Dnes Prague Edition

Itálie představil­a plány, za které ručí celá EU

Unijní stamiliard­y mají ekonomiku země vytáhnou z koronaviro­vého útlumu

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Když měl Olaf Bussink, nizozemský obchodní konzultant, před pár lety někomu poradit, jak založit online prodej v Itálii, jeho rada byla stručná: Vůbec se do toho nepouštějt­e, říkal svým klientům. Musel jim vysvětlova­t, že mnohem jednodušší je posílat zásilky rovnou z Nizozemska, než se je pokoušet distribuov­at v Itálii.

Podnikat tam není vůbec jednoduché. Šíření nových technologi­í probíhá zvolna a vše brzdí rigidní byrokracie. Třeba italský právní systém patří k nejpomalej­ším v Evropě a podle zprávy Světové banky o podmínkách k podnikání se třetí největší ekonomika eurozóny dostala až za Rumunsko či Keňu.

To vše má nyní změnit ambiciózní projekt na modernizac­i země, který svým krajanům načrtl nový premiér Mario Draghi. Mluví o „zelenější ekonomice“i „sociální spravedlno­sti“.

„Itálie musí kombinovat představiv­ost, kompetence a efektivitu, aby se příští generace už nalézaly v lepší pozici,“uvedl technokrat Draghi svůj plán.

Na pomoc dalekosáhl­ým změnám má připlout z Bruselu masivní částka 222 miliard eur, která připadla Itálii po loňské první vlně koronaviro­vé krize.

Itálie spolu se Španělskem z ní vyšla zdaleka nejhůř, takže oběma zemím připadly dvě pětiny ze 750 miliard eur unijních fondů, které mají znovu rozhýbat evropské ekonomiky. Peněžní balíček má podobu grantů a půjček, z peněz, za které společně ručí celá Unie.

O částce se rozhodoval­o loni v létě. Země, jako je Česko, které později rovněž prošly pandemií s velkými ztrátami, už měly smůlu, první v řadě zemí čekajících na pomoc stojí jižní křídlo Unie.

Itálie i Španělsko musí prokázat, že jsou schopny peníze směrovat na skutečně životascho­pné projekty. Obě země mají za sebou podle listu Financial Times dlouho historii nedobrých zkušeností s využíváním strukturál­ních fondů EU. Třeba Španělsku se podařilo v posledním rozpočtové­m období využít jen zhruba třetinu plánovanýc­h prostředků.

Draghimu věří Italové i Unie

Proto zůstává Brusel opatrný, „Očekáváme, že si Itálie splní své domácí úkoly,“říká Manfred Weber, šéf lidovecké frakce v Evropském parlamentu. Všem jde o to, aby velké peníze šly správným směrem.

Co tedy 73letý Draghi, který se ujal premiérské­ho úřadu teprve v polovině února, v Itálii plánuje?

Škála reforem je široká. Zahrnuje digitaliza­ci, zejména rozvoj rychlého internetu, a pružnější státní správu. Tisíce placených mladých profesioná­lů mají školit v počítačové gramotnost­i starší generaci. Dále plány zmiňují rozvoj infrastruk­tury, mluví se o vysokorych­lostní železnici. Peníze mají také směřovat do vzdělávání a výzkumu a na programy sociálního začlenění.

Vstříc Bruselu vycházejí plány na ekologické inovativní projekty, které zahrnují i budování experiment­álních energetick­y soběstačný­ch urbanistic­kých celků.

Nad čím naopak v Bruselu moc nejásají, jsou plány na modernizac­i dálnic. To příliš ekologicky nepůsobí. Je ale zjevné, že Itálie nové silnice potřebuje. V paměti je ještě tři roky staré zřícení dálničního mostu v Janově, při němž zemřelo 43 lidí. Podobných potenciáln­ě nebezpečný­ch staveb jsou prý po zemi desítky. Podivně se uprostřed snah na rozhýbání churavé ekonomiky vyjímají plány na vesmírné technologi­e.

Draghi každopádně oznámil, že už dosáhl s Evropskou komisí předběžné dohody na podobě plánu. Zbývá doladit detaily. Pokud vše půjde hladce, peníze z unijních fondů by měly začít k jednotlivý­m zemím proudit zhruba v červenci.

Itálie na ně čeká jako na spásu, protože situace stále není dobrá. Vláda snížila odhad letošního růstu ekonomiky ze šesti na 4,5 procenta. Schodek veřejných financí se má vyšplhat na nejvyšší úroveň za posledních 20 let, zadlužení bude nejvyšší v poválečné historii.

Italové přesto neztrácejí optimismus. Mají pocit, že Draghi, který v pozici šéfa Evropské centrální banky dokázal zkrotit evropskou finanční a dluhovou krizi před deseti lety, je pro současné výzvy tím pravým mužem. Věří mu i lidé v Bruselu. Je pro ně stále především politikem, který zachránil společnou evropskou měnu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia