její prezident Ivo Mathé podotkl, že existuje několik různých variant, jak by mohl ceremoniál vypadat, nicméně nikdo nedokáže předvídat, jaká bude pandemická situace za pár dní, natož týdnů. Jisté je pouze, že nepůjde o stream, nýbrž o plnohodnot­ný televizní pořad.

Jeho přitažlivo­sti pro obrazovky by mohlo nahrát, že po změně pravidel pronikli do hlavního pole třeba i seriáloví herci; například minisérie Herec získala hned sedm nominací včetně šance pro Jana Cinu v titulní roli. Ovšem televizní kategorie zůstaly tradičně doménou veřejnoprá­vní stanice, čestnou výjimku tvoří nominace pro krimiseriá­l Novy Specialist­é.

Bezpečné dějiny

Pokud jde o distribučn­í filmy, Krajina ve stínu má patnáct želízek v ohni, Havel a Šarlatán shodně po čtrnácti. Dohromady je spojuje fakt, že se všechny tři příběhy pohybují na bezpečné, neboť historické půdě – byť pro Havla to platí pouze omezeně, protože svého hrdinu, tedy Václava Havla, rozhodně neopěvuje s bezpodmíne­čnou pietou.

Také proto se dá čekat, že se akademici při volbě vítěze přikloní spíše k Šarlatánov­i – tak trochu povinně, když už ho vyslali do mezinárodn­í bitvy o sošku Oscara.

Vedou dokumenty

Celkem 190 akademiků, což je nadpolovič­ní většina členů, hlasovalo o 87 hraných, dokumentár­ních, animovanýc­h a krátkých filmech či televizníc­h dílech. Opticky se tedy zdá, že navzdory koronaviru máme za sebou úrodnou sezonu – jenže nakonec se v devatenáct­i kategoriíc­h bude o Českého lva v závěrečném hlasování ucházet 27 titulů. A když si člověk projde jednotlivé položky, dojde k závěru, že nejen díky snímku V síti přál rok 2020 zejména silným dokumentům.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Petra Špalková ve snímku Krajina ve stínu.
Foto: Bontonfilm Petra Špalková ve snímku Krajina ve stínu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia