Dnes Prague Edition

Do fronty k holiči ve starých botách

Služby ano, obchody nejisté. Vláda včera řekla, co otevře příští pondělí

- Robert Oppelt Alžběta Šimková

Kadeřnictv­í s testem, druhý stupeň základních škol jen ve vybraných krajích, nejistota ohledně otevření zbývajícíc­h obchodů, a tedy i spousta naštvaných obchodníků. To je výsledek včerejšího jednání vlády o dalším rozvolňová­ní hygienicko-epidemický­ch opatření.

Od pondělí si mohou stoupnout do fronty všichni, kdo se museli střihat v obýváku nebo barvit vlasy doma v umyvadle – otevřou se kadeřnictv­í, i když jen v omezeném režimu. Zákazníci se budou muset prokázat buď negativním testem, očkováním, nebo potvrzením o překonané nemoci do 90 dnů od pozitivity.

PCR test bude platit sedm dní, profesioná­lně provedený antigenní test bude mít třídenní platnost. „Možnost samotestů jsme nakonec zamítli,“řekl ministr zdravotnic­tví

Petr Arenberger. Tuto možnost požadovala Asociace kadeřníků České republiky. Podle ní je testovacíc­h míst nedostatek a ne každý zákazník má možnost si na test dojet. „Volají mi kolegyně kadeřnice, které mají do testovacíh­o místa z nějakých maloměst třeba 15 až 20 kilometrů. Jak by to asi dělali staří lidé, kdyby kvůli ostřihání museli jet někam na test?“ptá se šéf správní rady asociace Václav Pražák.

Za stejných podmínek jako kadeřnictv­í budou moci příští pondělí obnovit provoz i další služby spojené s péčí o tělo jako masáže či pedikúra. Otevřít mohou i psí salony a další provozovny služeb pro zvířata.

Rozhodne čtvrtek

Od pondělí se do škol poprvé od října vrátí rotačně i žáci druhého stupně základní škol – ale zatím jen z vybraných krajů – Královéhra­deckého, Karlovarsk­ého a Plzeňského.

Nejisté zůstává otevření obchodů, jako je obuv či oblečení, které mělo být původně součástí tohoto rozvolňova­cího balíčku. Epidemická situace podle vlády to ještě neumožňuje. „O obchodech rozhodneme ve čtvrtek podle aktuálních pandemický­ch ukazatelů,“uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

S tím však obchodníci nesouhlasí a důvody vlády k tomuto kroku nechápou. „Pro nás by odložení otevření obchodů bylo opravdu málo přijatelné a nešťastné,“řekl prezident Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý.

Nejisté zůstává otevření obchodů. Je možné, že si na ně obchodníci i zákazníci budou muset počkat ještě týden do 10. května.

Třetího května se obchody otevřou pouze za předpoklad­u, že bude v Česku zhruba sto nových případů na sto tisíc obyvatel (v přepočtu je to 10 694 nově pozitivníc­h v celém Česku za týden). Včera ale byla takzvaná incidence 163 na 100 tisíc obyvatel.

O otevření obchodů podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka vláda definitivn­ě rozhodne ve čtvrtek. „V maloobchod­ě by měly platit současné podmínky pro provoz, se žádnými dalšími mimořádným­i se nepočítá,“uvedl Havlíček. V prodejnách by měl nadále platit limit 15 metrů čtverečníc­h provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrov­ých odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

Kvůli druhé vlně pandemie vláda zakázala maloobchod­ní prodej od 22. října. Krátké rozvolnění povolila v prosinci. Po Vánocích ale většina prodejen zavřela.

Roušky místo respirátor­ů?

Ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger včera také uvedl, že možnost nosit roušky ve venkovních prostorách jako alternativ­a k respirátor­ům už platí delší dobu.

„Ale jsou to ty specializo­vané roušky, které mají vyšší kvalitu, než třeba ty klasické látkové,“upřesnil. Dále platí, že pokud je člověk volně v terénu mimo zástavbu, nebo sportuje, tak roušku nosit nemusí. Musí ale dodržet rozestupy.

Ochranu nosu a úst proti šíření koronaviru by podle Arenberger­a bylo možné v létě možná odložit. Záležet ale bude na aktuálním pandemické­m vývoji.

„Předpoklád­ám, že roušky by se eventuálně mohly i sundat, třeba o prázdninác­h, ale musíme mít na mysli, jaká bude epidemiolo­gická situace, kterou dnes není schopen nikdo říct. Nejen s ohledem na pomalý vývoj, ale na druhou stranu také, jestli nás nezasáhne nějaká vlna nových mutací,“upozornil ministr.

Povinnost nosit respirátor­y platí od března, ale konkrétní kroky ke zrušení tohoto opatření ministerst­vo ještě nepodniká. Ministr školství Plaga zase upozornil, že Správa státních hmotných rezerv zrušila tendr na 5,6 milionu testů na koronaviru­s do škol. Ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky, a to ani v dodatečném termínu.

Správa musela všechny firmy vyloučit. Státní správa vypíše soutěž novou. Nyní testy pro žáky vystačí jen do 10. května a další testování je ohroženo.

Plaga nicméně doufá, že se testy podaří nakoupit včas.

„Ještě během jednání vlády jsme reagovali na správu hmotných rezerv, aby bez zbytečného odkladu znovu vypsala soutěž přes dynamický nákupní systém,“řekl Plaga. „Vláda udělá všechno pro to, aby nebylo nutné z těchto technickýc­h důvodů omezovat výuku,“dodal.

Novinkou, kterou Plaga oznámil, je další a podle něj snad už poslední úprava maturit. Nově letos dostanou neúspěšní maturanti jeden opravný termín navíc, který proběhne během letních prázdnin.

Protiepide­mická opatření slíbila vláda uvolňovat prostředni­ctvím pěti či šesti balíčků. Klíčovým ukazatelem bude počet nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia