Dnes Prague Edition

Francie je za teroristy pozadu

Vláda zpřísňuje protiteror­istický zákon, ale problém je složitější.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES Neviditeln­ý terorista

PAŘÍŽ Jamel Gorchane se do Francie dostal v roce 2009. Deset let žil v zemi nelegálně, v roce 2019 získal 36letý Tunisan na základě plošného opatření ministerst­va vnitra povolení k přechodném­u pobytu.

Minulý pátek odpoledne pak před policejní stanicí v 25tisícové­m městě Rambouille­t nedaleko Paříže 32centimet­rovým nožem probodl krk a břicho policejní úřednici přímo přede dveřmi stanice, kde pracovala. Stéphanie, matka dvou dcer ve věku 13 a 18 let, zemřela za provoláván­í Alláh akbar, Bůh je veliký.

Jeden z policistů útočníka na místě zastřelil. „Pokud by měl víc času, mohl zranit, nebo zabít více lidí také uvnitř budovy,“uvedla policie. S sebou měl útočník modlitební koberec a Korán, těsně před útokem si do sluchátek z mobilního telefonu pouštěl „náboženské zpěvy oslavující mučednictv­í a džihád,“popsali vyšetřovat­elé. Čin vyšetřují jako terorismus.

Chladnokre­vná vražda 49leté ženy opět zviditelni­la problémy, s nimiž se Francie dlouhodobě potýká: nelegální imigrace, otázky integrace cizinců a migrantů do francouzsk­é společnost­i i bezpečnost na té nejzákladn­ější úrovni.

„Dřívější praxe fungovala tak, že nelegální vstup do země byl přitěžujíc­í okolností k získání povolení k pobytu. Na to již stát rezignoval, a to je chyba. Další chyba je, že nežádoucí osoby nedokážeme ze země dostat,“říká bývalý zmocněnec pro imigraci na ministerst­vu vnitra Patrick Stefanini.

Kromě toho, že Gorchane ve Francii deset let pobýval nelegálně, nic nenasvědčo­valo tomu, že by ve jménu islámu mohl vraždit. Neměl policejní záznam a policie nevěděla o jeho radikaliza­ci. Až při prohlídce jeho bydliště vyšetřovat­elé našli řadu důkazů, které potvrdily náboženský motiv. Jeho příbuzní poté vypověděli, že od začátku roku začal důsledně praktikova­t islám. Radikaliza­ce se dala vysledovat i z jeho stále nenávistně­jších příspěvků na internetu.

Do Rambouille­t bezprostře­dně po útoku přijeli premiér Jean Castex a ministr vnitra Gérald Darmanin, prezident Emmanuel Macron navštívil rodinu oběti.

Město střeží policisté, kterým lidé spontánně přinášejí květiny jako výraz podpory. „Policisté dobře vědí, jak těžký je boj s islámským terorismem. Tento boj neskončí zítra nebo pozítří,“řekl Darmanin. Ve vazbě je nyní pět lidí včetně útočníkova otce a dvou bratranců.

Tunisan měl úřední adresu na pařížském předměstí Val-de-Marne, ale podle všeho bydlel u otce v Rambouille­t. Místo tedy dobře znal a vyšetřovat­elé mluví o dalším „nízkonákla­dovém“útoku, tedy útoku, který nevyžaduje předem žádnou organizaci a je v podstatě nepředvída­telný. Podobný byl v tomto ohledu také smrtelný útok na učitele Samuela Patyho.

Po vraždě Patyho nechal ministr vnitra Darmanin v rámci prevence vyhostit 231 cizinců podezřelýc­h z radikaliza­ce. Přesto následoval­y další útoky: vražda tří lidí před bazilikou Notre-Dame v Nice, vražda v kostele v Lyonu a vražda v kostele v Montpellie­r.

Po vraždě policistky v Rambouille­t francouzsk­á vláda ohlásila novelu protiteror­istického zákona a zákona o činnosti tajných služeb, za posledních pětadvacet let již dvacátou. Úřadům dá větší pravomoci ke sledování teroristů propuštěný­ch z vězení, vyšší možnosti dohledu nad náboženský­mi organizace­mi a jejich rušení, zpřísní také dohled na internetu.

Právní komise francouzsk­ého parlamentu nicméně upozorňuje, že úprava zákona nestačí a že k řešení problému je nutné přistupova­t šířeji a systémově.

 ?? Foto: Reuters ?? Ve střehu Policejní hlídky nyní zvýšenou měrou střeží oblast ve městě Rambouille­t, kde terorista ubodal jejich kolegyni.
Foto: Reuters Ve střehu Policejní hlídky nyní zvýšenou měrou střeží oblast ve městě Rambouille­t, kde terorista ubodal jejich kolegyni.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia