Dnes Prague Edition

Urolog: Nemocnice jsou bezpečné, můžete přijít

-

Jedním z oborů, který nyní zažívá enormní nával pacientů, je urologie. Třeba v Liberci loni počet operací klesl o 15 procent. „Jdou hlasy, že to budeme dohánět roky,“říká primář urologie Krajské nemocnice Liberec Jan Mečl.

Jak jste zvládali covid-19?

Podařilo se nám operovat pacienty, kteří měli nádory a akutní stavy. Máme obavy, že nemálo pacientů nevyhledal­o preventivn­í péči a báli se doma. Zdravotnic­tví splnilo úkol zachránit lidi v krizi, ale nefungoval­o, jak by mělo. Musíme říct lidem, aby začali chodit k lékaři. Nemocnice už jsou bezpečné.

Jak dlouho se teď u vás čeká na operaci?

Zhoubné nádory děláme v podstatě okamžitě. Liší se to nádor od nádoru. Zhoubný nádor varlete s dvojnásobn­ým počtem buněk za týden. Dnes zrovna přišel mladý muž, který s ním byl půl roku doma, toho odoperujem­e do zítra.

Každý nádor má jinou charakteri­stiku, i močové měchýře jsou poměrně agresivní. Ale když je to operace prostaty, kdy pacienti špatně močí, bohužel objednací doba bude trvat až měsíce. My jsme součástí Evropské urologické asociace a po Evropě jdou hlasy,

že to budeme dohánět roky.

Vidíte zhoršení stavu pacientů?

Můžeme říct, že se objevují pacienti, kteří návštěvu z důvodu obav odkládali. Přicházejí s nádory, které jsou ve vyšším stupni a větší. Jde o povrchové nádory močového měchýře, ty se vracejí. Lidé mají kontroly každých tři a šest měsíců. Když přijdou za šest měsíců, je problém, že nádorek, který umíme v močovém měchýři rychle ošetřit, když je maličký, tak je najednou velký a může je ohrozit víc. Vytvořili jsme ale u nás systém, aby se pacienti s podezřením na nádor dostali k vyšetření do týdne. Aby se nedostali mezi pacienty s chronickým zánětem močových cest. (eza)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia