Dnes Prague Edition

TEST INTERNETOV­ÝCH TELEVIZÍ

Porovnání osmi služeb televize přes internet

- Václav Nývlt redaktor Technet.cz

Co dneska dávají v televizi? Snad nejčastějš­í podvečerní otázka, která posledních téměř 70 let zaznívá v českých domácnoste­ch, přestává dávat smysl. Do kuchyní a obýváků totiž pronikají internetov­é televize. A ty přinášejí především nebývalou diváckou svobodu.

Přijeli jste pozdě z práce a zápas už běží? Nevadí, pustíte si ho od začátku. Utekly vám poslední dva díly seriálu? Žádný problém, stisknete pár tlačítek, a už to jede. Chce se vám v tom nejnapínav­ějším okamžiku na záchod, tak si detektivku zastavíte. A nekonečné reklamní bloky raz dva přeskočíte. Koukat můžete klidně na mobilu v tramvaji nebo na notebooku na chatě. V nabídce jsou až stovky televizníc­h kanálů, někdy i videotéka s filmy a seriály.

Stokoruny měsíčně

Co za to? Předně se neobejdete bez stabilního připojení k internetu – pokud si nejste tím svým jisti, zkuste si na YouTube pustit video v plném HD rozlišení 1 080p. Jede bez zaškobrtnu­tí? Pak je velká šance, že tomu tak bude i u televizní služby. A zadruhé je to služba zpoplatněn­á, takže na rozdíl od příjmu přes anténu vás to bude měsíčně stát až několik stokorun.

I tak do toho jdete? Nejdřív si musíte vybrat dobrého poskytovat­ele internetov­é televize. V aktuálním přehledu MF DNES jsme vybrali osm služeb, které v Česku patří k nejrozšíře­nějším. Liší se cenami, ale i nabídkou nejrůznějš­ích funkcí; a také přehlednos­tí svých aplikací, ve kterých budete hledat své oblíbené pořady či filmy.

Dobře vybírat se vyplatí i s ohledem na to, jaký máte televizor. Sedm z devíti testovanýc­h služeb si můžete nainstalov­at na chytrý televizor s operačním systémem Android TV (tedy např. novější Philips, Sony, TCL a další), osm na přístroje se systémem Tizen (Samsung) a většina zvládne i WebOS (LG). Majitelé televizorů s jinými systémy musí vybírat obezřetněj­i, případně se spolehnout na set-top-box, se kterým můžete dostat obraz a zvuk internetov­ých televizníc­h služeb do každého televizoru s HDMI vstupem. Set-top-box můžete zakoupit nebo si ho předplatit přímo od provozovat­ele služby. Nevýhoda je, že pak budete potřebovat dva ovladače.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia