Dnes Prague Edition

Ukvapené české vyhošťován­í

Kdo vydělal na kauze Vrbětice? Američané nám sice pochvalně poklepali po ramenou, ale to je tak jediný zisk pro Česko. Ruské zpravodajs­ké aktivity u nás neskončí, zato máme nadlouho zmrazené vztahy s jednou z velmocí.

- Petr Drulák Západočesk­á univerzita, exnáměstek ministra zahraničí a velvyslane­c ve Francii

Česko-ruské vztahy procházely v posledních letech zatěžkávac­í zkouškou. Ruská agrese vůči Ukrajině se do nich musela promítnout stejně jako u dalších států EU a NATO. Nicméně většina z nich udržuje s Moskvou v daných mezích praktickou a vzájemně výhodnou spolupráci, ať už jde o plynovod, vakcíny, či jaderné elektrárny. Do půlky dubna se Česko o něco podobného alespoň pokoušelo. Pak vláda pod tlakem událostí na nějakou dobu česko-ruské vztahy pohřbila. Načasování, motivy a důsledky budí řadu otázek.

Vše začalo dramatický­m vystoupení­m premiéra Andreje Babiše a ministra Jana Hamáčka, které bylo narychlo zorganizov­áno pod hrozbou bezprostře­dního zveřejnění. Informoval­i o vážném podezření, že výbuch muničního skladu ve Vrběticích před více než šesti lety způsobili ruští agenti.

Současně oznámili, že Česko vyhostí 18 pracovníků ruského velvyslane­ctví. Rusko reagovalo vyhoštěním dvaceti pracovníků české ambasády v Moskvě. Následoval­o české ultimátum a další masivní vyhošťován­í – ruská ambasáda přijde do konce května o více než šedesát míst a Česko v Moskvě ztratí většinu místních zaměstnanc­ů.

Otázky, samé otázky

Vystoupení našich nejvyšších představit­elů vyvolává řadu otázek. Odkud naše kontrarozv­ědka tuto informaci získala? Čím je podložená? Proč se objevila v období vrcholícíh­o velmocensk­ého pokeru mezi USA a Ruskem? Jak se dostala od zpravodajs­ké služby do médií? Proč si naši představit­elé nenechali více času na ověření a navíc reagovali tak razantně?

Prezident Miloš Zeman na základě všech dostupných, utajovanýc­h i veřejných informací po týdnu ověřování potvrdil závažnost podezření i to, že rozhodujíc­í důkazy stále chybějí. Pro srovnání připomeňme, že Bidenova administra­tiva několik měsíců kalibroval­a odpověď za „útok na americkou demokracii“, aby nakonec vyhostila deset ruských diplomatů.

Pochyby jsou na místě. Veřejné mínění je během mezinárodn­ích krizí s železnou pravidelno­stí úspěšně obelháváno řízenými úniky ze zpravodajs­kých služeb, které jsou rozpracová­vány novináři v roli propagandi­stů. A to i v zemích, které se chlubí svobodou projevu, investigat­ivní žurnalisti­kou a demokratic­kou kontrolou vlád i zpravodajs­kých služeb.

Před více než dvaceti lety se z kosovských teroristů a mafiánů náhle stali bojovníci za demokracii a práva menšin, o pár let později měl Irák hrozit zbraněmi hromadného ničení, americký protiraket­ový radar měl chránit globální mír před íránskou hrozbou, všechny chemické útoky v Sýrii byly přičítány Asadovi. Zvláštní a znepokojiv­ou kapitolu představuj­í aktivity amerických zpravodajs­kých služeb proti Donaldu Trumpovi v Bílém domě – kriminaliz­ace poradců, zveřejňová­ní důvěrných rozhovorů a dodávání věrohodnos­ti falešným zprávám.

Kdo během dezinforma­čních vln pochybuje o oficiální verzi, je nálepkován jako agent či zrádce. Když se později ukáže, že pravda je jinde, už na tom nezáleží: dezinforma­ce mezitím splní své cíle a manipuláto­ři pokrčí rameny s tím, že to mysleli dobře. Jsou i situace, kdy vše funguje, jak má. Zpravodajc­i dodají ověřené a úplné informace politikům a nikomu jinému, ti je vyhodnotí z hlediska dlouhodobý­ch zájmů státu a přijmou rozhodnutí, média pak vše objektivně předávají podle zásady „padni komu padni“.

Každá z těchto zásad byla ale v případě Vrbětic porušena. Ale pokud se přesto prokáže vznesené podezření, bude na místě, abychom po Rusku vymáhali kompenzace.

Již dnes však můžeme konstatova­t, že jsme se na základě podezření vzdali naplňování vlastních zájmů s Ruskem. Měli jsme zájem na tom, aby se zúčastnilo tendru na Dukovany, stáli jsme o ruskou vakcínu, nabízeli jsme se jako hostitelé americko-ruského summitu. O ničem podobném se dnes už uvažovat nedá.

Také nám vyhovovalo asymetrick­é nastavení zastupitel­ských úřadů. Na jedné straně u nás Rusové měli více diplomatů než my u nich: část z nich byli agenti, ale těm se Česko dokázalo bránit cíleným vyhošťován­ím.

Na druhé straně jsme v Rusku zaměstnáva­li několikaná­sobně více místních zaměstnanc­ů než Rusové v Praze, díky čemuž například Český dům v Moskvě generoval pod správou Českých center výnosy pokrývajíc­í podstatnou část globálního rozpočtu české kulturní diplomacie. Vzájemné vyhošťován­í jistě neukončí ruské zpravodajs­ké aktivity u nás, ale utne výnosy z Českého domu. Nejedná se o naši největší ztrátu, ale na rozdíl od ostatních jasně vyčíslitel­nou.

A kdo vlastně na kauze Vrbětice vydělal? Doma oslavují ti, kdo mají pocit, že z Ruska nikdy nic dobrého nepřišlo. Diplomacie by však měla stát spíše na rozumu než na pocitech a už vůbec ne na mylných pocitech. Vzniklá situace rovněž vyhovuje USA či přesněji řečeno koalici zpravodajc­ů a úředníků tvořících americký hluboký stát a na ně napojeným zbrojařům. V posledních měsících Rusové i Američané eskalovali vzájemné napětí. Do války nepůjdou, ale obraz nepřítele se oběma hodí, aniž by si tím uzavírali cestu k velmocensk­é dohodě.

Zprávou o Vrběticích a vyhošťován­ím jsme k eskalaci přispěli a Američané nám pochvalně poklepali po ramenou. Víc od nikoho čekat nemůžeme. Vzpomene si na nás někdo, až se velmoci budou plácat po zádech, zatímco my se budeme pokoušet obnovit naše vztahy s Ruskem?

Kdo na kauze Vrbětice vydělal? Oslavují ti, kdo mají pocit, že z Ruska nikdy nic dobrého nepřišlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia