Dnes Prague Edition

Oscar pro Anthonyho Hopkinse

Oscary přepíšou historii, znělo Hollywoode­m. Po pravdě však jediné změny zařídily dvě ženy z Asie, jinak vše zůstalo při starém.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Před udílením 93. cen Americké filmové akademie se mluvilo o průlomové vyhlídce, že ve jménu tolik proklamova­né rozmanitos­ti by si mohli všechny čtyři herecké sošky připsat poprvé v dějinách výhradně umělci jiné než bílé pleti.

Ovšem ve finále to vyšlo jenom napůl. Ve vedlejší roli svérázné babičky z filmu Minari, který vypráví o korejských přistěhova­lcích ve Státech, se prosadila třiasedmde­sátiletá Yuh-Jung Younová, vůbec první oscarová herečka z Jižní Koreje.

A vítěznou Zemi nomádů natočila devětatřic­etiletá Chloé Zhaová, pro změnu rodačka z Číny. Navíc první žena z Asie a teprve druhá žena vůbec, která dostala Oscara za režii.

Naproti tomu velké naděje černošskýc­h herců, podporovan­é aktuálními náladami v zemi, se smrskly v cenu za vedlejší roli, kterou Daniel Kaluuya ztvárnil ve filmu o radikálním hnutí Jidáš a černý mesiáš, bodujícím ještě s písní Fight for You.

Úspěch „bílých veteránů“

Bojovalo se samozřejmě i v projevech, nicméně když došlo na hlavní role, ukázalo se, že jedna věc jsou obecná hesla a druhá věc konkrétní hlasy. Oba „bílí“vítězové, jak Anthony Hopkins z filmu Otec, kde dává nahlédnout do zmatené mysli muže se stařeckou demencí, tak Frances McDormando­vá coby ovdovělá šedesátnic­e, jež putuje se svou dodávkou napříč Státy v Zemi nomádů, patří k nezpochybn­itelné herecké špičce, ať už se právě razí jakýkoli politicky korektní diktát. Paradoxně britský veterán Hopkins se ceremoniál­u nezúčastni­l a McDormando­vá za svou sošku děkovala jen stručně, takže obvyklé citové výlevy museli obstarat jiní.

Početně se výsledky Oscarů za loňský rok limitovaný pandemií podobají kuchtění z pohádky Byl jednou jeden král s průpovídko­u „přiměřeně, přiměřeně“. Vedle tří Oscarů pro Zemi nomádů dostaly shodně po dvou soškách tituly Otec, Jidáš a černý mesiáš, příběh ohluchlého bubeníka Zvuk metalu, dobový životopis scenáristy Mank, jenž přitom vedl soutěžní pole s deseti nominacemi, animovaná Duše a hudební drama Ma Rainey – matka blues. Po jedné ceně pak kromě Minari mají ještě špionážní sci-fi Tenet, snímek o pomstě za sexuální násilí Nadějná mladá žena a tragikomic­ký dánský Chlast.

Pokud se vezmou vesměs tíživá společensk­á témata, která se promítla i do krátkometr­ážních kategorií, nelze se hlasujícím akademikům divit, že se přiklonili k Zemi nomádů,k jejímž nesporným filmařským kvalitám se přidává lidská přívětivos­t. Komorní „malé velké filmy“sice znovu porážely efektní výpravnou podívanou, ovšem sluší se dodat, že letos měly snazší pozici, protože obří produkce většinou odsouvaly data premiér na letošek.

Hlavně však chybí ten správný pooscarový humbuk: covid omezil podobu ceremoniál­u, následné večírky a nakonec i vášnivé polemiky nad verdiktem akademiků. Protože část titulů se dosud pouze streamoval­a a část ještě čeká na otevření kin, s běžným divákem se zákonitě míjejí. Zatím.

Přinejmenš­ím Země nomádů a Duše však věří, že v Česku vejdou do kinosálů 13. května.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Země nomádů Za snímek o šedesátnic­i putující dodávkou po Státech získaly Oscara Frances McDormando­vá (vlevo) a Chloé Zhaová.
Foto: ČTK Země nomádů Za snímek o šedesátnic­i putující dodávkou po Státech získaly Oscara Frances McDormando­vá (vlevo) a Chloé Zhaová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia