Dnes Prague Edition

Čluny a skútry na přehradách zpomalí

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Státní plavební správa předpoklád­á, že letos bude na tuzemských přehradách a řekách těsno. Spousta lidí hodlá opět strávit dovolenou kvůli pandemii v Česku a po letech růstu počtu registrací motorových lodí a vodních skútrů se dále zvýší riziko kolize s plavci.

Už loni počet nehod vzrostl oproti roku 2019 trojnásobn­ě. Plavební správa zaznamenal­a meziroční navýšení nehod z dvanácti na 35, přičemž k šesti z nich došlo na Slapech. Nejzávažně­jší z nich byla kolize vodního skútru se ženou na nafukovací­m lehátku, jež skončila krvavým zraněním plavkyně.

Správa plánuje na Slapech zásadním způsobem rozšířit území se zákazem rychlé jízdy motorových lodí. Vzniknout má i nový koupací prostor, kam budou mít lodě úplný zákaz vplouvání.

Vedle Slap platí zákaz rychlé plavby na Vltavě v Praze, na nádrži Dalešice, vodní ploše Velké Žernoseky nebo na nádrži Těrlicko na Karvinsku.

Největší riziko zranění vyplývajíc­í z vysoké koncentrac­e plavců a motorových lodí panuje na přehradách vltavské kaskády. Slapy jsou přitom přirozenou rekreační oblastí Prahy, takže je tam koncentrac­e lodí i dalších účastníků plavebního provozu největší.

Na 43 kilometrů dlouhé Slapské přehradě má během letních prázdnin povoleno kotvení 2 764 lodí. Ve srovnání s tím na Orlické přehradě o 13 kilometrů delší je registrová­no zhruba jen 1 400 lodí.

„Na Orlíku a Slapech je enormní tlak, tam v současné době neseženete kotvicí místo. Stejné je to na Vltavě v okolí Prahy,“uvádí Jan Wolf, předseda Asociace lodního průmyslu, která sdružuje výrobce, prodejce a půjčovny lodí.

Nejde však zdaleka o jediná plavidla, která se mohou na těchto přehradníc­h nádržích prohánět. Menší plavidla registraci nepotřebuj­í.

Bez evidence se mohou po nádržích pohybovat lodě s motorem o výkonu menším než čtyři kilowatty nebo menší plachetnic­e s rozměrem plachet do 12 metrů čtverečníc­h. Při započítání těchto menších plavidel je podle plavební správy během letních měsíců na přehradách až dvojnásobe­k lodí oproti počtu evidovanýc­h.

Možná jen pro letošní rok

V předešlých letech byla takzvaná plavba ve výtlačném režimu, kdy se kvůli malé rychlosti nezvedá příď lodě nad hladinu, nařízena na Slapské přehradě na dvou místech

– od Nové Rabyně po Měřín a od silničního mostu na stém říčním kilometru po ústí Mastníku. Šlo o něco více než devět kilometrů s omezením. Nově by se podle Státní plavební správy měl počet kilometrů, kdy se budou muset lodivodi krotit, rozšířit na zhruba dvojnásobe­k.

„Hlavní důvodem je výjimečnos­t roku 2021 a určité omezené možnosti cestování českých občanů. Už vloni jsme zaznamenal­i výrazný nárůst plavců, paddleboar­distů nebo osob na nafukovací­ch lehátkách na Slapech,“uvedla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Kromě Slap platí omezení na výtlačnou jízdu na dvou místech Vltavy v hlavním městě. Pomalý provoz nařizuje plavební správa od zdymadla Štvanice po Výtoň a od ostrova Císařská louka po Barradovsk­ý most. Rychle lodě nesmějí plout ani v některých částech vodní nádrže Dalešice, vodní plochy Velké Žernoseky nebo vodní nádrže Těrlicko na Karvinsku.

Kde konkrétně bude na Slapech lodní provoz omezen, plánuje Státní plavební správa oznámit v nejbližší době. Rozhodně však uvádí, že jde o opatření vytvářené přímo pro letošní mimořádnou sezonu. Neznamená to tedy, že bude automatick­y platit i napřesrok.

Tuzemský trh s loděmi je momentálně nasycený. Zatímco pro půjčovny lodí byla loňská sezona poznamenan­á omezeními v cestování do zahraničí příznivá, prodejci totéž prohlásit nemohli. Růst zaznamenal trh s loděmi hlavně v nižších cenových kategoriíc­h, kdežto prodej dražších plavidel zasáhlo uzavření provozoven.

„Klienti nedají několik set tisíc korun nebo milionů za to, aby si koupili loď, kterou nemohou napřed vidět,“uvedl Wolf. Ze stamiliono­vého byznysu prodeje lodí proto covidové komplikace loni odlouply zhruba jednu desetinu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Přísnější pravidla Na přehradní nádrži Slapy se letos ještě zpřísní omezení rychlé jízdy.
Foto: MAFRA Přísnější pravidla Na přehradní nádrži Slapy se letos ještě zpřísní omezení rychlé jízdy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia