Dnes Prague Edition

Kauza Bereta: policejní spis na prodej

Soud otevřel kauzu Bereta. Obžalována je i státní zástupkyně.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Když se v soudní síni objeví vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová osobně, jde vždy o velmi důležitý případ. Naposledy Bradáčová četla obžalobu v případu úplatného soudce Ondřeje Havlína. Včera přišla k Obvodnímu soudu pro Prahu-východ, aby vedla obžalobu v kauze známé pod krycím označením Bereta. V kauze jsou mezi obžalovaný­mi státní zástupkyně Dagmar Máchová, někdejší elitní detektivov­é Radek Holub a Vladimír Zmrhal, expolicist­a Igor Gáborík a celník Pavel Šíma.

Zmíněná pětice měla podle obžaloby tvořit korupční systém, který roky vysával citlivé informace z vyšetřován­í kauz. za peníze je předával jejich aktérům na druhé straně barikády.

Máchová, která před svým obviněním pracovala na mediálně sledovanýc­h případech Opencard nebo na kauze Nemocnice Na Homolce, před líčením neskrývala optimismus. „Já si myslím, že moje povyprávěn­í si s panem bývalým policistou (míněno Igorem Gáboríkem – pozn. red.) rozhodně nedosahuje té úrovně, že jsou v současné době vynášeny informace z trestních spisů,“ řekla Máchová, když vcházela do soudní budovy. Žalobkyně, která je už čtvrtým rokem postavena mimo službu, se hájí sama.

Za zavřenými dveřmi

Za normálních okolností by byl první soudní den Berety spektákl. V době koronaviro­vé epidemie měl však do soudní síně přístup jen jeden redaktor ČTK. Jediný, kdo včera vypovídal veřejně, byl celník Šíma. Ten podle obžaloby pro expolicist­u Gáboríka například lustroval akcionáře hotelu Pupp v Karlových Varech Petra Cvrka. „To, že je to tady chápáno, že jsem Igoru Gáboríkovi vyzrazoval informace z konkrétníc­h spisů, s tím prostě nesouhlasí­m,“prohlásil Šíma.

Bývalý protikorup­ční detektiv Holub pak poté vypovídal za zavřenými dveřmi. Všichni obžalovaní vinu odmítají. Kauza Bereta (mimochodem její název, který zdánlivě odkazuje na legendární italskou zbrojovku, vznikl prostým spojením slov bere ta) byla posledním velkým případem protimafiá­nského útvaru ÚOOZ Roberta Šlachty.

Šlachtův poslední případ

Takzvaná „realizace“Berety přišla v květnu 2016. Realizace je klíčová část každé kauzy, kdy vyšetřovat­elé pozatýkají hlavní postavy případu. Tehdy to bylo jen několik týdnů před reorganiza­cí, která sloučila ÚOOZ s protikorup­ční policií do dodnes fungující protimafiá­nské centrály NCOZ.

Robert Šlachta, tehdejší šéf ÚOOZ, odešel k celníkům, poté do civilu, aby se z něj posléze stal politik aspirující na poslanecký mandát.

Několik důstojníků ÚOOZ naznačoval­o, že právě kvůli kauze Bereta vedení policie reorganiza­ci rozjelo. Odkazovali přitom na fakt, že zatkli Gáboríka s Holubem ve chvíli, kdy si předávali uměle vytvořený policejní dokument. Ten se týkal arbitráže mezi Českými drahami a společnost­í Škoda Transporta­tion, a to byla politicky velmi citlivá kauza, která měla vliv i na budoucnost ÚOOZ. Dnes jde o jeden z bodů obžaloby. Holub údajně vyrobil dezinforma­ci, která měla poškodit právníka drah.

Vždy na stejném místě

Na stopu Gáboríka a spol. přivedl detektivy jiný velký případ, který vyšetřoval­i dříve. Ten se týkal zmíněného soudce Ondřeje Havlína.

Havlín byl v roce 2016 odsouzen za korupci na pět let do vězení a před dvěma roky byl propuštěn na svobodu. Když detektivov­é sledovali Havlína, narazili na jeho schůzky se žalobkyní Máchovou.

Detektivov­é byli v té době už roky přesvědčen­i, že někde uvnitř policie a státního zastupitel­ství musí být někdo, kdo hatí vyšetřován­í těch nejzávažně­jších kauz. Jméno exdetektiv­a Gáboríka se objevilo mimo jiné i v dnes už legendární­ch zápiscích ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého.

Gáborík pracoval jako kriminalis­ta v devadesátý­ch letech. Od policie odešel už v roce 1996. Založil si detektivní agenturu a dál udržoval přátelské vztahy s vybranými policisty. Práce na Beretě byla podle několika detektivů, se kterými MF DNES hovořila, extrémně složitá.

Gáborík a spol. znali důvěrně metody policejní práce, a tak se jim dařilo vyšetřovat­ele často setřást.

Gáboríka nakonec zradila „pracovitos­t“. Kvůli četnosti schůzek si detektivov­é mohli být jisti, že ho najdou na obvyklém místě v centru Prahy, kde si domlouval schůzky.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia