Dnes Prague Edition

„Je jen jedna verze o Vrběticích“

- Zemanova verze — Josef Kopecký

PRAHA Vicepremié­r Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš včera odmítli tvrzení prezidenta Miloše Zemana o dvou vyšetřovac­ích verzích výbuchu ve Vrběticích.

„Existuje jedna vyšetřovac­í verze, a ta je spojena s pohybem příslušník­ů jednotky 29155,“řekl včera Hamáček na tiskové konferenci ČSSD.

Jde o činnost příslušník­ů ruské vojenské tajné služby GRU na českém území. „Je prostě nepřípustn­é, aby na území svrchované­ho státu působily ruské tajné služby a aby zde páchaly to, co zde spáchaly,“přidal se ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Ten se vyjádřil i k vyhošťován­í diplomatů. „Žádného ministra zahraničí pochopitel­ně netěší zhoršení vztahů s jakoukoli zemí na světě. Ale jsou chvíle, kdy nelze udělat nic jiného,“řekl nový šéf diplomacie k zastropová­ní počtu Rusů na velvyslane­ctví v Praze na počet 32. Na obou ambasádách bude smět být sedm diplomatů, 25 administra­tivních pracovníků a Rusové budou moci v Praze na další práce najmout maximálně devatenáct českých občanů, stejně jako Česko v Moskvě těch ruských.

Včera večer prezident Miloš Zeman přijal na zámku Lánech premiéra Andreje Babiše. Předseda vlády Babiš po schůzce také řekl, že verze výbuchu ve Vrběticích je jen jedna. Babiš souhlasí s tím, co řekl předtím Hamáček.

Podle českých tajných služeb je důvodné podezření, že za výbuchem muničních skladů ve Vrběticích byla akce ruské vojenské tajné služby GRU. Konkrétně se na ní měli podílet příslušníc­i speciální jednotky 29155 Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. Napětí mezi Českem a Ruskem kvůli tomu sílí. Rusko v reakci na vyhoštění osmnácti svých diplomatů z Prahy, kteří jsou podle České republiky napojeni na ruské tajné služby, vykázalo dvacet českých z Moskvy. Když pak české ministerst­vo zahraničí rozhodlo, že Česko musí opustit dalších 63 Rusů, přistoupil­o Rusko na paritu při zastoupení.

Prezident Miloš Zeman tvrdil, že možnou verzí je i to, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s nebezpečný­m materiálem. A nevidí důvod, aby povýšil šéfa BIS Michala Koudelku do hodnosti generála. „Popravdě řečeno, největší radost z toho měli v Moskvě. Přidal k tomu druhou verzi, nevím, proč to pan prezident řekl, České republice to moc nepomohlo,“řekl k tomu již v neděli večer v televizi Nova Hamáček.

 ?? Foto: MAFRA ?? Ministr vnitra a krátce i šéf diplomacie Jan Hamáček.
Foto: MAFRA Ministr vnitra a krátce i šéf diplomacie Jan Hamáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia