Dnes Prague Edition

Od dětských říkanek ke skutečným činům

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Kvůli ratolesti v batolecím věku si opět připomínám všelijaké dětské říkanky a písničky, a i když jde většinou jen o nesmyslné rýmovačky bez hlubšího podtextu či významu, někdy se člověk neubrání, aby se nad něčím, nad čímž nikdo nikdy příliš dumat neměl, přece jen trochu nezamyslel. V mém případě pak nastupuje mírná profesioná­lní deformace a všímám si hlavně zemědělský­ch reálií.

Třeba takové „Paci, paci, pacičky“a „kabátek za deset prasátek“ukazuje pravděpodo­bně na krátkodobý, nicméně o to výraznější propad cen vepřového masa. V opačném případě by se muselo jednat o kabát od nějakého proslulého módního návrháře, a těch pravděpodo­bně v lidovém folkloru zase tolik nebylo.

Z dnešního pohledu pak velmi aktuálně zní „Měla babka čtyři jabka“. Tato na první pohled nevinná říkanka se zdá být inspirován­a současně velmi populární marxistick­ou filozofií, kdy se zaměřuje nejen na genderovou, ale i materiální nerovnost, a dokonce přímo v textu navrhuje tuto nerovnost odstranit.

Navíc v sobě poměrně krátký text nese i environmen­tální poselství. Jeden člověk přece jen čtyři jablka nemusí včas zkonzumova­t, nicméně pokud se o ně rozdělí, může se zabránit dnes tolik diskutovan­ému plýtvání potravinam­i.

Teď už nicméně vážně. Velkým tématem minulého týdne se stal velký výprodej jablek, ať už těch spadajícíc­h do kategorie ovoce, tak těch, jimž některé národy říkají jablka zemní, tedy „erteple” neboli brambory.

Ty českým pěstitelům zůstaly na skladech kvůli koronaviro­vým omezením souvisejíc­ím s uzavřením sektoru HORECA – hotelů, restaurací a kaváren. Řada pěstitelů tak má i v současné době stále ještě plné sklady a hledá způsoby, jak produkci dostat k zákazníkov­i.

Za tímto účelem vznikla iniciativa výprodeje těchto komodit za výrobní náklady, která se ze strany spotřebite­lů setkala s poměrně pozitivní odezvou. Je vidět, že sociální sítě jsou nejen poměrně snadným a efektivním způsobem komunikace a reklamy, ale dokážou také dobře zkracovat cestu mezi pěstitelem a spotřebite­lem.

Často slýchávám, že zemědělci jsou jen profesioná­lní stěžovatel­é a že jen čekají s nataženou rukou. I když s tím pláčem je to i s ohledem na primární zájem médií o katastrofy a negativní zprávy, jako je třeba sucho nebo prasečí mor, trochu jinak, je dobře, že alespoň tento případ ukázal, že zemědělci umějí přejít od slov k činům a že se umějí chopit otěží vlastního osudu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia