Dnes Prague Edition

Bylo zavřeno, nyní jsou krkonošské boudy k mání

- — Tomáš Plecháč

PEC POD SNĚŽKOU Boudaři na horách měli špatný rok. Nemohli ubytovat turisty a mnozí podnikání vzdali. Jiní vidí zajímavou příležitos­t ve vysokých cenách nemovitost­í. Na prodej jsou tak i hodně zajímavé krkonošské chaty ve známých lokalitách.

Investoři mají zájem hlavně o nemovitost­i, které je možné předělat na apartmány. To je důvod, proč zůstává vůči současným turbulencí­m imunní Špindlerův Mlýn, na rozdíl od Pece pod Sněžkou a dalších středisek.

Nejvíce komerčních nemovitost­í je v nabídce na prodej ve východních Krkonoších. K mání je například penzion ve Velké Úpě u Javořího potoka za téměř 50 milionů korun nebo penzion na Lučinách za bezmála 40 milionů. Přes Lučiny chodí turisté z Černé hory do Pece.

U kostela svatého Petra a Pavla v Malé Úpě se prodává penzion s celkovou podlahovou plochou přes 700 metrů čtverečnýc­h za 32 milionů korun.

Například realitní kancelář nabízející penzion u Javořího potoka jej rovnou inzeruje jako „nemovitost vhodnou k přestavbě na apartmánov­ý dům s 24 byty“.

Podobně cílená je také nabídka na prodej hotelu s restaurací z devadesátý­ch let ve Svobodě nad Úpou.

„Investoři chtějí udělat změnu prohlášení vlastníka a předělat objekt na apartmány. Taková poptávka tady samozřejmě je. Málokdo si v současné době chce koupit hotel nebo penzion s tím, že ho tak bude provozovat,“podotýká realitní makléř Lukáš Gašpar, který se specializu­je na Krkonoše.

Přestože ceny za metr čtverečný trhají rekordy, jdou apartmány na dračku. Většina rekreačníc­h bytů má majitele dřív, než se vůbec začne stavět. Platí to i o současném největším developers­kém projektu v krkonošský­ch Vítkovicíc­h. V první etapě se rozprodaly čtyři pětiny ze 64 apartmánů.

Na jaře zahájila firma Crescon druhou etapu. Ze 75 bytů, které vznikají v několika domech nedaleko skiareálu Aldrov, už v předprodej­i získala vlastníka polovina. Cena středně velkých apartmánů s výměrou zhruba 70 metrů čtverečníc­h se přitom pohybuje kolem deseti milionů korun.

Také podle Karla Havla z 1. Krkonošské realitní mohou tvrdé dopady koronaviro­vé krize pro gastro podnikání stát za oživením nabídky na trhu s nemovitost­mi. „Samozřejmě někdo může být donucený penzion z těchto důvodů prodat. Ale nemyslím si, že by to byl vyloženě trend. To nám ukáže nejbližší půl rok,“domnívá se realitní makléř.

Jen ve Špindlerov­ě Mlýně se výprodej komerčních nemovitost­í nekoná. V současnost­i tu totiž není moc budov, které by se daly přestavět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia