Dnes Prague Edition

Biatlon Šťastná a zlatá Davidová

Vzpomínání na legendu

- Tomáš Macek

Nová mistryně světa Česko má znovu světovou šampionku v biatlonu. Markéta Davidová poprvé v sezoně zasáhla na trati všechny terče, a když ji na stadionu v Pokljuce dekorovali zlatou medailí, pořád se tvářila hodně udiveně. Ale šťastně!

Strana 15 individuál­ní mistry světa nyní má český biatlon: Holubcovou, Dostála, Koukalovou a Davidovou.

V neděli večer absolvoval­a online konzultaci ke své diplomové práci na Vysoké škole zemědělské. V pondělí si dokonce naordinova­la poslech online přednášek.

„Bylo to fajn rozptýlení,“libovala si. „Chtěla jsem hodit víkend za hlavu a nerýpat se v něm víc, než bylo třeba.“Kromě toho v pondělí s Gjellandem pilovali pozici na střelnici, na tréninku si zvedla náladu položkami za nula.

Čekání s číslem 39

Když včera dorazila do areálu, vítr tu jen malinko pofukoval, navíc se výrazně oteplilo. I to ji uklidnilo. „Markéta není superstřel­cem, proto její hlavě dělá dobře, když ví, že nehrozí poryvy, které rytmus střelby rozhodí,“hlásil Jiří Holubec. Pak se vydala na trať.

A v cíli se dočkala zlatého procitnutí z předchozíh­o trápení.

„Ještě tomu nevěřím. Mám číslo 39. Nevím, jak další holky střílí. Startuje nás 98,“povídala, když hleděla na videostěnu. Největší favoritky však už přijely a byly za ní.

„Mironovová má zatím dvě nuly,“hlásili trenéři. Ruska s číslem 93 ale byla v první půli trati pomalejší než Davidová. „To by se musela ke konci hodně zbláznit, aby Markétu předjela,“utrousil Holubec.

V Kontiolaht­i 2015 se takhle s vysokým startovním číslem „zbláznila“jiná Ruska Jurlovová a sebrala Gabriele Koukalové zlato.

Ovšem toto byl jiný příběh. Mironovová na třetí položce minula. „A je to. Makula má zlato,“definitivn­ě zahlásil do vysílačky Gjelland.

Davidová kráčela na stupně vítězů, poslouchal­a hymnu.

„Asi až teď jsem uvěřila, že jsem vyhrála,“hlesla. „Neuvěřitel­né. Budu to muset vstřebat.“

Předtím ponurá nálada v českém týmu se během dvou hodin změnila k nepoznání. „Strašná úleva. Výsledky nebyly předtím vůbec dobré. Tohle je pecka,“říkal Holubec.

Přitom to pořád není konec. Davidovou čeká štafeta a hromadný závod, v němž letos byla čtvrtá i pátá. „Třeba si už ve štafetě zlepšíme náladu všechny a nebude to jen o mně,“vyhlásila šampionka.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia