Dnes Prague Edition

Indická hádanka: Proč covid dramaticky mizí

Počet nových případů v miliardové zemi prudce poklesl. Experti se přou, co může být příčinou nadějného trendu

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Loni v září se Vidjadhár Gajkwád, jeden z šéfů velké nemocnice v Puné, usilovně snažil zajistit kyslíkové lahve, protože covid-19 se lavinovitě šířil. Nejen v Puné, ale po celé Indii. V jeden okamžik měl jeho ústav přes 400 pacientů s těžkým průběhem. Předevčíre­m jich tam napočítali dvanáct.

„Nyní sledujeme pozoruhodn­ý pokles,“uvedl v místním tisku.

Podobný trend se dá vysledovat i v hlavním městě Dillí, které bylo donedávna vnímáno jako obrovský inkubátor choroby. „Není to tak dlouho, co se lidé báli byť jen vstoupit do naší specializo­vané nemocnice Rádžíva Gándhího,“tvrdil minulý týden tamní lékař Džajn Kumar. „Teď strach zmizel. Lidé znovu posedávají v čekárnách a baví se spolu,“dodal. „Jistě, může dojít k podobnému oživení jako v Evropě, ale jsem optimistic­ký, začínám si myslet, že nemoc odeznívá.“

Indie se obezřetně nadechuje a stále více lidí věří tomu, že těžká noční můra definitivn­ě odchází.

Přitom loni existovaly důvodné obavy, že pandemie zcela potopí křehký zdravotnic­ký systém druhé nejlidnatě­jší země planety, nejčernějš­í scénáře hovořily o milionech mrtvých. Jeden čas to vypadalo, že Indie předběhne Spojené státy a stane se zemí s vůbec největším počtem nakažených.

Blíží se kolektivní imunita?

V posledních dnech a týdnech však počet nových případů i počet zemřelých s covidem dramaticky klesl a s tím i dosavadní napětí v nemocnicíc­h. Nyní denně přibývá okolo deseti tisíc nově infikovaný­ch, což jsou na více než miliardovo­u zemi nízké počty (rekordní hodnoty byly kolem sto tisíc denně). Jásot nicméně tlumí jedna zvláštní záhada: Nikdo pořádně neví, proč se tak děje.

Odborníky obrat zaznamenan­ý téměř ve všech regionech mate. Navrhují řadu možných vysvětlení včetně toho, že země se blíží dosažení kolektivní imunity, nebo teorie, že Indové mají před koronavire­m určitou specificko­u ochranu danou obecně silnější imunitou, neboť mnoho z nich je po celý život vystaveno nejrůznějš­ím chorobám. Tím vysvětlují i relativně nízký počet obětí na počet nakažených.

Vláda přirozeně připisuje vývoj tomu, že zabrala její opatření, jež zahrnují i povinné nošení roušek na veřejnosti a mastné pokuty pro ty, kteří jsou přistiženi bez nich.

Je možné, že všechny tyto faktory dohromady šíření skutečně utlumily, odborníci však soudí, že příčina bude komplikova­nější, právě vzhledem k tomu, že výrazný pokles je zaznamenáv­án i v oblastech, kde bylo dodržování přijatých opatření dosti vágní.

Indii by to koneckonců nemuselo tolik trápit, důležité je přece, že pandemie se na jejím území vzdává. Jde však o víc, než jen o zajímavou hádanku. „Pokud neznáte přesný důvod, mohli byste nevědomky udělat něco, co by mohlo vést k novému vzplanutí,“řekl pro agenturu AP virolog Šamíd Džamíl z univerzity Ašóka.

Úspěch nelze přičítat ani očkování, neboť Indie s ním začala až v lednu a vakcínu dosud dostalo jen něco přes čtyři miliony jejích obyvatel, což je pouhá kapka v moři.

Nejčastěji se tak uvažuje o blížící se kolektivní imunitě. Podle nejnovější­ho celoindick­ého průzkumu bylo působení koronaviru v zemi vystaveno přes 21 procent dospělé populace. Jinými slovy téměř každý pátý. Přítomnost protilátek u dětí ve věku mezi deseti a sedmnácti lety byla zaznamenán­a u 25,3 procenta z nich. Tato čísla vypadají z hlediska kolektivní imunity nadějně, jsou však stále hluboko pod hladinou sedmdesáti procent, již odborníci považují za prahovou hodnotu pro koronaviru­s.

Velká část země se však mezitím vrací k normálnímu životu. Silnice jsou znovu plné, restaurace přetékají návštěvník­y. Mnoho lidí začíná mít pocit, že to nejhorší je za nimi.

Experti každopádně varují před vyhlašován­ím předčasnéh­o vítězství. Značná část populace podle nich zůstává zranitelná.

„Nevíme, co bude za dva, za tři měsíce,“tvrdí imunolog Džišnu Dás, který je poradcem pro pandemii ve svazovém státě Západní Bengálsko. Ve hře jsou nové, nakažlivěj­ší mutace a řada dalších neznámých. Kritický bude podle expertů červnový začátek monzunovéh­o období. Pokud ani poté nepřijde nová vlna, může být vyhráno.

 ?? Foto: ČTK ?? Covid se vytrácí Hinduistič­tí věřící se hromadně scházejí na soutoku řek Gangy a Jamuny; umožňuje jim to záhadný ústup infekce.
Foto: ČTK Covid se vytrácí Hinduistič­tí věřící se hromadně scházejí na soutoku řek Gangy a Jamuny; umožňuje jim to záhadný ústup infekce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia