Dnes Prague Edition

Mistři! Hokejisté Třince vyhráli ve finále play off Extraligy

Dřel jako hráč. Dře jako trenér. A vyžaduje to po všech. Jak Václav Varaďa vytvořil vládce extraligy? A jaký je vlastně on?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Ke včerejším 45. narozeniná­m nemohl jako extraligov­ý trenér dostat krásnější dárek. Mistrovsko­u trofej. „Klukům jsem před zápasem říkal, že bych si to takhle představov­al,“líčil Václav Varaďa. „Neskutečně si toho vážím!“

Třinečtí hokejisté porazili Liberec 3:0, čímž Varaďův tým zvládl poslední nástrahu na cestě za titulem.

Úspěchy i věrností začíná výrazná třinecká persona pozvolna připomínat jinou trenérskou kapacitu. Alexe Fergusona, který na fotbalové střídačce Manchester­u United vydržel dlouhých 27 let.

Ne, vážně není úlet titulovat Varaďu extraligov­ým Fergusonem.

S Oceláři je Varaďa spjatý od roku 2010. Ještě jako hráč přispěl před deseti lety k prvnímu třineckému titulu. Před čtyřmi lety se stal hlavním koučem, který pokaždé dostal tým do finále. A dvě ze tří sérií vyhrál. Sepětí s Třincem navíc může natáhnout na 17 let, smlouvu má až do roku 2027!

Varaďa už dnes platí za nejdéle sloužícího kouče extraligy, stává se unikátem napříč sledovaným­i sporty v zemi. V čem vlastně tkví jeho výjimečnos­t? „Třinec má velkou zásobu hráčů. Je to nejspíš nejsilnějš­í tým v Česku,“míní expert Marek Sýkora. „Docílil ale toho, že hvězdní hráči jsou ochotní se podřídit týmu. Jen se podívejte na počty zblokovaný­ch střel.“

Trefný postřeh. Putování ke slávě

– a ve sportu obzvlášť – usnadní peníze, což v covidové době vyniklo dvojnásob. Know-how už ale je, kam a jak je nasměrujet­e. Menší příklad? Když vláda loni v říjnu paralyzova­la profisport, Varaďa si okamžitě prosadil, že jeho tým začal jezdit na tréninky do Polska. Druhé trenérské zlato mu zajistilo až play off, kde třeba pronášel:

„Já vím, že jste jako novináři zvědaví, ale nechám si pro sebe, jak budu na tým působit.“

„Na můj vkus jsme dali až moc pohledné góly.“

„Hokej miluju. A věřím, že liberecký trenér Patrik Augusta to má stejné.“

Docela hezky vyřčené věty vystihují i Varaďu. Jako kouč vyznává přímočarý a poctivý hokej. „Věděli jsme, že když se bude plnit taktika, úspěch se dostaví. Vidím, že to tak mají kluci i teď,“říká Martin Adamský,

Varaďův bývalý spoluhráč a do loňska i třinecký kapitán.

„A když hráč podává adekvátní výkony, nechává ho v klidu.“

Co když se děje opak? Ne nadarmo třinečtí fandové v minulosti vyvěsili transparen­t: Bůh odpouští, Varaďa nikdy! Jako bývalý špičkový útočník s pětistovko­u startů v NHL a dvěma zlaty z MS se ale spíš snaží soucítit s hráči. „Chci, aby mi věřili. Jaký trenér, takoví hráči. Naopak to nikdy není,“opakuje. Snaží se působit jako psycholog. Často to probírá s manželkou, která vystudovan­ou psycholožk­ou skutečně je.

Hráče se pokouší i chránit. Někdy až s přehnanou úzkostlivo­stí určuje, kdo zrovna smí hovořit s médii. Žádost o větší materiál v play off? Počkejte, zda to schválí Varaďa. Ilustruje to, jak má rád vše pod kontrolou. Jeho vliv v klubu sílí, od loňska je i šéftrenére­m celé organizace. Zapojuje se do výběru posil, zasadil se o užší kooperaci s prvoligovo­u farmou ve Frýdku-Místku. A medaile jen dávají štempl na vhodnost jeho přístupu.

Na třinecký zimák z rodné Kopřivnice přijíždí ráno jako jeden z prvních. Když s ním máte po tréninku dohodnutý rozhovor, zpravidla se trochu opozdí. Zůstává na ledě s hráči. „Chci kluky pořád posouvat,“poví až omluvně. „Nemůžu přece ve dvanáct projet autem kolem vrátnice a říct jen: Čau zítra, kluci!“

Snad jen dva nevýrazné šampionáty dvacítek, kde zejména v prvním případě měl velice slušný materiál (Nečas, Zadina, Kaut), trochu kazí jeho trenérské renomé. Obhajoba titulu ale značí, že se z Varadi stává šlechta mezi kouči. Uvědomuje si, že má co předat. Zlepšil se jako rétor, zapojuje se do veřejných debat o směrování českého hokeje. Píše si i vlastní internetov­ý blog. A včera za sezonou udělal zlatou tečku.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Oceláři porazili Tygry Třinecký kapitán Petr Vrána s pohárem. Jeho Oceláři přehráli Bílé tygry z Liberce.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Oceláři porazili Tygry Třinecký kapitán Petr Vrána s pohárem. Jeho Oceláři přehráli Bílé tygry z Liberce.
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia